Ηλεία

Κήρυξη του Δήμου Πύργου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Αξιοποίηση με σοβαρά έργα

Την κήρυξη του δήμου Πύργου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις 20 Νοεμβρίου 2019, γνωστοποίησε χθες ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος. Ο κ. Αντωνακόπουλος εξήρε τη στήριξη του βουλευτή Κώστα Τζαβάρα για την συγκεκριμένη εξέλιξη κάνοντας παράλληλα αναφορά στο τι σημαίνει πρακτικά αλλά και το πώς θα κινηθεί ο δήμος στη συνέχεια προκειμένου να αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα…

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ισχύ έξι μηνών από την εκδήλωση των φαινομένων, δηλαδή έως και την 20η Μαΐου 2020, με σκοπό την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από τις πλημμύρες, κατολισθήσεις, και άλλων φαινόμενων που προέκυψαν.

Ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε ότι «Όπως ήταν αναμενόμενο μετά τη θετική εισήγηση του περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη αλλά και την υποστήριξη του αιτήματος περί κήρυξης της περιοχής μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την υποστήριξη που είχαμε από τις αυτοψίες των μηχανικών και το φάκελο τον τεχνικό που συνόδευσε το αίτημα μας αλλά και με τη βοήθεια των βουλευτών και ιδιαίτερα του Κώστα Τζαβάρα, υπεγράφη από τον γενικό γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, η απόφαση κήρυξη της περιοχής μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 20 Μαΐου 2020.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι δεν ισχύουν οι διαδικασίες δημοπράτησης των χρόνων που χρειάζονται… να γίνουν οι ενστάσεις όλα αυτά, μπορείς δηλαδή γρήγορα και άμεσα με επίπεδο διαφάνειας και επίπεδο που διασφαλίζει την συμμετοχή όλου του κατασκευαστικού κόσμου και των υπηρεσιών να κερδίζεις χρόνο. Κάνει πιο ευέλικτη τη διαδικασία ανάθεσης έργων χωρίς να εξαφανίζει τα στοιχειά διαφάνειας που πρέπει να υπάρχουν. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την αντιμετώπιση ζημιών στα δίκτυα που δεν μπορούν να περιμένουν τρεις μήνες να βγει ο ανάδοχος, ένα μήνα να γίνει ένσταση, άλλους δυο μήνες να εκδικαστεί η ένσταση. Τώρα θα δημοπρατήσουμε έργα που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουν το Μάιο, αυτό σημαίνει όταν δεν είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θέλεις 5-6 μήνες για να εγκαταστήσεις εργολάβο».

Συνεχίζοντας ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι «Οι ζημιές που είχαμε ήταν πολύ σημαντικές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, αστικές υποδομές. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομείτε χρόνος, όσον αφορά την όλη διαδικασία δημοπράτησης και παραγωγής των έργων αυτών. Βεβαίως πρέπει να υπάρξουν αποζημιώσεις στους πληγέντες σε οικοσκευές, σε εμπορεύματα καθώς και σε ζημιές που έχουν υποστεί κτίρια. Θα διεκδικήσουμε κονδύλια περεταίρω από αυτά που έχουμε και τρέχουν για την αποκατάσταση ζημιών σε αστικές υποδομές. Πρέπει να φτιάξουμε τη γέφυρα που οδηγεί από Κουζούλι προς Βροχίτσα που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, έχουμε τεράστιες ζημιές σε πολλούς δρόμους, στην αγροτική οδοποιία και στο εσωτερικό αστικό δίκτυο καθώς και ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Αμέσως κινήσαμε τη διαδικασία ενεργοποίησης των μνημονίων συνεργασίας με ιδιώτες εργολάβους.

