Οικονομία

Κινδυνεύει το εφάπαξ 35.000 δημοσίων υπαλλήλων

efapa3.jpg
Ακούστε το άρθρο

Κρύος ιδρώτας έχει αρχίσει να λούζει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που βλέπουν καθημερινά τα σενάρια να τους ψαλιδίζουν το εφάπαξ και τις πιθανότητες να το λάβουν σύντομα να εξανεμίζονται.

Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους που υπέβαλλαν πέρσι αίτηση για να λάβουν το βοήθημα αλλά και για όσους θα το πράξουν μέχρι τέλος του χρόνου.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από την αγωνία, και τα σενάρια που επεξεργάζεται καθημερινά το οικονομικό επιτελείο αφήνοντας στον αέρα βασικά ερωτήματα.

Το βασικότερο όλων, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογιστεί το εφάπαξ, καθώς το νέο σύστημα προβλέπει δυσάρεστες εκπλήξεις. Πιο συγκεκριμένα, με τη διάταξη που θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2014, προβλέπεται πως το τελικό ποσό θα μειωθεί κατά 20%, ποσοστό που για τα ελλειμματικά ταμεία μπορεί να φτάσει και το 30%. Αν μάλιστα η ρύθμιση αποφασιστεί να εφαρμοστεί και σε όσους περιμένουν μάταια εδώ και περίπου δύο χρόνια να το λάβουν, τότε οι διαστάσεις του προβλήματος θα είναι δραματικές.

Ένα δεύτερο ζήτημα όμως που μπαίνει από την καθημερινή πραγματικότητα, αφορά τη ρευστότητα των ταμείων. Το ζεστό χρήμα εξαντλείται, με το ταμείο Πρόνοιας να έχει χρήματα έως το τέλος του χρόνου, καθώς εξαντλείται και η χρηματοδότηση που είχε λάβει.

Ο μεγάλος φόβος των δημοσίων υπαλλήλων βέβαια, έγκειται στο γεγονός πως είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο, να εξεταστούν όλες οι εκκρεμούσες αιτήσεις μέσα στο 2014, γεγονός που αυτόματα θα σημαίνει πως τα ποσά θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα και θα συνεπάγεται συρρίκνωση του βοηθήματος.

πηγή:newsbomb.gr

Όλη η επικαιρότητα