Καιρός

Καιρός: «Σκαρφαλώνει» ο υδράργυρος, σηκώνεται αεράκι

Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασε τους 37 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα Πέμπτη, αλλά το μελτέμι έσωσε την κατάσταση, με ανέμους ταχύτητας 111 χλμ/ώρα – Παρόμοια η πρόγνωση για αύριο, Παρασκευή

Ιδιαίτερα αισθητή ήταν σήμερα η ζέστη στα ηπειρωτικά της χώρας, αλλά και ισχυρό το μελτέμι στα ανατολικά και στο Αιγαίο. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες στα δυτικά, στα βόρεια ηπειρωτικά και στη νότια Κρήτη, όπου κατά τόπους ο υδράργυρος σκαρφάλωσε και πάνω από τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο Δίον Πιερίας (37,4 βαθμοί), στο Κρανίδι (36,6), στην Αμφιλοχία (36,4) και στην Ιθάκη (36,2). Στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, το ρεκόρ ημέρας καταγράφηκε στην Καλλιθέα, με 35,7 βαθμούς. Παράλληλα, το μελτέμι “έπιασε” 111 χιλιόμετρα την ώρα στην Παξιμάδα Καρύστου, ενώ και σε πολλές άλλες περιοχές οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν τα 80 χλμ/ώρα. Στην Πάρνηθα καταγράφηκαν άνεμοι 90 χλμ/ώρα και στην Πεντέλη 79 χλμ/ώρα.

Ο καιρός την Παρασκευή

Αύριο Παρασκευή αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις που θα αυξηθούν τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες στα βόρεια ορεινά, στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται τις βραδινές ώρες και σε Θεσσαλία και Σποράδες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 36 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, από 22 έως 35 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία θα αγγίξει τους 37-38 βαθμούς), από 19 έως 34 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα, από 23 έως 30 βαθμούς σε Κυκλάδες και Κρήτη, από 21 έως 34 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και στο κεντρικό Αιγαίο πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, και τις απογευματινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς, ενώ στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα μέτριοι 5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις που θα αυξηθούν τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς.

Όλη η επικαιρότητα