Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Παράταση για τη συλλογή υπογραφών από τους υποψήφιους έως την Πέμπτη αποφάσισε η ΕΔΕΚΑΠ

Ακούστε το άρθρο

Έντονη κινητικότητα των υποψηφίων – Κεγκέρογλου, Γερουλάνος, Χρηστίδης καλούνται να μαζέψουν 5.000 υπογραφές ή να λάβουν στήριξη από το 15% της Κεντρικής Επιτροπής

Παράταση της συλλογής των υπογραφών για τους υποψήφιους επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ  έως την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στις 18:00 το απόγευμα αποφάσισε η ΕΔΕΚΑΠ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα. Οι τρεις νέοι υποψήφιοι Βασίλης Κεγκέρογλου, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης, θα πρέπει να συλλέξουν 5000 υπογραφές από τα μέλη του κόμματος ή την στήριξη του 15% της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Το πρωί απέστειλε επιστολή προς την ΕΔΕΚΑΠ δηλώνοντας την πρόθεση του να κατέβει υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, ο Παύλος Χρηστίδης. Νωρίτερα το πρωί παραιτήθηκε από την θέση που κατείχε από το 2015, ως εκπρόσωπος τύπου. Την ίδια ώρα, διαρροές έκαναν λόγο για έντονη δυσφορία της προέδρου Φώφης Γεννηματά αλλά και των συνεργατών της για την υποψηφιότητα του Παύλο Χρηστίδη. Ωστόσο, η πλευρά του κ. Χρηστίδη διαψεύδει κατηγορηματικά. Όπως διαμηνύεται από το περιβάλλον του, την Παρασκευή το πρωί επικοινώνησε με την πρόεδρο και της ανακοίνωσε τις προθέσεις του. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, υπήρξε μια απλή ενημέρωση. Η πρόεδρος του κόμματος, υπογράμμισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι όπως έχει πει από την αρχή δεν θέλει παρέμβει στο θέμα των υποψηφιοτήτων. «Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση για μια ανθρώπινη, ζεστή συζήτηση ανάμεσα στην Πρόεδρο και τον Παύλο», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Εντός της ημέρας καταθέτουν υπογραφές Ανδρουλάκης και Καστανίδης

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατέθεσε την Παρασκευή 5.200 υπογραφές. Την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, επισήμαναν ότι παρότι η συλλογή υπογραφών για την υποψηφιότητα της σταμάτησε, όταν ανακοινώθηκε η επιδείνωση της υγείας της και η απόσυρση της από την διεκδίκηση της ηγεσίας, εκείνη είχε ήδη ξεπεράσει τις 20.000 υπογραφές. Εντός της ημέρας θα καταθέσουν τις υπογραφές που έχουν στα χέρια τους και ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Καστανίδης.

Ταυτόχρονα, τα σενάρια για το ενδεχόμενο και 7ης υποψηφιότητας φουντώνουν. Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου. Πάντως, η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού δεν επιβεβαιώνει αυτή την πληροφορία, ενώ ο ίδιος τις τελευταίες ημέρες δέχεται ισχυρές πιέσεις από ανθρώπους του περιβάλλοντος του ώστε να «κατέβει». Ο ίδιος, εδώ και δύο ημέρες βρίσκεται στην βουλή και αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του σε συνομιλητές.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στο πρώην πρωθυπουργό, επισημαίνουν στο protothema.gr, πως, «αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η ενότητα της παράταξης, να γίνει σωστά η διαδικασία και να μην εκτραπεί η κατάσταση».

Ακόμη, αναμένεται η απόφαση για το ποιος θα αντικαταστήσει τον Παύλο Χρηστίδη στην θέση του ως εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2021

Προς:

την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

τον Γραμματέα της ΚΠΕ, Μανώλη Χριστοδουλάκη

τα μέλη της ΚΠΕ

Η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος Αλλαγής, ως το κεντρικό όργανο για την διοργάνωση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου από τη βάση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα έκτακτα πολιτικά δεδομένα που έχουν προκύψει μετά το πρόβλημα υγείας της Προέδρου Φώφης Γεννηματά, αλλά και την απόσυρση της υποψηφιότητάς της, την γνωστοποίηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τριών νέων υποψηφίων με την ταυτόχρονη υποβολή αιτήματος παράτασης της προθεσμίας κατάθεσης υποψηφιότητας, όπως και την από 3 Οκτωβρίου απόφαση της ΚΠΕ, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 15 Οκτωβρίου και αποφάσισε τα εξής:

Επειδή έχουμε την πεποίθηση ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου στο Κίνημά μας πρέπει να είναι μία ζωντανή δημοκρατική διαδικασία, ανοιχτή στην κοινωνία και προκειμένου με τα νέα δεδομένα να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει την υποψηφιότητά του, αποφασίζουμε την παράταση της προθεσμίας κατάθεσης υποψηφιότητας και υπογραφών, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Καταστατικού του Κινήματος, μέχρι την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:00 μ.μ..

Η ανακήρυξη των υποψηφίων Προέδρων θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα για όλους μετά τον έλεγχο των υπογραφών.

Σημειώνουμε ότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών είναι, σύμφωνα με την απόφαση της ΚΠΕ, η Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 για τον πρώτο γύρο και εφόσον χρειαστεί, η Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 για τον δεύτερο γύρο.

Την απόφαση διαβιβάζουμε στην Πρόεδρο του Κινήματος, στο Γραμματέα της ΚΠΕ και στα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Επίσης, την απόφαση κοινοποιούμε σε όλους τους υποψηφίους.

Για την ΕΔΕΚΑΠ,

Ο Πρόεδρος,

Θεόδωρος Καπετανάκης

Όλη η επικαιρότητα