Αθλητισμός

Κίνητρα για νέα γήπεδα δίνει το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ

kinitra_gia_nea_gipeda_dinei_to_neo_shedio_nomoy_toy_ypeka.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η δυνατότητα ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού των ποδοσφαιρικών γηπέδων που φιλοξενούν τους αγώνες των πρωταθλημάτων των Super League και Football League, η βελτίωση της ασφάλειας των θεατών, η οικονομική και εμπορική αξιοποίησή τους, καθώς και η παροχή κινήτρων για μετεγκατάστασή τους εκτός των πόλεων, είναι οι βασικοί στόχοι του νέου σχεδίου νόμου που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση σήμερα από το ΥΠΕΚΑ.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις για τα γήπεδα της Α΄ και Β΄ εθνικής κατηγορίας, και με αφορμή την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τον «εκσυγχρονισμό υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων ποδοσφαίρου (Α.Ε.Π.)», ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, έκανε λόγο για «ειδικούς όρους και προϋποθέσεις, με έμφαση στη βελτίωση της ασφάλειας των θεατών και στη στατική επάρκεια των κατασκευών. Δίνουμε» είπε «νέες δυνατότητες αξιοποίησης των γηπέδων για οικονομικές δραστηριότητες, όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα, που μπορούν να φέρουν έσοδα και στις ομάδες και στο κράτος». «Παρέχουμε» συνέχισε «τη δυνατότητα εγκατάστασης μικρών εμπορικών χρήσεων, όπως ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό για τα νέα γήπεδα» και επισήμανε: «Δίνουμε κίνητρα για μετεγκατάσταση γηπέδων έξω από τις πόλεις, για όσους το επιθυμούν».

Κάλεσε τέλος, τους πολίτες και τους αθλητικούς συλλόγους να συμμετέχουν με παρατηρήσεις και προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρείται να επιλυθούν εκκρεμότητας άνω των 30 ετών που αφορούν υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις ποδοσφαίρου εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων, για τις οποίες απαιτούνται ειδικές προδιαγραφές, σύμφωνα με τους ελληνικούς και τους διεθνείς κανονισμούς της αρμόδιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (U.E.F.A.).
Επιπλέον, στόχος του νομοσχεδίου είναι να δώσει δυνατότητες ανάπτυξης στους αθλητικούς συλλόγους για κατασκευή φωτοβολταϊκών στα στέγαστρα, καθώς επίσης και περιορισμένες εμπορικές χρήσεις.
Η διαβούλευση διενεργείται από σήμερα μέχρι την επόμενη εβδομάδα, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ στον ιστοχώρο της ανοιχτής διακυβέρνησης:

http://www.opengov.gr/home/category/users/minenv

Όλη η επικαιρότητα