Ηλεία

Κοινότητες Λαντζοΐου και Σαλμώνης Δήμου Πύργου: Το χαλάζι τσάκισε την ανθοφορία!

Ακούστε το άρθρο

Για ακόμα μια φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οικονομική δυσπραγία οι αγρότες της Ηλείας, που προχθές το απόγευμα είδαν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να καταστρέφονται από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης, που έπληξε κυρίως ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Ειδικά στον δήμο του Πύργου, οι τοπικές κοινότητες Λαντζοΐου και Σαλμώνης, δέχθηκαν ισχυρό χτύπημα της κακοκαιρίας, με τις σταφίδες, τα αμπέλια, τα κηπευτικά αλλά και τα εσπεριδοειδή να βρίσκονται στο έλεος. Παρά το γεγονός πως το κύμα χαλαζόπτωσης δεν «πέρασε» από όλες τις κοινότητες, ωστόσο τα σημεία που βρέθηκαν στο «μάτι» της καταστροφής, μετατράπηκαν σε «άγονες γραμμές», καθώς η ανθοφορία τους, διακόπηκε βίαια, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι αγρότες.

Την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι, τα είκοσι περίπου λεπτά που το κύμα κακοκαιρίας έφτασε στην τοπική κοινότητα Λαντζοΐου, οι αγρότες, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους, όταν έβλεπαν μπροστά τους, το χαλάζι να καλύπτει κάθε σπιθαμή εδάφους. Λίγο αργότερα ένα λευκό πέπλο – σαν χιόνι – όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν, είχε καλύψει τα πάντα.

Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως σε ολόκληρη την έκταση της τοπικής κοινότητας Λαντζοΐου καθώς και στους οικισμούς Άγιο Γεώργιο και Γραμματικό, το χαλάζι δεν είχε λιώσει μέχρι και χθες το μεσημέρι, ενώ η εικόνα που παρουσίαζαν οι καλλιέργειες, ήταν αποκαρδιωτική.

Εκατοντάδες στρέμματα σταφίδας και αμπελιού καθώς και ελαιόδεντρα, στον οικισμό Αγίου Γεωργίου Λαντζοΐου, δέχθηκαν το πιο ισχυρό πλήγμα στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα άνθη να καταστραφούν με συνέπεια την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής.

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λατζοϊου, Νώντας Μπαρτζάκος

Και στη Σαλμώνη

Καταστροφή στο 100% έχει υποστεί μέρος των καλλιεργειών και στην τοπική κοινότητα Σαλμώνης, με τον πρόεδρο, Παναγιώτη Κατσώλη, να αναφέρει ότι τα λεπτά της χαλαζόπτωσης, άφησαν πίσω τους τεράστιες ζημιές. Σημαντικό σε όλα αυτά, όπως επεσήμανε ο κ. Κατσώλης, είναι πως βάσει της νομοθεσίας οι αγρότες δεν μπορούν να κάνουν αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, καθώς ο νομοθέτης δεν καλύπτει τις ζημιές στην ανθοφορία των φυτών. Αυτό, όπως εξήγησε, είναι πολύ σοβαρή παράλειψη για τους παραγωγούς, οι οποίοι αυτή την φορά στο μεγαλύτερο μέρος τους, βρίσκονται για ακόμα μια φορά αντιμέτωποι με την καταστροφή.

Όλη η επικαιρότητα