Ηλεία Πολιτική

Κοινή συνέντευξη τύπου Αντωνακόπουλου – Λιατσή – «Η πολιτική έχει συνέχεια»

Ακούστε το άρθρο

Θετικό πρόσημο αφήνει στα «ταμεία» του δήμου ο απερχόμενος δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο οποίος παρέδωσε χθες με κάθε επισημότητα τα ηνία του δήμου που διοικούσε για μια πενταετία στο νέο δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο, παραχωρώντας παράλληλα την τελευταία του συνέντευξη τύπου στο μέχρι πρότινος γραφείο του στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, όπου έκανε σύντομο απολογισμό της θητείας του.

Η συνάντηση των δυο ανδρών τα είχε όλα και επικρατούσε ένα ευδιάθετο κλίμα. Ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής έκανε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση, δίχως μυστικά και γρίφους, που απαντά σε τυχόν απορίες της νέας δημοτικής αρχής. Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα δύσκολη την τελευταία του θητεία, μιας και η οικονομική κατάσταση της χώρας επηρέασε σημαντικά την πορεία του δήμου. Ωστόσο, αυτό δε στάθηκε εμπόδιο για την απερχόμενη δημοτική αρχή, που προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις της να διορθώσει την κατάσταση και να αφήσει το στίγμα της.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Λιατσής παρέδωσε στο νέο δήμαρχο εκθέσεις διευθυντών διαφόρων υπηρεσιών, όπως αυτή των Οικονομικών, Τεχνικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, καθώς και αυτές της Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού και τέλος του ΚΕΠ, που έχει και την πιο άμεση σχέση με πολίτες. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που δίνει τη δυνατότητα μελέτης τους από το νέο δήμαρχο, που θα έχει την ευκαιρία και για συναντήσεις με τους εκάστοτε διευθυντές προκειμένου να μάθει λεπτομέρειες για κάθε υπηρεσία.

Ο κ. Λιατσής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Πολιτιστικό Κέντρο, του οποίου ο οργανισμός χρειάστηκε να δημιουργηθεί εκ νέου. Πλέον σφύζει από υγεία, έχοντας περιθώρια τεράστιας βελτίωσης. Το Ταμειακό Υπόλοιπο του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου είναι αυτή τη στιγμή 75.000€ περίπου, από την τακτική οικονομική επιχορήγηση που έλαβε το πολιτιστικό το 2018 από το δήμο Πύργου. Εκκρεμεί η τακτική οικονομική επιχορήγηση του δήμου Πύργου στα 150.000€ προς τον πολιτιστικό του 2019, που ακόμα δεν έχει εισπραχθεί. Στο ποσό των 75.000€ θα αφαιρεθούν βέβαια στο μέλλον κάποιες πληρωμές που είναι σε εκκρεμότητα.

Θετικό πρόσημο στα ταμεία του Δήμου

Στο σημαντικότερο αποτέλεσμα της δημοτικής του αρχής στάθηκε ο κ. Λιατσής, υποστηρίζοντας πως το Ταμειακό Υπόλοιπο του δήμου είναι 8.351.064,09€ από περίπου 80.000€ που το είχε παραλάβει. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ τότε, κ. Ασκούνη, που είχε δώσει συγκατάθεση για επιχορήγηση 100.000€ ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος για τους μισθούς υπαλλήλων, σε περίοδο που τα οικονομικά «κρέμονταν σε μια κλωστή».

Η τουριστική κίνηση της πόλης το τελευταίο διάστημα δε θα μπορούσε να μη συζητηθεί, μιας και περισσότερη από 3.500 τουρίστες έχουν βρεθεί εδώ. «Η «λεωφόρος» που οδηγεί σε πρόοδο τον Πύργο έρχεται μόνο από τη θάλασσα», τόνισε με αιχμή ο κ. Λιατσής που σχολίασε πως η ανάπτυξη απουσιάζει από την πόλη χρόνια τώρα.

Προς ενίσχυση των καλών σχέσεων που ήδη φαίνεται πως υπάρχουν ανάμεσα στους δυο άντρες, ο κ. Λιατσής παρέδωσε μια Καινή Διαθήκη με αφιέρωση εντός του βιβλίου ευχόμενος υγεία στον κ. Αντωνακόπουλο και την οικογένεια του, καθώς και ένα έμβλημα του δήμου με το όνομά του. «Λιατσής και Αντωνακόπουλος σημαίνει «λαός στην εξουσία».

