Κόσμος

Κίνα: Σε lockdown 17 εκατ. κάτοικοι της πόλης Σεντζέν

Μετά τον εντοπισμό μόλις 66 κρουσμάτων στην περιοχή
Ακούστε το άρθρο

Οι 17 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης Σεντζέν, στη νότια Κίνα, τέθηκαν σε καραντίνα, μετά την καταγραφή 66 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, η οποία απέκλεισε επίσης την πρόσβαση στην επιχειρηματική συνοικία της πόλης.

Οι αρχές της πόλης, όπου στεγάζονται κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως η Huawei και η Tencent, ζήτησαν από τους κατοίκους της να μείνουν στα σπίτια τους μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον, έχοντας ήδη κλείσει τα μη αναγκαία καταστήματα και απαγορεύσει τη λειτουργία των εστιατορίων τις τελευταίες ημέρες.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς νωρίτερα η χώρα ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν σχεδόν 3.400 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, σε μια κατάσταση που αποτελεί το σοβαρότερο ξέσπασμα μολύνσεων τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στα τέλη του 2019, έχει διατηρήσει μια αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων που χαρακτηρίζεται από γρήγορα lockdown, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και μαζικά τεστ όταν εμφανιστεί άνοδος κρουσμάτων. Ωστόσο, η τελευταία έξαρση, που οφείλεται στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον και στην αύξηση των ασυμπτωματικών περιπτώσεων, αμφισβητεί τη βιωσιμότητα αυτής της πολιτικής.

Η κούραση με την αυστηρή προσέγγιση των μηδενικών κρουσμάτων, έχει κάνει πολλούς αξιωματούχους να ζητούν πιο ήπια και στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό του ιού. Την ίδια στιγμή, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η εν λόγω πολιτική βλάπτει σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα