Αχαϊα

Κικίλιας: Θα επαναλειτουργήσει η καρδιοχειρουργική κλινική στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας

Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Υγείας που επισκέφθηκε τα νοσοκομεία της Πάτρας, συγκάλεσε το μεσημέρι σύσκεψη με θέμα την επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου

Με ταχείες διαδικασίες προχωρεί η επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικης κλινικής του Γενικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρας. Όπως είναι γνωστό, η λειτουργία της κλινικής, είχε βρεθεί στο προσκήνιο με τον πλέον τραγικό τρόπο τον περασμένο Οκτώβριο, όταν μια 52χρονη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατέληξε μετα από οξύ καρδιολογικό πρόβλημα που χρειαζόταν άμεση καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση, που δεν μπορούσε όμως να παρασχεθεί στην Πάτρα καθώς το καρδιοχειρουργικο ήταν κλειστό και η γυναίκα διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η άτυχη γυναίκα κατέληξε στην Άρτα.

Αυτήν την μείζονα παθογένεια με την κλειστή καρδιοχειρουργική κλινική στοχεύει να αντιμετωπίσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί λίγες μέρες μετά τον θάνατο της 52χρονης. Είχε προαναγγείλει, για την ακρίβεια, την προκήρυξη θέσης διευθυντή, την οποία και θα αναλάβει ο καθηγητής, κ. Νίκος Χαροκόπος.

Πλέον, και όπως ανέφερε ο κ. Κικιλιας στη διάρκεια σημερινής επίσκεψης του στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, έχουν δρομολογήσει μια σειρά από διαδικασίες που αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα στη λειτουργία της κλινικής. Για την ακρίβεια, στην πλήρη λειτουργία, και με την αντιμετώπιση καρδιοχειρουργικών συμβάντων, εκτός από τα θωρακοχειρουργικά που αντιμετωπίζονται κανονικά

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, ο Υπουργός Υγείας συγκάλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας σύσκεψη με θέμα την επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς και ο νέος διευθυντής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, Νίκος Χαροκόπος.

«Εμβληματική απόφαση και ενέργεια»

«Εμβληματική πρωτοβουλία η οποία θα υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και για την εξέλιξη της οποίας ενημερώνεται διαρκώς», χαρακτήρισε ο κ. Κικίλιας την επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικης κλινικής, στις σχετικές δηλώσεις, μετά το πέρας σύσκεψης με εκπροσώπους της περιοχής.

“Μετά την άμεση διαδικασία προκειμένου να εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια ένα πολύ σημαντικό κονδύλι, προχωρούν οι διαδικασίες για το διαγωνισμό. Παράλληλα, προκηρύχθηκε και ευοδώθηκε η θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή που θα είναι επικεφαλής της Καρδιοχειρουργικής, ενώ σε συντονισμό με τη Διοίκηση του νοσοκομείου φροντίζουμε ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και νοσηλευτών” είπε ο κ. Κικίλιας.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, πρόσθεσε  πως “από την πλευρά μας βλέποντας την ουσιαστική πρωτοβουλία του Υπουργείου για επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής στην Πάτρα, έχουμε δεσμεύσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για  την επαναλειτουργία της εν λόγω κλινικής”.

Ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε ακόμη την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το Καραμανδάνειο – Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα Πατρών. Επίσης σσυζήτησε μεταξύ άλλων, θέματα κτιριακής και ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Περιφέρειας, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Αθανάσιο Γιάνναρη.

Αλλαγές στη Χάρτα Υγείας της Αχαΐας

Ο υπουργός Υγείας εξήγγειλε αλλαγές στη Χάρτα Υγείας στο Νομό Αχαΐας και ειδικότερα, στον τρόπο που είναι ανεπτυγμένη η δύναμη νοσηλευτών, διοικητικών, ιατρών, στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία. «Θα γίνει μία ολική αναδιάρθρωση, ένα νέο πρόγραμμα εφημεριών. Γνωρίζω ότι οι συνάδελφοι γιατροί εφημερεύουν μέρα παρά μέρα σε κάποια νοσοκομεία. Αυτό είναι μη παραδεκτό και δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται έτσι. Όπως, επίσης, όμως και το triage και η λογική μίας εφημερίας, πρέπει να είναι αυτή των εκτάκτων περιστατικών και τα υπόλοιπα να έρχονται σε τακτικά ιατρεία μέσα στο νοσοκομείο” είπε ο υπουργός.

Όλη η επικαιρότητα