Δεν κουβαλάμε κανένα οικόσημο, παρά μόνο αυτά που απορρέουν από τον ιδρώτα της οικογένειάς μας. Η ηθική και η αξιοπρέπειά μας μάς επιβάλλουν να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων κάθε φορά που αναλαμβάνουμε ένα κοινωνικό ρόλο», υπογράμμισε και συνέχισε: «Είμαι χαρούμενος που βρήκα την «πόρτα της εξόδου». Μπορεί βέβαια να μη φεύγω τόσο θριαμβευτικά όσο μπήκα, αλλά φεύγω ζωντανός όπως ονειρευόμουν», δήλωσε με συγκινητικό τρόπο ο κ. Λιατσής.

Γνώστης των προβλημάτων

Ο κ. Αντωνακόπουλος από πλευράς του τόνισε ότι «ο πολιτισμός γενικότερα επιβάλλει το σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία, επιβάλλει τη συνέχεια της διοίκησης, το διάλογο, τη συνεργασία…», ενώ τόνισε πως η δική του δημοτική αρχή έρχεται να συμπληρώσει, να διορθώσει, να προσθέσει κατά την πάγια τακτική της διαδικασίας προόδου των κοινωνιών. Επιπλέον, νιώθει ευχαριστημένος για την οικονομική κατάσταση που παραλαμβάνει, με ένα μέρος του ποσού να είναι για το δικό του προγραμματισμό και το άλλο για έργα που έχουν ήδη προγραμματιστεί. Δε θα μπορούσε βέβαια να μην αναφερθεί και στο κεφάλαιο «Τουρισμός» που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, καθώς όπως είπε διαπιστώνονται προσπάθειες απαξίωσης της πορείας που ανοίγεται για την τουριστική οικονομία στην περιοχή και ζήτησε τη θετική στάση όλων.

Προετοιμασμένος όμως έδειξε και για τα προβλήματα της πόλης που είναι η καθαριότητα, η οδοποιία, η παραβατικότητα, ο φωτισμός κ.α., με το πρώτο να αναμένεται νε έχει εξελίξεις σε 10 μέρες, μιας και έχουν ήδη δρομολογηθεί ορισμένες λύσεις. Δείχνει να εκτιμά και να σέβεται τις αποφάσεις του λαού στις εκλογικές αναμετρήσεις, τονίζοντας πως η πρόοδος της κοινωνίας έρχεται μέσω δημοκρατίας και διαλόγου. Επιθυμία του είναι να φέρει την αλλαγή σελίδας για την πόλη, δίνοντας σκληρές απαντήσεις σε όσους προσπαθήσουν να την αμαυρώσουν και ζήτησε ακόμα από όσους αναλάβουν θέσεις ευθύνης να του παραδώσουν υπεύθυνη δήλωση μη εμπλοκής σε δικαστικές εκκρεμότητες.

Λαμβάνοντας ξανά το λόγο ο κ. Λιατσής, δήλωσε ευτυχισμένος για όσα κατάφερε παρά τις δυσκολίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πέρασα το Ρουβίκωνα και μένω στην ακτή για να ψαρεύω», ενώ δήλωσε για πάντα «ταπεινός πολίτης του Πύργου». Ο νέος δήμαρχος στα πλαίσια της συνεργασίας κρατά ανοιχτή πόρτα στους δυο πρώην δημάρχους της πόλης, ενώ για την Κυριακή ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί σχέδιο ψηφίσματος για το οποίο ελπίζει τη θετική ψήφο όλων. Επιπλέον, στόχο του σε πρώτο πλάνο αποτελεί η συνάντηση όλων των αυτοδιοικητικών Α’ και Β’ βαθμού άμεσα που θα τονιστεί η ανάγκη ολοκλήρωσης του δρόμου Πατρών-Πύργου-Ολυμπίας, ενώ σε δεύτερο η ενίσχυση όλων των δικτύων, συγκοινωνιακού, επικοινωνιακού, ενεργειακού κ.α., που θα βοηθήσουν σημαντική στην ανάπτυξη του τόπου.

Όλη η επικαιρότητα