Ελλάδα Καιρός

Καιρός: Νέα κακοκαιρία με έντονα φαινόμενα στη χώρα – Πού θα «χτυπήσει» – Κίνδυνος για πλημμύρες

Ακούστε το άρθρο

Σε κλοιό κακοκαιρίας θα βρεθεί τις επόμενες ώρες η χώρα, καθώς διαδοχικά κύματα βροχοπτώσεων θα επηρεάσουν αρκετές περιοχές από σήμερα, Τετάρτη (30/01) έως και την Πέμπτη (31/01).

Το σκηνικό του καιρού θα «ντύσουν» ισχυρές βροχές και καταιγίδες και χιόνια, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο προειδοποιεί για θυελλώδεις ανέμους.

Όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Meteo, αν και η ένταση των φαινομένων κατά κανόνα δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αναμένεται να πέσουν αθροιστικά σημαντικές ποσότητες βροχής κυρίως στη δυτική και βορειοανατολική χώρα, όπου σε συνδυασμό με το κορεσμένο σε νερό έδαφος ευνοείται η πρόκληση πλημμυρικών επεισοδίων.

xartis

Tα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως και το βράδυ της Πέμπτης 31/01, σύμφωνα με το προγνωστικά μοντέλο BOLAM – Πηγή: meteo.gr

Την Τετάρτη (30/01) βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Την Πέμπτη (31/01) τα εντονότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και πιθανόν στη Θράκη. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και κατά τόπους σε ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία την Παρασκευή (01/02) οι βροχές θα περιοριστούν σημαντικά, ενώ το Σαββατοκύριακο 02-03/02 ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση και η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική άνοδο.

Πού θα «χτυπήσουν» σήμερα τα έντονα φαινόμενα

Στην Αττική, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 5 και γρήγορα δυτικών διευθύνσεων 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες πιθανή καταιγίδα. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 09 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις με βροχές. Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά 6 και στο θρακικό τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με παροδικές βροχές που από το βράδυ θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο κατά τόπους 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά που μέχρι το μεσημέρι θα σταματήσουν. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ανατολικά τις πρωινές ώρες. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες. Οι άνεμοι νότιοι 6 με 7 και στις ανατολικές Κυκλάδες τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και από το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

CNN

Όλη η επικαιρότητα