Ηλεία

Κίνδυνος για σκουπίδια στους δρόμους εν μέσω… κορωνοϊού – Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα το πρωί του Δ.Σ. ΦΟΔΣΑ Ν. Ηλείας

Ακούστε το άρθρο
«ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ» ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΤΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΧΥΤΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα δια περιφοράς το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ν. Ηλείας, σχετικά με το «τελεσίγραφο» της αναδόχου εταιρείας ότι από τη Δευτέρα θα διακόψει την παροχή των υπηρεσιών της σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη μονάδα μηχανικής διαλογής στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, κάτι που αν τελικά συμβεί, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη την Ηλεία στην αποκομιδή των απορριμμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται λόγω και του κορωνοϊού.

Η σημερινή συνεδρίαση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού για την απόφαση θα ενημερωθεί ακολούθως ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας και από εκεί και πέρα θα υπάρξει ενημέρωση για το εάν θα κάνει πράξη την πρόθεση να σταματήσει από μεθαύριο τη διαχείριση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς.

Η ανάδοχος εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες,  υποστηρίζει ότι από τη μία δεν έχει εξοφληθεί πλήρως για εργασίες που προβλέπονταν στην προηγούμενη σύμβαση μέχρι 31 Αυγούστου 2019 και από την άλλη το τελευταίο επτάμηνο διαχειρίζεται τα απορρίμματα χωρίς να έχει υπογραφεί νέα σύμβαση.

Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου Ήλιδας και προέδρου του ΦΟΔΣΑ κ. Γιάννη Λυμπέρη για τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση, κάποιοι δήμοι δεν έχουν πληρώσει οφειλές μέχρι τον Αύγουστο του 2019 ή έχουν καταβάλλει ένα μέρος αυτών  και από τον Σεπτέμβριο έως τον  Δεκέμβριο 2019 η ανάδοχος εταιρεία ουσιαστικά δεν είχε κάλυψη μέσω σύμβασης, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει ο κ. Λυμπέρης τον Νοέμβριο του 2019, που εξελέγη στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και επιχειρήθηκε να γίνει σύμβαση εκ των υστέρων, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν την έκανε δεκτή.

«Εγώ από 1η Ιανουαρίου 2020, έχω βγάλει τιμολογιακή πολιτική, ανάλογα με τους τόνους απορριμμάτων του κάθε δήμου και από τότε μέχρι και για σήμερα, να καταθέσουμε τα λεφτά στην εταιρεία.

Οι δήμοι πρέπει να συμμορφωθούμε. Τα σκουπίδια που έχουμε πάει, πρέπει να τα πληρώσουμε…», απάντησε χθες ερωτηθείς  στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ν. Ηλείας.

Η ανάδοχος εταιρεία υποστηρίζει ότι από το σύνολο του εργολαβικού ανταλλάγματος, ύψους 1,38 εκατ. ευρώ, καταβλήθηκαν στις 7 Απριλίου περίπου 760.000 ευρώ, αν και φέρεται να είχε λάβει ρητή διαβεβαίωση ότι όλοι οι δήμοι είχαν καταβάλει τα χρήματα που τους αναλογούσαν, ώστε να υπάρξει πλήρης εξόφληση και να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες.

«Για λόγους που δεν δύναμαι να κατανοήσω, επιλέγεται η μη ολοσχερής εξόφλησή μου. Γνωρίζω όμως ότι εξαιτίας της οφειλής του τεραστίου σε σχέση με τις οικονομικές μου δυνατότητες ποσού, ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία, διακυβεύεται η οικονομική μου επιβίωση και καθίσταται απολύτως αδύνατη η συνέχιση της εκ μέρους μου χρηματοδοτήσεως των υπηρεσιών που παρέχω. Θεωρώ προφανές ότι δεν δύναται ευλόγως να αξιωθεί από εμένα να συνεχίσω να διαχειρίζομαι τα απορρίμματα μιας ολόκληρης Περιφερειακής Ενότητας, χωρίς να έχω εξοφληθεί (…) και χωρίς να μπορώ εξαιτίας της ελλείψεως συμβάσεως να καλύψω ασφαλιστικά τους εργαζομένους που απασχολώ σε καθεστώς πανδημίας.  (…) Σας δηλώνω ότι θα διακόψω τις υπηρεσίες μου στις 27 Απριλίου, ημέρα Δευτέρα, και σας καλώ να πράξετε εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων σας οτιδήποτε απαιτείται για τη θεραπεία της καταστάσεως που άνευ υπαιτιότητάς μου θα προκύψει», αναφέρει στο σχετικό έγγραφο ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο της αναδόχου εταιρείας.

Όλη η επικαιρότητα