Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Εισαγγελική έρευνα σε δομές μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση

Οι αρχές πραγματοποιούν έρευνες σε έξι δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» εντός και εκτός Αθηνών.
Ακούστε το άρθρο

Βαριές καταγγελίες για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων και κακοποιήσεις αντιμετωπίζει η Κιβωτός του Κόσμου, έπειτα από σειρά καταγγελιών, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει ήδη καταθέσει ένας 19χρονος που μιλά για συστηματική κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος του από δύο εργαζόμενους εντός της δομής της ΜΚΟ, που ξεκίνησε όταν ήταν 15 ετών. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για δεύτερο άτομο που θα καταθέσει στις Αρχές για κακοποίηση σε βάρος του.

Οι αρχές πραγματοποιούν έρευνες σε έξι δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» εντός και εκτός Αθηνών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έρευνα αφορά και άλλα θέματα όπως διατροφής και διαχείρισης, αλλά και καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Κατόπιν αυτού η Εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική εξέταση, τη διενέργεια της οποίας ήδη ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθούν σε κατάθεση παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού.

Με ανακοίνωσή της η Κιβωτός τίθεται στη διάθεση των αρχών για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και διαβεβαιώνει ότι δεν είχε γνώση των καταγγελιών.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας ακυρώνει την παραχώρηση ακινήτου στην Κιβωτό του Κόσμου μέχρι να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα.

Η απάντηση της Κιβωτού του Κόσμου:

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

«Παγώνει» η παραχώρηση κτηρίου στην Κιβωτό του Κόσμου

Μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε την αναστολή παραχώρησης χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου».

«Ανακοινώνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην “Κιβωτό του Κόσμου”, σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων» αναφέρερει το γραφείο Τύπου του υπουργείου.

«Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση. Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται» καταλήγει το υπουργείο Εργασίας.

Όλη η επικαιρότητα