Καιρός

Καιρός – «Σοφία»: Στον «πάγο» η χώρα – Η θερμοκρασία έπεσε στους -13 βαθμούς

Ακούστε το άρθρο

Πολικές είναι οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στην Ελλάδα λόγω της κακοκαιρίας «Σοφία». Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας είναι ισχυρός ο παγετός, ενώ τα θερμόμετρα σε πολλές περιοχές έχουν πέσει κάτω από τους μείον δέκα βαθμούς Κελσίου.

Στους νομούς ΦλώριναςΙωαννίνωνΓρεβενών και Κοζάνης καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, οι οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο Βαρικό Φλώρινας (-12,8), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-11,7), στα Γρεβενά (-11,5), στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων (-11,2), στα Ιωάννινα (-10,9), στο Πληκάτι Ιωαννίνων (-10,7), στο Μεσόβουνο Κοζάνης (-10,6) και στη Βλάστη Κοζάνης (-10,5).

Διαβάστε ακόμη

Αχ «Σοφία» του Χιονιά: Άσπρη μέρα είδε και η Ηλεία – Απεγκλωβισμοί και «μάχη» των συνεργείων με την κακοκαιρία (PHOTOS)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική  

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Χαλκιδική λόγω των έντονων χιονοπτώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα συνεργεία της Περιφέρειας έχουν ρίξει περισσότερους από 3.500 τόνους αλατιού σε όλη την κεντρική Μακεδονία.

«Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει διατηρηθεί προσπελάσιμο στο σύνολό του» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πυκνή χιονόπτωση σε όλη την ανατολική Μακεδονία

Πυκνή χιονόπτωση επικρατεί σε όλες τις περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και την Ξάνθη από τις πρώτες πρωινές, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των αυτοκίνητων αλλά και των πεζών ακόμα και στα κέντρα των πόλεων.

Στην Δράμα, την Καβάλας και την Ξάνθης οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και οι κατά τόπους υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό οδικό οδικό δίκτυο κάνοντας χρήση εκχιονιστικών μηχανημάτων και ρίχνοντας συνεχώς αλάτι.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο των επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο των παραπάνω περιοχών.

Τα υπεραστικά ΚΤΕΛ ΔράμαςΚαβάλα και Ξάνθης έχουν αναστείλει προσωρινά τα δρομολόγιά τους, ενώ προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα της Εγνατίας Οδού που διέρχεται μέσα από περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης.

Ισχυρή χιονόπτωση επικρατεί από τις βραδινές ώρες χθες και στο νησί της Θάσου δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων, ειδικά στο ορεινό τμήμα. Η τεχνική υπηρεσία του νησιωτικού δήμου και η πυροσβεστική υπηρεσία καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε κάποιες κεντρικές οδικές αρτηρίες στις πεδινές περιοχές να παραμένουν ανοιχτές.

Χάος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Μεγάλη ταλαιπωρία έχουν υποστεί από το απόγευμα της Παρασκευής (04/01) εκατοντάδες ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης λόγω της κακοκαιρίας, η οποία έως σήμερα το πρωί έχει προκαλέσει την ακύρωση 10 πτήσεων.

Όπως καταγγέλλουν πολλοί είναι αυτοί που κοιμήθηκαν στους διαδρόμους ακόμα και στις τουαλέτες. Επιβάτες δήλωσαν στον πως καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας δεν έλαβαν ουδεμία ενημέρωση για ακύρωση ή αλλαγή των εισιτηρίων τους, ή για τα voucher που δικαιούνται για διαμονή σε ξενοδοχείο και γεύμα.

Χωρίς ρεύμα πολλά χωριά στην Β. Εύβοια

Η έντονη κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα από χθες, Παρασκευή, το μεσημέρι πολλά χωριά στη Β. Εύβοια. Λόγω της χιονόπτωσης έπεσαν πολλά δέντρα προκαλώντας ζημίες στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Οι κάτοικοι πέρασαν δύσκολη νύχτα αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με δριμύ ψύχος και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε γύρω στη μία το μεσημέρι σήμερα.

Ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Εύβοιας Γ. Κωστόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από τις 13 Δεκεμβρίου, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, είχε προειδοποιήσει τον ΔΕΔΔΗΕ ότι υπάρχουν πολλά δέντρα τα οποία με μια σφοδρή χιονόπτωση θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στο δίκτυο αλλά όπως φαίνεται δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα.

