Αρθρογραφία

Κοινωνία: Αθλητισμός, Έφηβοι και Σχολείο

Ακούστε το άρθρο
Αποτελεί ένα αναμφισβήτητο γεγονός ότι στις μέρες μας ολοένα και περισσότεροι έφηβοι αποστασιοποιούνται από τον αθλητισμό καθώς τα σχολεία, στα οποία ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους, δεν αποτελούν κίνητρο στο να τους ωθήσουν σε αυτόν.
Συγκεκριμένα επικρατεί το ενδεχόμενο ότι αρκετοί έφηβοι μπορεί να μην διαθέτουν την δυνατότητα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό λόγω διαφόρων οικονομικών προβλημάτων που ίσως να αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. Αντίθετα μερικές οικογένειες εφήβων, οι οποίες λόγω του γεγονότος ότι θεωρούνται οικονομικά “ισχυρότερες”, αποφασίζουν να εντάξουν τα παιδιά τους σε διάφορους συλλόγους αθλητισμού όπως ο στίβος, το γυμναστήριο κ.α. Όμως, αυτού του είδους οι οικογένειες είναι ποσοτικά ελάχιστες στο κράτος μας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νέων που αθλείται να είναι από ελάχιστος έως ανύπαρκτος.
Ένας επιπλέον παράγοντας που ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό στην αποχή των εφήβων από τον αθλητισμό είναι το σχολείο. Θλιβερό γεγονός αποτελεί στις μέρες μας η παρουσία αρκετών σχολικών μονάδων στη χώρα μας οι οποίες δεν διαθέτουν προαύλιο καθώς οι μαθητές κατά τη διάρκεια της φυσικής αγωγής, παρακολουθούν το μάθημα στις κλασσικές σχολικές αίθουσες. Έτσι οι συγκεκριμένοι νέοι, συμβιβάζονται σε μερικές και ατομικές μόνο ασκήσεις ( κάμψεις, κοιλιακούς κτλ) καθώς στερούνται ορισμένες  ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες όπως το μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ κλπ.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο αθλητισμός καθώς αποτελεί ένα από τα θετικά κριτήρια της κοινωνίας στις μέρες μας, μέσω των ομαδικών δραστηριοτήτων, ο έφηβος έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σωματικά και πνευματικά με τη συνεργασία και επαφή τού με τους συμμαθητές, διαμορφώνοντας έτσι θετικά τον τρόπο σκέψης τού. Για αυτόν και για ποικίλους ακόμα λόγους, ο αθλητισμός θα ήταν αναγκαίο να συμβάλει στη ζωή των νέων, κάνοντας την άφιξη του με την οικοδόμηση νέων πιο ευρύχωρων σχολικών αιθουσών με σκοπό την ορθή και βέλτιστη εκπαίδευση της φυσικής αγωγής.
Επαγωγικά λοιπόν σκεπτόμενοι, η οικογένεια καθώς και το σχολείο θα ήταν αναγκαίο να προωθήσει στους εφήβους, τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που αποτελεί ο αθλητισμός στη ζωή και στην υγεία τους. Διότι με τον τρόπο αυτό, οι νέοι θα επιδιώξουν να αντιληφθούν όχι μόνο το μάθημα της φυσικής αγωγής αλλά και τα υπόλοιπα αθλήματα ως μέσο ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Έτσι, ο αθλητισμός θα μπορεί να εισβάλλει στη καθημερινότητα της νεολαίας προσφέροντας την βοήθεια όπου πλήθος νέων ακόμα αναζητάει!
Χριστόπουλος Φρειδερίκος
Ανδραβίδα, Ηλείας
Μαθητής της Γ’ Τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου Λεχαινών 

Όλη η επικαιρότητα