Ηλεία

Κοινό μέτωπο για τους δασικούς χάρτες – Συνάντηση Μπαλιούκου-Γεωργιόπουλου χθες στο Διοικητήριο

Ακούστε το άρθρο

Κοινό μέτωπο για τους δασικούς χάρτες συμπήγουν ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς το ζήτημα λαμβάνει καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους  πολίτες.

Χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος, συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία του δήμου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Σάκη Μπαλιούκο, παρουσία και της διευθύντριας της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, Μπ.Σπυροπούλου, όπου συζήτησαν τις παραμέτρους των δασικών χαρτών και τις επιπτώσεις στους δημότες, ιδιαίτερα στον Αλφειό και στην ορεινή ζώνη.

Όπως τόνισε ο κ.Μπαλιούκος, στο επίκεντρο τέθηκαν οι παραγωγικές περιοχές κυρίως στην κοιλάδα του Αλφειού και  τα προβλήματα στους οικισμούς, και τονίστηκε η αναγκαιότητα παράτασης στις αιτήσεις καθώς είναι αδύνατον για όλους τους δημότες να υποβάλουν αντίρρηση. Παράλληλα, ο δήμαρχος τόνισε ότι
θα υποβληθεί ενιαία αντίρρηση σε όσους δήμους το επιθυμούν.

«Την περίοδο τούτη που η πατρίδα ταλανίζεται από ζητήματα παραγωγής, ευελπιστούμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η κυβέρνηση και ο υπουργός τα αρμόδια υπουργεία θα κάνουν εκείνο που πρέπει να κάνουν, να δώσουν μια γενναία παράταση και να σκύψουν πάνω στα ομαδοποιημένα προβλήματα που τους έχουμε δώσει και να δώσουν απαντήσεις και λύσεις όπως αυτό με τις αναδασωτέες περιοχές. Μια περιοχή η οποία κάηκε το σύμπαν το 2007, είχαμε φύρδην μίγδην όλα τα αγροκτήματα τα δάση και λοιπά κριθεί αναδασωτέα. Μας αρκεί η διαβεβαίωση του υπουργού με το έγγραφο που μας έστειλε και είμαστε ήσυχοι να προτείνουμε με ηρεμία στους πολίτες ότι αυτό το έχει αναλάβει ο υπουργός» τόνισε ο κ.Μπαλιούκος, προσθέτοντας πως είναι αφοπλιστική η στάση των δημοτών.

Αβοήθητοι οι δημότες από την πολιτεία

«Ο αγρότης μας ο συνταξιούχος, ο οποίος παίρνει αυτή τη στιγμή 300 ευρώ σύνταξη σου δηλώνει αφοπλιστικά ότι “ξέρεις δήμαρχε το Γενάρη κράτησα κάποια χρήματα να υπερασπιστώ το ένα κτήμα. Το Φεβρουάριο κράτησα ένα υπόλοιπο για το δεύτερο, το Μάρτιο θα κάνω για το τρίτο. Αν λήξει η προθεσμία δεν μπορώ το τέταρτο το πέμπτο, έως το 15ο”. Ο κλήρος στην περιοχή μας είναι πολύ μικρός, δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να υπερασπιστούν οι άνθρωποι το σύνολο της περιουσίας τους. Και αυτό είναι κατήφεια και τους βλέπουμε να είναι αποτραβηγμένοι και να θεωρούν ότι αυτό που συμβαίνει δεν τους αφορά διότι δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα κομμάτια τα οποία έχουν δεθεί συναισθηματικά. Έζησαν το παιδί τους, γιάτρεψαν τη γυναίκα τους, συντήρησαν τους γονιούς τους. Δεν μπορούν όλα να τα υπερασπιστούν και έτσι είναι αποτραβηγμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαλιούκος.

Από την πλευρά του ο κ.Γεωργιόπουλος τόνισε ότι οι δασικοί χάρτες είναι «τρομακτικό ζήτημα πάρα πολύ μεγάλης σημασίας. Σχεδόν κανένας συμπολίτης μας, 15 ημέρες μόλις πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την κατάθεση των αντιρρήσεων, δεν έχει καταθέσει αντιρρήσεις. Άρα το πρώτο αίτημα είναι να έχουμε μια γενναία χρονικής διάρκειας παράταση. Θα δούμε σήμερα ή αύριο μια εγκύκλιος από το υπουργείο η οποία μπορεί να δίνει και μια παράταση και να διευκρινίζει μια σειρά από ζητήματα, όπως ο αναδασμός, η κοιλάδα του Αλφειού. Το τρίτο ζήτημα ήταν οι οικισμοί όπου και εκεί υπάρχει ένα θέμα και πρέπει να συντονιστούμε», επισήμανε ο κ.Γεωργιόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα