Οικολογία

Κινδυνεύει η «Κρύπτη της Αποκάλυψης» από το λιώσιμο των πάγων; (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν στη Βόρεια Νορβηγία έκαναν τους πάγους να λιώσουν πιο γρήγορα με αποτέλεσμα ο όγκος των υδάτων να συνιστά απειλή για την Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Svalbard.

Τα νερά, όπως γράφει ο Guardian πλημμύρησαν τη σήραγγα εισόδου. Η κινητοποίηση ήταν άμεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Seed Vault:

Το βασιλικό Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων της Νορβηγίας λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει την προστασία του θαλάμου σπόρων και να βελτιώσει την κατασκευή για να μην κινδυνεύσει από αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Vault Seed είναι και θα συνεχίσει να είναι το ασφαλέστερο μέρος όπου θα υπάρχουν αντίγραφα που θα αντανακλούν την ποικιλομορφία των καλλιεργειών».

Από την πλευρά του ο  Cary Fowler, πρώην διευθυντής του Global Crop Diversity Trust που βοήθησε στη δημιουργία της κρύπτης όπου φυλάσσονται οι σπόροι ανέφερε στο Popular Science πως η είσοδος αποτελείται από ένα τούνελ εκατό μέτρων με ελαφριά κλίση προς τα κάτω.Στη συνέχεια ο διάδρομος είναι ανηφορικός και οδηγεί στις θύρες της κρύπτης.

“Πλημμύρα δεν είναι ίσως η σωστή λέξη που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στην περίπτωση αυτή. Ολόκληρος ο πλανήτης θερμαίνεται, κάτι που συμβαίνει και στο Svalbard”, λέει ο Fowler.

2017 05 20T155651Z 1547719261 RC128C943220 RTRMADP 3 CLIMATECHANGE NORWAY VAULT

(Πηγή: REUTERS/Bob Strong)

Οι νορβηγικές αρχές θα προχωρήσουν σε εργασίες αδιαβροχοποίησης της κρύπτης, θ’ ανοίξουν κανάλια για να απομακρύνουν το νερό και θα εγκαταστήσουν αντλίες και μέσα στο χώρο αποθήκευσης των σπόρων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ

2017 05 20T155653Z 634145870 RC1BD0DFDDD0 RTRMADP 3 CLIMATECHANGE NORWAY VAULT

(Πηγή: REUTERS/Bob Strong)

Το Svalbard Global Seed Vault  γνωστό και ως «Κρύπτη της Αποκάλυψης» είναι μια από τις τράπεζες σπόρων που συμμετέχουν στο παγκόσμιο δίκτυο αποθήκευσης το οποίο δημιουργήθηκε με διεθνή συνθήκη το 2004. Βρίσκεται σε ένα βουνό στο Νορβηγικό νησί Spitsbergen, 1120 χιλιόμετρα από το Βόρειο Πόλο.

Η λειτουργία της άρχισε στις αρχές του 2008 και στόχος της είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Το παγωμένο έδαφος της περιοχής σε συνδυασμό με τη χαμηλή τεκτονική δραστηριότητα, θεωρήθηκαν ιδανικά για την κατασκευή της κρύπτης καθώς μελέτες έδειχναν πως ακόμα κι αν λιώσουν όλοι οι πάγοι της Γης, η τοποθεσία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Η κατασκευή της κόστισε 8 εκατομμύρια δολάρια και χρηματοδοτήθηκε από τη νορβηγική κυβέρνηση. Στο διοικητικό της συμβούλιο παρουσία έχουν η νορβηγική κυβέρνηση, ο διεθνής οργανισμός Global Crop Diversity Trust και το Nordic Genetic Resource Center.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα