Ηλεία

Κινδυνεύουν τα χερσαία έργα στο Κατάκολο από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας

Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή εμπλοκή με συνέπεια αφ’ ενός την απρόσμενη καθυστέρηση στην δημοπράτηση και αφ’ ετέρου τον κίνδυνο απένταξης του μεγαλύτερου έργου που πρόκειται να γίνει στην Ηλεία και αφορά τον ζωογόνο τομέα της κρουαζιέρας προέκυψε, στην κυριολεξία στο παραπέντε της προκήρυξης του διαγωνισμού του.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Παρεμβάσεις ανάπλασης στη χερσαία ζώνη» στο λιμάνι Κατακόλου, προυπολογισμού 10,8 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία κτηρίου Σέγκεν, σταθμού έλεγχου επιβατών, σύγχρονο κτήριο για τη στέγαση του Λιμενικού Ταμείου, πολυχώρο εκδηλώσεων, κυκλικούς κόμβους για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού, χώρους πρασίνου κ.α

Το πρόβλημα εστιάζεται στην άρνηση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πειρβάλλοντος να αποδεχθεί ότι η υφιστάμενη απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, βάσει της οποίας εκτελέστηκαν και ολοκληρώθηκαν τα λιμενικά έργα ύψους 15 εκατ. ευρώ, μπορεί να ισχύσει  και για τα έργα στην χερσαία ζώνη.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχουν εκφράσει τόσο οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καθώς και ο τεχνικός σύμβουλος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου οι οποίοι εκτιμούν ότι η υφιστάμενη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων περιλαμβάνει και τα χερσαία έργα,

Όμως η συγκεκριμένη υπάλληλος του υπουργείου αρνείται να την αποδεχτεί, ζητώντας την υποβολή τροποποιητικής μελέτης, που θα πάει το έργο χρονικά πολύ πίσω, ενώ θα μπορούσε άμεσα να δημοπρατηθεί αφού ο φάκελος του είναι πλήρης από πλευράς μελετών.

Σημειώνεται μάλιστα ότι τόσο ο αρχικός μελετητής του έργου όσο και ο διευθυντής της υπηρεσίας που θεώρησε την αρχική μελέτη είναι κατηγορηματικοί ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος υποβολής τροποποίησης της μελέτης.

Όπως μάλιστα εξηγούν, κατά τη σύνταξη της απόφασης και προκειμένου να μην γίνει κάποια παρανόηση στο μέλλον, προστέθηκε παράγραφος, η οποία σαφώς αναφέρει στην απόφαση, ότι πλέον των λιμενικών έργων συμπεριλαμβάνονται και όλα τα υπόλοιπα έργα ανάπλασης που θα γίνουν στον χώρο του λιμένα.

Το αξιοσημείωτο δε είναι ότι στην τότε ομάδα του υπουργείου συμμετείχε και η εν λόγω υπάλληλος, η οποία τώρα ζητά τη σύνταξη νέας μελέτης.

Συνάντηση με Φάμελο

Προ αυτής της απρόοπτης εξέλιξης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος προκάλεσε προχθές σύσκεψη στο γραφείο του, με τους τεχνοκράτες συνεργάτες του,  όπου και πάλι εξεφράσθη από όλους η απορία αυτής της επιμονής.

Ο κος Γεωργιόπουλος αποφάσισε κατόπιν τούτου, όπως ο ίδιος και οι συνεργάτες του ζητήσουν συνάντηση μέσα σε αυτή την εβδομάδα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελλο, προκειμένου να του γνωστοποιήσουν το πρόβλημα και να ζητήσουν τη συνδρομή του για την άρση του τελευταίου εμποδίου πριν τη δημοπράτηση του σημαντικού έργου που θα αλλάξει την αισθητική εικόνα του τρίτου δημοφιλέστερου τουριστικού λιμανιού της χώρας μας και ταυτόχρονα θα το καταστήσει ασφαλές και λειτουργικό.

Όλη η επικαιρότητα