Categories: Κόσμος

Κίνα: Οι πρώτοι θάνατοι από κορωνοϊό εδώ και έξι μήνες

Share

Τους πρώτους θανάτους από Covid-19 μέσα σε έξι μήνες, ανακοίνωσε η Κίνα, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι η πρωτεύουσα αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κατάστασή της από την έναρξη της πανδημίας, την ώρα που εντείνεται η απογοήτευση και η αγανάκτηση των πολιτών για την αυστηρή πολιτική “μηδενικής Covid” του Πεκίνου.

Από το Σάββατο (19/11) έχουν αναφερθεί τρεις θάνατοι στο Πεκίνο, ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό των νεκρών στη χώρα σε 5.229. Μεταξύ των τριών θανάτων που αναφέρθηκαν από το απόγευμα της Κυριακής ήταν και ένας 87χρονος άνδρας.

Την ίδια στιγμή, στο Πεκίνο, οι αξιωματούχοι έχουν ήδη εφαρμόσει ένα lockdown στο τμήμα Haidian της πρωτεύουσας, με καταστήματα, σχολεία και εστιατόρια κλειστά και 3 εκατομμύρια άτομα να καλούνται να μείνουν στο σπίτι. Όσοι ταξιδεύουν στην πρωτεύουσα θα πρέπει επίσης να κάνουν τεστ για τις πρώτες τρεις ημέρες της επίσκεψής τους και να παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι να τους δοθεί άδεια.

Το Πεκίνο – μια πόλη με περισσότερους από 21 εκατομμύρια κατοίκους – ανέφερε 316 νέα κρούσματα Covid έως τις 15:00 τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με το BBC, ο Liu Xiaofeng – ο αναπληρωτής διευθυντής του δημοτικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Πεκίνου – περιέγραψε την κατάσταση ως την πιο περίπλοκη και σοβαρή που έχει δει ποτέ στην πόλη, πρόσθεσε το πρακτορείο ειδήσεων.

Μια μέρα νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του δήμου προειδοποίησε ότι το Πεκίνο αντιμετωπίζει «μια ζοφερή και περίπλοκη κατάσταση πρόληψης και ελέγχου επιδημιών», σύμφωνα με την China Daily.

Ενώ η Κίνα λέει ότι η αυστηρή πολιτική “μηδενικής Covid” μεταφράζεται σε λιγότερους θανάτους από κορονοϊό σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, υπήρξαν πολλές ιστορίες για καθυστερημένη χορήγηση θεραπείας για σοβαρά περιστατικά σε αποκλεισμένους χώρους ή εγκαταστάσεις καραντίνας.