Αρθρογραφία

Κι όμως υπάρχει τρόπος

Οι μέρες που οι άνθρωποι κατέφευγαν στις καθημερινές εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας για να διαβάσουν τις ειδήσεις έχουν τελειώσει.
Ακούστε το άρθρο

O Περιφερειακός Τύπος ατενίζει το μέλλον σε ένα περιβάλλον όπου δεν υφίστανται πλέον οι βεβαιότητες του παρελθόντος.

Οι μέρες που οι άνθρωποι κατέφευγαν στις καθημερινές εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας για να διαβάσουν τις ειδήσεις έχουν τελειώσει. Ίσως όχι για τις «παλαιότερες» γενιές, που το συνήθισαν και δεν θα αλλάξουν εύκολα τις συνήθειές τους. Οι νεότερες γενιές δεν έχουν τη συνήθεια να διαβάζουν εφημερίδα νωρίς το πρωί. Έχουν το διαδίκτυο όπου μπορούν να βρουν όλα τα νέα που χρειάζονται. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι καθημερινές εφημερίδες που περιλαμβάνουν ειδήσεις για κάτι που συνέβη θα… πεθάνουν. Ήδη σε κάποιες χώρες, έχουν πεθάνει.

Ας μην γελιόμαστε, οι ημερήσιες εφημερίδες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την ταχύτητα του διαδικτύου. Όμως, οι εφημερίδες έχουν ακόμα να προσφέρουν. Ποιοτικό περιεχόμενο. Κι αν το επιτύχουν ίσως να ευδοκιμήσουν και στο μέλλον. Κι αυτό το μέλλον δεν μπορεί να εξαρτάται από τη δημοσίευση ιστοριών όπως «Το τάδε κόμμα κέρδισε τις εκλογές». Αυτό το γνωρίζουμε από …το προηγούμενο βράδυ είτε από την τηλεόραση, είτε από το διαδίκτυο. Αυτό που μπορούν να προσφέρουν οι εφημερίδες, και γι’ αυτό θα τις αγοράσουν αυτοί που επιλέγουν πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση είναι μια ανάλυση εις βάθος του ιστορικού του γιατί το συγκεκριμένο κόμμα κέρδισε τις εκλογές. Και επίσης ένα καλογραμμένο κείμενο για το τι σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια, τι σημαίνει για όλους μας αυτή η εκλογή κλπ κλπ.

Αυτό είναι κάτι που προσθέτει πραγματική αξία και ουσιαστικό περιεχόμενο, τέτοιο που να προκαλεί τον αναγνώστη. Ομοίως για τους δημοσιογράφους που μπορούν να γράφουν για το παρασκήνιο κάθε γεγονότος και να κάνουν αναλύσεις με επιχειρήματα δεν κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά. Αυτοί θα σώσουν την εκτύπωση. Για τους ρεπόρτερ που περιγράφουν γεγονότα δεν παίρνω όρκο πως δεν θα γίνουν ξεπερασμένοι επειδή υπάρχουν τόσοι άλλοι που μπορούν να κάνουν το ίδιο.

Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εκδόσεων (είναι η εξέλιξη του θεσμού του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εφημερίδων) λέχθηκε πως υπάρχουν διάφορες ιδέες/προτάσεις για την εφημερίδα του μέλλοντος. Κάποιοι πρότειναν να είναι μικρότερες σε μέγεθος Α4, άλλοι να είναι δωρεάν, να έχουν περισσότερο χρώμα και να ξεφύγουν από το μαυρό ασπρο, να φιλοξενούν μικρότερα κείμενα και περισσότερες εικόνες, να εστιάζουν στις αναλύσεις και τις απόψεις και να έχουν λιγότερα νέα! Το συμπέρασμα ενός συνεδρίου στο οποίο μετείχαν 500 επαγγελματίες των μεγαλύτερων Μέσων Ενημέρωσης, αρχισυντάκτες και bloggers ήταν ότι όποιος πετύχει να σχεδιάσει και να προβάλει με ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο τα θέματά του, έχει κερδίσει το παιχνίδι. Η αλλαγή είναι μονόδρομος κι όσοι δεν τον ακολουθήσουν, θα μείνουν εκτός εποχής. Δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι θέμα επιβίωσης και, σε δεύτερο χρόνο, ανάπτυξης.

Όλη η επικαιρότητα