WEB tv Ηλεία

KEΘΕΑ: «Μπορείς να γλυτώσεις» – Ενημερωτική καμπάνια στον Πύργο (vid)

Γνωριμία με τους πολίτες και ενημέρωση για τις νέες υπηρεσίες που έχει δημιουργήσει το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στην περιοχή του Πύργου, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα το ανθρώπινο δυναμικό του ΚΕΘΕΑ στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

Θετικά κύλησε η πρώτη μέρα ενημέρωσης του κόσμου, με τους υπεύθυνους να συνεχίζουν σήμερα και αύριο την πληροφόρηση του κόσμου που γίνεται στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Ελλάδα 2014-2020.

Το ΚΕΘΕΑ διαθέτει προγράμματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις παράνομες ουσίες, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο, καθώς και τις οικογένειές τους. Στόχος τους είναι η ψυχική απεξάρτηση και η κοινωνική ένταξη. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος επιτυγχάνεται με αλλαγή τρόπου ζωής και υιοθέτηση υγιούς συμπεριφοράς απέναντι στις δυσκολίες, ενώ το δεύτερο με την εκπαίδευση λειτουργικών τρόπων διαχείρισης των προβλημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες, η συμμετοχή είναι εθελοντική, το πρόγραμμα δεν χορηγεί υποκατάστατα ή άλλα φάρμακα, τηρείται το απόρρητο και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.

“Μεγάλο πρόβλημα χρήσης ουσιών”

Για τη σημασία της παρουσίας του ΚΕΘΕΑ στην κεντρική πλατεία του Πύργου μίλησε η Υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ-Κύτταρο Οξυγόνου Πύργου Κωνσταντίνα Φραγκιά, που τόνισε πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση όλων για ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή μας. Συχνή είναι η προσέγγιση οικογενειών προκειμένου να γνωρίσουν το πως λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ, με την κ. Φραγκιά να υποστηρίζει πως οι υπηρεσίες είναι δωρεάν και τηρείται το απόρρητο. Ακόμα, σημείωσε πως οι υπηρεσίες που προσφέρουν δεν υπάρχουν σε όλη την περιφέρεια και πως γίνονται σημαντικές προσπάθειες για συνεργασία με το δήμο Πύργου αλλά άλλους φορείς για παροχή των υπηρεσιών αυτών.

Όσον αφορά τις λίστες αναμονής, υποστήριξε πως δεν υπάρχουν και τα ραντεβού μπορούν να κλειστούν την ίδια μέρα που καλεί κάποιος στο ΚΕΘΕΑ, είτε αυτός είναι ο ίδιος ο χρήστης, είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς του. Τέλος, πέραν όμως της ψυχολογικής υποστήριξης υπάρχει και η νομική για όσους έχουν προβλήματα με το νόμο, ενώ γίνεται προσπάθεια όσοι συμμετέχουν στα προγράμματα να ασχολούνται με δραστηριότητες που βοηθούν στην πλήρη απεξάρτησή τους, όπως κατασκευές, αθλητικές δραστηριότητες, φωτογραφία και άλλα.

“Έχουμε τη στήριξη που χρειαζόμαστε”

Παρουσία στην τριήμερη αυτή ενημέρωση έχει και το μέλος επανένταξης Γιάννης Καλαντζής, ο οποίος παρότι ζει πλέον στην Καλαμάτα ήρθε για να στηρίζει τη δράση που λαμβάνει χώρα στην κεντρική πλατεία και να μεταφέρει όπου χρειαστεί την εμπειρία του και τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε η ζωή του προς το καλύτερο χάρη στη βοήθεια του ΚΕΘΕΑ. Όσον αφορά την επανένταξή του στην κοινωνία, τόνισε πως παρά το βαθμό δυσκολίας που έχει όλο αυτό το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ είναι δίπλα και στηρίζει καθετί καλό και διαφορετικό στο θέμα δουλειάς και ασφαλούς επανένταξης στην κοινωνία. “Έχουμε όλη την στήριξη που χρειαζόμαστε και σιγά-σιγά κάθε ένας πού τελειώνει την πρώτη φάση πού είναι η κοινότητα στη δική μας την περίπτωση, βρίσκει στη συνέχεια τα πατήματά του, τη δουλειά του, το σπίτι του. Για όλα αυτά χρειάζεται χρόνος”, υποστήριξε. Τέλος, για το πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η απόφαση να περάσεις την πόρτα του ΚΕΘΕΑ, υπογράμμισε πως δεν είναι καθόλου εύκολο. “Σίγουρα το να ακούς και να γνωρίζεις θετικά στοιχεία για τα προγράμματα του οργανισμού, σε βάζουν στη διαδικασία να το εξετάσεις και από εκεί και πέρα να μπεις σε διαδικασία αλλαγής, με το τελευταίο αποφασιστικό βήμα να είναι η εσωτερική διαμάχη περισσότερο για τον καθένα”, ανέφερε κλείνοντας.

Οι νέες υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ

Το ΚΕΘΕΑ στον Πύργο δημιούργησε το τελευταίο διάστημα δυο νέες υπηρεσίες, προκειμένου να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την κατάσταση στο νομό μας. Η πρώτη υπηρεσία είναι το Πολυδύναμο Κέντρο Πύργου, βασικός στόχος του οποίου είναι η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων και τις οικογένειές τους, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Απευθύνεται σε εξαρτημένους από ναρκωτικά, περιστασιακούς χρήστες, χρήστες αλκοόλ, εξαρτημένους από τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο κ.ά. Εφόσον κρίνεται αναγκαίο και εφικτό, παραπέμπει σε εξειδικευμένες δομές, όπως θεραπευτικές κοινότητες, προγράμματα υποκατάστασης, μονάδες ψυχικής υγείας κ.λπ.

Δεύτερη υπηρεσία είναι αυτή του Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης που λειτουργεί συμπληρωματικά προς την πρώτη υπηρεσία, προσφέροντας υποστήριξη για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εξυπηρετούμενοι στην προσπάθειά τους να ενταχθούν λειτουργικά στο κοινωνικό πλαίσιο, λύνοντας προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Προσφέρονται υπηρεσίες νομικής στήριξης, υποστήριξης για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ειδικότερα στο κομμάτι της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, καλλιέργειας των βασικών δεξιοτήτων του ενεργού πολίτη (γλωσσικές, αριθμητικές, χειρισμού νέων τεχνολογιών, περιβαλλοντική συνείδηση), δημιουργικής απασχόλησης και επιμορφωτικών δράσεων μέσω της ενασχόλησης με την τέχνη (καλλιτεχνικά, φωτογραφία, Η/Υ), την ενασχόληση με την γυμναστική και τη σωματική άσκηση.

Όλη η επικαιρότητα