Ελλάδα

Καιρός: Η Ζηνοβία βάζει στο ψυγείο τη χώρα – Πού θα χιονίσει

Ακούστε το άρθρο

Πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα – Αρνιακός: Θα έχουμε παγωμένες ημέρες μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – Προειδοποίηση Καλλιάνου για την εθνική οδό Αθηνών Λαμίας – Στα δυτικά της Αττικής προς τον Κιθαιρώνα οι σημαντικότερες χιονοπτώσεις

Στο… ψυγείο για τα επόμενα 24ωρα θα μπει η χώρα, καθώς το πολικό κύμα αέρα που θα φέρει η Ζηνοβία, θα ρίξει το θερμόμετρο ακόμη και 10 βαθμούς Κελσίου, με χιονοπτώσεις που θα κατέβουν σε χαμηλά υψόμετρα, ακόμη και στην Αττική.

Όπως δείχνουν οι χάρτες, πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής/αρκτικής προέλευσης αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Αποτέλεσμα αυτής της ψυχρής εισβολής θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και ο σχηματισμός της κακοκαιρίας Ζηνοβία.

Η Ζηνοβία αναμένεται να έχει αμιγώς χειμερινά χαρακτηριστικά και να επηρεάσει, όπως φαίνεται στο χάρτη 1, κυρίως τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, καθώς επίσης το Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη από το Σάββατο 28/12 έως τη Δευτέρα 30/12.

map1

Όσον αφορά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο αλλά και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα καθώς και σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας με πολύ χαμηλό υψόμετρο (κατά τόπους πεδινά τμήματα) και ενδεχομένως σε περιοχές της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου και της Αττικής με χαμηλό υψόμετρο.

Όσον αφορά στα νησιωτικά τμήματα και την Κρήτη θα επηρεαστούν από κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές και πιθανόν σε ημιορεινές περιοχές, ενώ στις Σποράδες θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Παράλληλα, το τριήμερο Σάββατο 28/12 – Δευτέρα 30/12 στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο θα επικρατήσουν τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί.

map2

Αρνιακός στον ΘΕΜΑ 104,6: Έρχεται παγωμένη παραμονή Πρωτοχρονιάς

Για παγωμένες ημέρες μέχρι την αλλαγή του χρόνου έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρόλογος Τάσος Αρνιακός κάνοντας λόγο για «ψυχρή εισβολή κατευθείαν από τον Βόρειο Πόλο».

Όπως είπε «θα επηρεαστούν οι ανατολικές περιοχές της χώρας από το Πήλιο και κάτω, η Εύβοια οι Σποράδες, οι Κυκλάδες. Θα έχουμε καταιγίδες και χιόνια όχι μόνο στα βουνά αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα έως το βράδυ της Κυριακής. Η θερμοκρασία την Κυριακή δεν θα ξεπεράσει τους 7 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια και στην Αθήνα τους 11 βαθμούς Κελσίου ενώ θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες 8-9 Μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ την Κυριακή».

Όσον αφορά τα χιόνια στην Αττική η εκτίμηση του κ. Αρνιακού είναι ότι «χιόνια θα έχουμε στην Αττική, λιγότερα στην Πάρνθηθα και περισσότερα στον Κιθαιρώνα και κυρίως στις δυτικές περιοχές όπως τα Βίλια» για να προσθέσει ότι «δεν βλέπω χιονοστρώσεις στα βόρεια προάστια».

«Μετά την την πρωτοχρονιά ο καιρός βελτιώνεται αλλά όχι για πολύ γιατί ο χειμώνας είναι παρών. Θα έχουμε μια ανάπαυλα των φαινομένων την πρωτοχρονιά, στις 2 Ιανουαρίου θα έχουμε βροχές και από τις 3 έως τις 5 Ιανουαρίου θα υπάρχει βελτίωση του καιρού ενώ δεν φαίνεται να έχουμε τέτοια εισβολή ξανά μέχρι τις 10-11 Ιανουαρίου».

Πτώση θερμοκρασία και ασθενείς χιονοπτώσεις την Παρασκευή

Βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Αιγαίο, ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινά ηπειρωτικά τμήματα και μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας με παγετό το πρωί κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά:

Νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες με βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Αιγαίο και στη Χαλκιδική όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα, περιμένουμε την Παρασκευή 27Δεκεμβρίου 2019.Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες παγετός θα εκδηλωθεί στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -2 έως 9 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 11 βαθμούς στην Ήπειρο και την Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 15 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από 5 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Ιονίου, από 2 έως 11 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 6 έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, ενώ στα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα παράκτια τμήματα και έως 6 μποφόρ στα νησιωτικά τμήματα.

Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων ασθενών βροχών κυρίως στα βόρεια του νομού και πιθανότητα ασθενών παροδικών χιονοπτώσεων στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα, περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις, περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο

Το Σάββατο αναμένουμε στα δυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα νότια, θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα πελάγη 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση κυρίως στα ανατολικά, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Παγετός και χιόνια την Κυριακή

Την Κυριακή αναμένουμε στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και στο Αιγαίο βαθμιαία 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες της Πέμπτης

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.g, καταγράφηκαν το πρωί της Πέμπτης στη Βουτύρω του Καρπενησίου (-4,5), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-4,2), στο Νευροκόπι (-4), στην Τρίπολη (-3,9), στο Βαρικό Φλώρινας (-3,4) και στη Βυτίνα Αρκαδίας (-3,3 βαθμοί).

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κυμαίνονται σε ελαφρώς χαμηλότερα -της τάξης του ενός έως τριών βαθμών- από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Τις επόμενες ημέρες όμως, αναμένεται περαιτέρω σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (έως και δέκα βαθμούς κάτω από τις κλιματικές τιμές) η οποία θα σχετίζεται με την κακοκαιρία «Ζηνοβία» και τις αρκτικές αέριες μάζες που θα τη συνοδεύουν. Αντίθετα, όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις ψυχρών εισβολών στη χώρα μας, στη Δυτική και στη Βόρεια Ευρώπη θα επικρατήσουν πολύ θερμές αέριες μάζες, έως και δέκα βαθμούς πάνω από τις κλιματικές τιμές.

Δείτε βίντεο από τα πρώτα χιόνια σήμερα στην Πάρνηθα

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πορεία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη και τη χώρα μας έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας.

Meteo.gr: Ζηνοβία: Κίνηση ψυχρών αερίων μαζών 26-30/12/2019

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 για το νέο κύμα κακοκαιρίας:

Παράλληλα, ο κ. Καλλιάνος αναφέρθηκε σε πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τα χιόνια Κυριακή και Δευτέρα, στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου και βορειότερα κατά διαστήματα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του «όποιος θέλει πραγματικά να χαρεί το χιόνι ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, μπορεί την Κυριακή 29/12 και τη Δευτέρα 30/12 να επισκεφτεί τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, το Πήλιο η και περιοχές της κεντροανατολικής Πελοποννήσου. Στην Αττική θα χιονίσει σε χαμηλά υψόμετρα στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα του νομού αλλά και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Βοιωτία. Μόνο εκεί όμως θα χιονίσει χαμηλά. Στα υπόλοιπα τμήματα ισχύει ότι έχω πει, ότι δηλαδή τα χιόνια θα απασχολήσουν περιοχές άνω των 350-400 μέτρων κατά μέσο όρο. Επαναλαμβάνω ότι θα το θεωρήσω τεράστια έκπληξη να χιονίσει στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Πάντως, όπως και να έχει, πιθανότατα θα δημιουργηθούν προβλήματα στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου και βορειότερα κατά διαστήματα».

Πού αναμένεται να χιονίσει στην Αττική

Στο «μάτι» των χιονοπτώσεων θα είναι και η Αττική. Το θερμόμετρο αναμένεται να πλησιάσει το μηδέν, ενώ οι ψυχρές μάζες θα κάνουν την θερμοκρασία να δίνει την αίσθηση πως θα είναι τέσσερις με πέντε βαθμούς χαμηλότερη, όπως για παράδειγμα στα βόρεια προάστια την Κυριακή όπου θα χιονίζει.

voreia-proastia-xioni

Σύμφωνα με το meteo.gr, πέρα από την Πάρνηθα όπου αναμένεται να χιονίσει από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και την Τρίτη το πρωί, χιόνια αναμένεται να πέσουν και στις εξής περιοχές:

Στα βόρεια προάστια από την Κυριακή το πρωί

Χιονόνερο και ασθενής χιονόπτωση στα βορειοανατολικά προάστια την Κυριακή το πρωί και το βράδυ
Χιονόνερο στα δυτικά προάστια την Κυριακή το βράδυ
Χιονόπτωση στα Βίλια από την Κυριακή το βράδυ ως την Δευτέρα το πρωί
Χιονόπτωση στο Καπανδρίτι την Κυριακή το πρωί και τη νύχτα
Χιονόνερο στην περιοχή του Ολυμπιακού σταδίου (Καλογρέζα, Μαρούσι) την Κυριακή το πρωί και τη νύχτα και χιονόπτωση στο Ολυμπιακό χωριό τη νύχτα της Κυριακής.

Στην Πάρνηθα, στο καταφύγιο Μπάφι σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, το τοπίο έχει αρχίσει να ασπρίζει.

Όλη η επικαιρότητα