Ηλεία

Κι όλο… ξεβαθαίνει το αλιευτικό Παλουκίου!

ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΧΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ – ΖΗΤΟΥΝ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΜΕ ΕΡΓΟ..

 

Ολοένα και χειροτερεύει η κατάσταση στον δίαυλο του Αλιευτικού Καταφυγίου Παλουκίου από τις συνεχιζόμενες προσχώσεις, οι οποίες επεκτείνονται και πιο μέσα από τον βραχίονα.

Οι επαγγελματίες, κυρίως, αλιείς, αλλά και όσοι διαθέτουν κάποιο σκάφος βρίσκονται σε απόγνωση, αφού μόνο μερικά μικρά σκάφη  και μεγάλη προσοχή, μπορούν να βγουν πάντα με ρίσκο από το λιμανάκι.

Συνήθως το πρόβλημα παρουσιάζεται τους χειμερινούς μήνες από τα θαλάσσια ρεύματα. Κάποια στιγμή προ μηνών,  έγινε ένας καθαρισμός ώστε να μπορούν τουλάχιστον οι ψαράδες να εργαστούν, όμως και πάλι μετά από λίγο καιρό τα φαινόμενο της πρόσχωσης επανήλθε και επεκτάθηκε και σε κάποια σημεία μέσα στο λιμανάκι.

Τα πολύ μικρά σκάφη – όχι όλα- καταφέρνουν να βγουν μέσα από έναν στενό θαλάσσιο
«διάδρομο», με τους απαραίτητους ελιγμούς και… λεπτούς χειρισμούς.

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Παλουκίου «Ο Ποσειδώνας» κ. Γεράσιμος Κρινάς ζήτησε ναι μεν να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που επιδεινώνεται, αλλά κυρίως να γίνει η έργο η μελέτη οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος των προσχώσεων.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Βγαίνουμε με το ζόρι για δουλειά και μόνο τα μικρά. Ήρθαν πριν λίγες μέρες από την Υδατογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού για χαρτογράφηση. Μηδέν ο δίαυλος έγραψαν. Τον «γράψανε» με κόκκινο. Αυτοί δεν μπήκαν μέσα με το σκάφος του. Δεν γίνονταν. Άραξαν έξω και ήρθαν μέσα με βάρκες.

Υπάρχει μελέτη και πρέπει να προχωρήσει και να προκηρυχθεί έργο. Για την προσωρινή εκσκαφή ενημερώθηκα από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξηςκ. Θοδωρή Βασιλόπουλο έχει εγκριθεί το κονδύλι. Για την εκσκαφή δηλαδή που γίνεται για να φύγουν τα χώματα και να ανοίξει ο δίαυλος».

Ο κ. Κρινάς πρόσθεσε ότι ενδεχομένως λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της παρουσίας λουόμενων να μην είναι εφικτές οι εργασίες στον θαλάσσιο χώρο για την διάνοιξη του διαύλου. Ωστόσο, εκφράζει την αγωνία των ψαράδων και την μεγάλη τους δυσκολία και πολύ συχνά αδυναμία να εξέλθουν του καταφυγίου για να δουλέψουν:

«Έγινε μια κίνηση προ ημερών, έγινε και μια δειγματοληψία. Ίσως να μην κάνουν κάποια κίνηση για να μην δημιουργηθεί θόλωση των νερών ευρύτερα και υπάρξει θέμα με τους λουόμενους, όμως εμείς δεν μπορούμε να δουλέψουμε και όσοι δουλεύουμε κινδυνεύουν τα σκάφη μας με μεγάλες ζημιές, που συχνά τις παθαίνουμε.

Να κάνουν διάνοιξη του διαύλου και καθαρισμό και μέσα στο λιμανάκι, αλλά πρέπει να προχωρήσουν την μελέτη, να γίνει το έργο που λένε εδώ και 20 χρόνια για μόνιμη λύση», κατέληξε ο πρόεδρος του συλλόγου.

Όλη η επικαιρότητα