Ηλεία

Κινούμενος κίνδυνος – Ωρολογιακή βόμβα τα ανασφάλιστα οχήματα…

Ακούστε το άρθρο

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 700.000 ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  – ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ..

 

Λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω της καραντίνας που είχαμε ελέω κορονοϊού, έχουν αυξηθεί τα ανασφάλιστα οχήματα σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για την πρόκληση κάποιου σοβαρού τροχαίου ατυχήματος.

Τα ανασφάλιστα οχήματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, ανέρχονται σε περίπου 700.000 και αποτελούν πραγματική απειλή για την κοινωνία, αφού σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, είναι η βασικότερη αιτία εγκατάλειψης θύματος από τροχαίο, με προφανείς τραγικές συνέπειες.

Οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να καταβάλουν πολύ μεγάλα πρόστιμα στην πολιτεία και φυσικά να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αν αποκαλέσουν κάποιο σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

Για την αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων μίλησαν στην εφημερίδα Πατρίς οι ασφαλιστικοί πράκτορες, οι οποίοι τόνισαν χαρακτηριστικά για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.

Σπύρος Δαρζέντας ασφαλιστικός πράκτορας:
«Η καραντίνα έπαιξε τον ρόλο της σε αυτό»

Ο Σπύρος Δαρζεντας ασφαλιστικός πράκτορας ανέφερε για την σημερινή κατάσταση.

«Πολλοί είναι οι λόγοι που συνετέλεσαν στην αύξηση των ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Ενώ ο νόμος είναι σε ισχύ δεν εφαρμόζεται, καλώς ή κακώς, και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Η καραντίνα έπαιξε τον ρόλο της σε αυτό, γιατί οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές, πολλοί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα, είτε θεώρησαν ότι από την στιγμή που δεν κινούνται τα οχήματα τους δεν πρέπει να τα ασφαλίσουν, με αποτέλεσμα να έχουν καθυστερήσει να προβούν στην ασφάλιση τους, και να έχει εκτοξευτεί ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων. Δεν έχουμε κάποια επίσημη πληροφόρηση και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε, αφού ο νόμος είναι σε ισχύ, και λέει ότι όλα τα οχήματα πρέπει να είναι ασφαλισμένα και μια μέρα αν παραμείνουν ανασφάλιστα μπορεί να επέλθει πρόστιμο. Το θέμα είναι ότι πάσχει λίγο ο νόμος με την εξής λογική. Μπορεί κάποιος να έχει ανασφάλιστο το όχημα του πολλούς μήνες και να μην δει κάποιο πρόστιμο να βεβαιώνεται στην εφορία. Και άλλος να το έχει δυο μέρες και να δει πρόστιμο. Αυτό γιατί γίνεται; Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια on line πλατφόρμα που θα μπορείς να δεις ποιος είναι ανασφάλιστος. Οπότε η κυβέρνηση επιλέγει δυο – τρεις φορές το χρόνο, τσεκάρει ποια οχήματα είναι ασφαλισμένα και βεβαιώνει το πρόστιμο. Τώρα επειδή έχει αυξηθεί ο όγκος των ανασφάλιστων απ’ ότι διαβάζουμε και εμείς η κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει τα πρόστιμα και να διενεργήσει ελέγχους εκ νέου».

Βασίλειος Κοπανιτσάνος Συντονιστής Ασφαλιστικών πρακτόρων:
«Λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επιδεινώθηκε το πρόβλημα»

Από την πλευρά του ο Βασίλειος Κοπανιτσάνος Συντονιστής Ασφαλιστικών πρακτόρων επισήμανε.

«Όντως το τελευταίο διάστημα όταν ξεκίνησε η κρίση λόγω του κορωνοϊού και στο γραφείο μας αλλά και γενικότερα παρουσιάζεται μια μεγάλη αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων. Αυτό κατ εμέ οφείλεται ότι πρώτον λόγω κορωνοϊού πολλοί συμπολίτες μας δεν κυκλοφορούσαν και επέλεξαν να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους ανασφάλιστα, αλλά ο μεγαλύτερος λόγος είναι ότι λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, που επιδεινώθηκε, πολλοί δυστυχώς αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συμβάλει στην μεγάλη αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων και στην περιοχή μας. Ένα ανασφάλιστο όχημα εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Εκτός του ότι ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση μπορεί να προβεί σε ελέγχους, όπου όσα οχήματα βρεθούν ανασφάλιστα θα πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ, το κυριότερο είναι για λόγους ασφαλείας αφού ένα ανασφάλιστο όχημα εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, για την δημόσια ασφάλεια. Αν προκαλέσει ένα ατύχημα, οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες. Όταν ένα όχημα αποδειχτεί ότι είναι ανασφάλιστο, τα πρόστιμα πιστώνονται στην εφορία, και πρέπει εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να προβεί στην πληρωμή του προστίμου και μετά πρέπει να ασφαλίσει το όχημα του. Αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο είναι αδύνατη η έκδοση ασφαλιστήριου συμβολαίου».

Όλη η επικαιρότητα