Ηλεία

Κοινότητα Αρχαίας Ήλιδας: ‘Στο πόδι’ όλο το χωριό για το δρόμο!

Ακούστε το άρθρο

Αναβρασμός επικρατεί στην Τοπική Κοινότητα Αρχαίας Ήλιδας του δήμου Ήλιδας, εξαιτίας των ‘εμποδίων’ που μπαίνουν και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μεγάλη καθυστέρηση το έργο αποκατάστασης του δρόμου που οδηγεί στη θέση ‘Ακρόπολη’.

Ο πρόεδρος και οι κάτοικοι του χωριού έχουν ξεσηκωθεί, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή εκτός από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, βρίσκονται δεκάδες στρέμματα καλλιεργειών τα οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν εξαιτίας της ζημιάς που έχει υποστεί ο δρόμος.

Από τη Θεομηνία

Τα προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους μετά την θεομηνία που έπληξε την περιοχή στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2017. Ο δρόμος που οδηγεί από την Αρχαία Ήλιδα στην Ακρόπολη, ο οποίος σημειωτέον αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση για το συγκεκριμένο σημείο, υπέστη σοβαρή καθίζηση με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η διέλευση.

Ο πρόεδρος του χωριού κ. Νίκος Καγιαννάς ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή την Τεχνική υπηρεσία του δήμου Ήλιδας και άμεσα έγινε αυτοψία. Οι μηχανικοί διαπίστωσαν την σοβαρότητα του προβλήματος και στις 27 Ιανουαρίου απέστειλαν εξαιρετικά επείγον έγγραφο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, στο οποίο γίνεται ενημέρωση για την κατάσταση του δρόμου καθώς και για την πρόθεση του δήμου να εκτελέσει εργασίες (αμμοχαλικοστρώσεις) αποκατάστασης βατότητας της οδού. Γι’ αυτό και ζητήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων η χορήγηση της απαιτούμενης άδειας για την εκτέλεση των εργασιών. Όπως τονίζεται στο έγγραφο, ο δρόμος έχει υποστεί καθίζηση 30 μ. περίπου, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί πλήρως η πρόσβαση των κατοίκων στις ιδιοκτησίες τους.

Σε ότι αφορά τις εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν, αυτές περιγράφονται ξεκάθαρα στην τεχνική έκθεση της υπηρεσίας και αφορούν στην καθαίρεση της υπάρχουσας τσιμεντόστρωσης και απομάκρυνση των προϊόντων, εκσκαφή της σαθρής υπόβασης σε βάθος 0,15 cm και απομάκρυνση των προϊόντων και επίχωση με αμμοχάλικο.

Ξεσηκωμός

Από τότε που έγινε η καθίζηση οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους και ενώ όλοι ανέμεναν την θετική απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων για να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες,  αντ’ αυτού ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας κ. Χρήστος Μαντζάνας παραπέμπει το αίτημα για χορήγηση άδειας στο Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που συνεδριάζει στην Πάτρα.

Η συγκεκριμένη ενέργεια προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στον πρόεδρο όσο και στους κατοίκους του νομού, καθώς εκτιμάται ότι πριν από ενάμιση μήνα δεν πρόκειται να εκδοθεί σχετική απόφαση και μέχρι την αποκατάσταση της οδού οι κάτοικοι που έχουν αποκοπεί από τις περιουσίες τους, θα έχουν καταστραφεί οικονομικά. «Θεωρώ ότι είναι μία κάκιστη απόφαση του αρχαιολόγου κ. Μαντζάνα η παραπομπή του αιτήματός μας στο Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τη στιγμή που γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο έργο έχει εκτελεστεί με απόφαση του ιδίου οργάνου. Στην αυτοψία που έκανε ο ίδιος στο σημείο δεν αναρωτήθηκε πώς θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι στις ιδιοκτησίες τους για να εκτελέσουν γεωργικές εργασίες, αφού ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί την μοναδική αρτηρία πρόσβασης προς την Ακρόπολη της Αρχαίας Ήλιδας; Και φυσικά δεν έλαβε υπόψη του και την επισήμανση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Ήλιδας, ότι είναι εξαιρετικά επείγον το θέμα της αποκατάστασης. Κάθε ημέρα καθυστέρησης έχει επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των κατοίκων και στη φυτική παραγωγή, καθώς και στους επισκέπτες της Ακρόπολης αλλά και τους πιστούς του Αγίου Ιωάννη» σημείωσε ο πρόεδρος της Αρχαίας Ήλιδας κ. Νίκος Καγιαννάς, ενώ από την πλευρά του ο ιερέας του Αγίου Ιωάννη π. Δημήτριος Δημητρόπουλος συμπλήρωσε: «Ο δρόμος πρέπει να φτιαχτεί άμεσα. Έχουμε αποκοπεί και από την εκκλησία και από τα χωράφια».

Εκατό χρόνια δρόμος!

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δρόμος λειτουργεί εδώ και εκατό χρόνια και έχουν γίνει διάφορες παρεμβάσεις, ενώ στην περιοχή έχουν τα χωράφια τους τριάντα κάτοικοι.

Να σημειωθεί επίσης ότι για το θέμα συνεδρίασε και το Τοπικό Συμβούλιο και αποφάσισε να ενημερώσει το Δήμαρχο Ήλιδας, κάτι που έγινε χθες, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων και την Γενική Διεύθυνση αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, ενώ εάν δεν υπάρξει άμεσα έκδοση απόφασης από την ΕΦΑ για την υλοποίηση του αιτήματος, θα ζητηθεί Εισαγγελική παρέμβαση.

Σημειωτέον ότι από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής ενότητας εγκρίθηκε η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου: «Βελτίωση βατότητας δρόμου Αρχαιολογικό Μουσείο-Ακρόπολη Αρχαίας Ήλιδας», προϋπολογισμού 20,000 ευρώ.

Όλη η επικαιρότητα