Καιρός

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες, ακόμα και… χιονοπτώσεις μέχρι την Παρασκευή

Ακούστε το άρθρο

Βροχές, σποραδικές καταιγίδες, χιονοπτώσεις, ακόμα και χαλαζοπτώσεις μας επιφυλάσσει το σκηνικό του καιρού μέχρι και την Παρασκευή, ενώ βελτίωση αναμένεται από το Σάββατο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το διήμερο Δευτέρα 13/05 και Τρίτη 14/05 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε αρκετές περιοχές της χώρας. Κατά κύριο λόγο θα επηρεαστούν το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Μακεδονία και η Βόρεια Θεσσαλία, όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά. Κατά τόπους δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις.

Από την Τετάρτη 15/05 έως και την Παρασκευή 17/05 ο καιρός θα διατηρηθεί βροχερός κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολύ μεγάλα υψόμετρα υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν και χιονοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση, η οποία θα είναι περισσότερο αισθητή στις περιοχές όπου θα εκδηλώνονται βροχές ή καταιγίδες, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις που μόνο τοπικά ενδέχεται πρόσκαιρα να φτάσουν τα 7 μποφόρ.

Παράλληλα, σχετική αύξηση θα παρουσιάσουν οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα από την Τρίτη 14/05. Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η κατανομή των αναμενόμενων συγκεντρώσεων σκόνης τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 14/05.

dust May 14

Ο καιρός την Τρίτη

Αναλυτικότερα, βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, περιλαμβάνει για αύριο, Τρίτη ο καιρός. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 18 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 10 έως 25, στην Ήπειρο από 12 έως 21 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 12 έως 26, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 15 έως 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 26, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 21 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 16 έως 26 βαθμούς, αλλά στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν τους 29 βαθμούς και στην Κρήτη τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

meteo2

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την κατανομή των βροχοπτώσεων μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 17/05:

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ, και τοπικά ισχυροί, 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική ο καιρός προβλέπεται νεφελώδης, ενώ -σύμφωνα πάντα με το meteo- αναμένεται να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές κατά περιόδους και πιθανόν πρόσκαιρες καταιγίδες, ενώ σχετικά αυξημένες θα είναι μετά το μεσημέρι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 5μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 23 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι επίσης συννεφιασμένος, χωρίς να λείψουν κατά περιόδους οι τοπικές βροχές ή καταιγίδες.

Capture2

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς.

Όλη η επικαιρότητα