Ήδη αρκετά μηχανήματα δουλεύουν παντού ως προσφορά πρώτων βοηθειών και αποκατάστασης των ακραίων βλαβών σε όλα τα δίκτυα. Έχουμε ήδη 4 μικρές εργολαβίες για όλες τις πρώην δημοτικές ενότητες και παράλληλα έχουμε και τρεις ιδιώτες εργολάβους μέσα από τα μνημόνια που εργάζονται ήδη. Και τώρα, βάση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ανακηρυχθήκαμε, θα ενεργοποιήσουμε κι άλλες εργολαβίες. Νομίζω ότι ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε γρήγορα και εμείς ως αυτοδιοίκηση και η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων χωρίς να διεκδικούμε το βαθμό τελειότητας γιατί οι θεομηνίες είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν ολοκληρωτικά και αποτελεσματικά από τους ανθρώπους. Αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε επαρκώς και έγκαιρα εκείνες τις ζημιές που καθιστούν τη ζωή μας δύσκολη».

Γενναία αντιπλημμυρικά…

Απαντώντας στο ενδεχόμενο κατά την διάρκεια του χειμώνα να σημειωθούν εντονότερα καιρικά φαινόμενα ο δήμαρχος σχολίασε πως «Ο Νοέμβριος είναι ο πιο βροχερός μήνας στη χώρα. Τόσο νέρο είχε να ρίξει 12 χρόνια… αν πέσει όλη η συμφορά φέτος… είναι ακραίο… Ούτως ή άλλως μεγάλα έργα υποδομής μέσα στο χειμώνα δεν μπορείς να κάνεις. Πρέπει τώρα να λειτουργήσουμε προληπτικά, να αποκαταστήσουμε πλήρως την απορροή σε ορισμένα κανάλια, να είναι απαλλαγμένα από εμπόδια και φράγματα κάτι που δεν είχε γίνει τόσα χρόνια.

Να αποκαταστήσουμε τη στοιχειώδη βατότητα αγροτικών δρόμων και να κάνουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, άτι τεχνικά δύσκολο και με κόστος. Έρχονται πολίτες και φέρνουν φωτογραφίες από ζημιές που έχουν υποστεί. Η πόλη μας επειδή είναι στην επιφάνεια της θάλασσας κτισμένη, πλήττεται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Μετά από την κήρυξη έκτακτης ανάγκης τεκμηριώνουμε ένα δικαίωμα για γενναία αντιπλημμυρικά στην περιοχή. Είχαμε βάλει 500.000 ευρώ -πριν πλημμύρες- για μελέτες κατασκευής αντιπλημμυρικών… ίσως χρειαστούν και παραπάνω. Πρέπει να προστατέψουμε την περιοχή του Νοσοκομείου, της Αγκινάρας, της Αγίας Βαρβάρας, περιοχές που σχεδόν πάντα πλημυρίζουν. Τρέχουν και ευρωπαϊκά προγράμματα όπως για βελτίωσης απορροής των υδάτων στις μπούκες των ποταμών. Έχουν πολλά χρόνια να γίνουν σοβαρά έργα καθαρισμού όμβριων υδάτων».

Υψηλού κίνδυνου για πλημμύρα η λίμνη Αγουλινίτσας…

Ο δήμαρχος Πύργου έκανε χθες ιδιαίτερη αναφορά (και με ανάρτηση του στο fb), στο σχέδιο «Δάρδανος», που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολίτικης Προστασίας (ΓΓΠΠ).

Τόνισε μάλιστα πως «Στο συγκριμένο σχέδιο η περιοχή της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας –όπως και άλλες- χαρακτηρίζεται υψηλού κίνδυνου για πλημμύρες από βροχοπτώσεις. Αυτό σχετίζεται άμεσα με το τεράστιο θέμα της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή που επιδιώκει το υπουργείο Εσωτερικών. Η ΓΓΠΠ υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών… πως είναι δυνατόν από τη μια να θέλουν τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας κι από την άλλη να προειδοποιούν;

Οι πλημμύρες είναι μπροστά μας διότι η διαταραχή στα καιρικά φαινόμενα με την διαταραχή του φυσικού περιβάλλοντος που έχουμε στην περιοχή μας από πυρκαγιές και την αποξήρανση λιμνών τις καθιστούν αναπόφευκτες. Η φύση δε νικιέται, δεν εκδικείται… τιμωρείται ο άνθρωπος που νομίζει ότι είναι βασιλιάς του πλανήτη».

Όλη η επικαιρότητα