Τα συνεργεία της Περιφέρειας, με τα ειδικά μηχανήματα, έχουν κρατήσει όλους του δρόμους ανοιχτούς.

Παγετός σε πολλές περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας

Ο παγετός έχει καλύψει μεγάλος μέρος της Αχαΐας, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Νίκος Γυφτάκης.

Όπως προσθέτει, όλα τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν από νωρίς το πρωί με προτεραιότητα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τον κ. Γυφτάκη, είναι ανοικτοί σχεδόν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι που οδηγούν προς Καλάβρυτα, ενώ είναι σε εξέλιξη βρίσκεται ο αποχιονισμός του οδικού δικτύου από Αίγιο προς Καλάβρυτα, μέσω Πτέρης. Επίσης, εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν και στην εθνική οδό Πατρών – Τρίπολης από την Αγία Τριάδα προς την Λαμπεία της Ηλείας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως είπε στο ίδιο μέσο ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Γιάννης Τέγας, υπάρχει πρόβλημα με τον παγετό σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο, λόγω της χιονόπτωσης που σημειώθηκε χθες το βράδυ.

Όμως, όπως προσθέτει, όλοι οι κεντρικοί δρόμοι του εθνικού και επαρχιακού δικτύου είναι ανοικτοί, ενώ μηχανήματα επιχειρούν μέσα σε ορεινές κοινότητες, ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Καταλήγοντας ο κ. Γυφτάκης είπε ότι «όλες αυτές τις ημέρες της κακοκαιρίας επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους δήμους και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού».

Στα «λευκά» η Ζάκυνθος

Στα λευκά ντύθηκαν από νωρίς τη νύχτα τα περισσότερα ορεινά χωριά της Ζακύνθου, ενώ έχει διακοπεί η συγκοινωνία σε πέντε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Πρόκειται για τους δρόμους Μαχαιράδο – Κοιλιωμένου, Λιθακιάς – Αγαλάς – Κοιλιωμένου, Αγίας Μερίνας – Γύρι και Κατασταρίου – Βολιμών.

Ήδη στους δρόμους αυτούς εργάζονται συνεργεία του Δήμου Ζακύνθου προκειμένου να αποκαταστήσουν την διέλευση των οχημάτων.

Οι θερμοκρασίες στη Ζάκυνθο είναι πολύ χαμηλές αλλά αναμένεται βελτίωση τις μεσημβρινές ώρες. Ωστόσο η κακοκαιρία αναμένεται να επανέλθει από αύριο το απόγευμα.

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ανακοινώνεται ότι εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και της χιονόπτωσης που υπάρχει απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων σε όλο το ορεινό εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο.

Συνιστάται να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και αυτές να γίνονται μόνο με οχήματα τύπου τζιπ ή με την υποχρεωτική χρήση αλυσίδων.

Μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου επιχειρούν για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα με χιονόνερο ή χιόνι κατά διαστήματα στα βόρεια και πιθανώς πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 (μηδέν) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Θερμαϊκό 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από -03 (μείον 3) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Ζάκυνθος
Καιρός: νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και το βράδυ βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις. Πρόσκαιρη βελτίωση το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές που βαθμιαία το απόγευμα και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 πρόσκαιρα 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά – ημιορεινά, και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στο Ιόνιο. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -08 (μείον 8) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά – ημιορεινά, και στα παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια θαλάσσια-παράκτια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση αργά το απόγευμα από τα βόρεια.
Άνεμοι: στα βόρεια, βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα θαλάσσια-παράκτια 8 πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βόρειους.
Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα βορειότερα τμήματα χιονοπτώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 τοπικά 7 μποφόρ και στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και το πρωί τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα στρεφόμενοι σε βόρειους βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή

Για την Κυριακή προβλέπονται λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Σταδιακά από το απόγευμα θα εκδηλωθούν χιονόνερο ή χιονοπτώσεις στα βόρεια που μέχρι αργά την νύχτα θα επεκταθούν στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις, με ένταση 4-6 και στα πελάγη τοπικά έως 7 μποφόρ, Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός, κατά τόπους ισχυρός, θα εκδηλωθεί στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Όλη η επικαιρότητα