Ελλάδα Μεσσηνία

«Κιβωτός του Κόσμου»: Λογιστικά βιβλία και όπλο κατασχέθηκαν στην Καλαμάτα – Ελεύθερη αφέθηκε η διοικητική υπάλληλος

Η διοικητική υπάλληλος συνελήφθη, αλλά, σύμφωνα με την αστυνομία, αφέθηκε ελεύθερη κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα.
Ακούστε το άρθρο

Λογιστικά βιβλία και ένα περίστροφο κατάσχεσαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», σε περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, κατόπιν παραγγελίας της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Κατά την αστυνομία, κατά τη διάρκεια του ελέγχου μια διοικητική υπάλληλος υπέδειξε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας ένα περίστροφο το οποίο ήταν κλειδωμένο στο γραφείο της. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, η διοικητική υπάλληλος ισχυρίστηκε πως το περίστροφο είχε βρεθεί σε προγενέστερο χρόνο κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού στο κτίριο όπου στεγάζεται η δομή.

Η διοικητική υπάλληλος συνελήφθη, αλλά, σύμφωνα με την αστυνομία, αφέθηκε ελεύθερη κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιον τελικά ανήκει το όπλο που εντοπίστηκε.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας σε όλες τις δομές και σε 15 στελέχη

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Οικονομική Αστυνομία εστιάζεται σε όλες τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» και σε 15 άτομα. Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος από την Ασφάλεια Καλαμάτας στη δομή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενώ χθες, Πέμπτη, έγινε παρόμοια έρευνα στη δομή της Χίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Καλαμάτα βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων ορισμένες αποδείξεις και τιμολόγια της «Κιβωτού», του μηνός Νοεμβρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρόμοιες αποδείξεις είχαν εντοπιστεί και σε κάδο απορριμμάτων στη Χίο.

Όπως ανέφερε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι έρευνες στις περιφερειακές δομές της ΜΚΟ πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες ασφάλειας ύστερα από παραγγελία της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία περνάει από «ψιλό κόσκινο» όλα τα οικονομικά προκειμένου να συγκεντρωθούν τυχόν τιμολόγια και παραστατικά που θα βοηθήσουν να πέσει άπλετο φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού» σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

Βέβαια όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνταν και ελέγχονταν από το λογιστήριο της οργάνωσης στον Κολωνό, όπου επικεντρώνεται η έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία η οποία έκανε «έφοδο» την περασμένη Τρίτη.

Τα στελέχη της υπηρεσίας παρέλαβαν, σε συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης, όπως λένε, όλα τα βιβλία και τα στοιχεία που υπήρχαν προκειμένου να μελετηθεί και να διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής διαχείρισης και το πού πήγαιναν τα χρήματα, τα οποία προέρχονταν κυρίως από δωρεές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, από αστυνομική πηγή, όπως προκύπτει από τη μέχρι στιγμής μελέτη των στοιχείων, στα ταμεία της «Κιβωτού του Κόσμου», από το 2014 έως σήμερα, έμπαιναν περίπου πέντε με έξι εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από δωρεές. Η πορεία των χρημάτων αυτών θα ελεγχθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και δωρεές ακινήτων.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί, με όσο γίνεται ταχύτερο ρυθμό, έρευνα στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της οργάνωσης προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές που έμπαιναν στα ταμεία για τη φροντίδα των παιδιών.

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα, αλλά και η μητέρα του, οι οποίοι φέρονται ως μέτοχοι στη μη κερδοσκοπική εταιρεία, επτά μέλη του πρώην Δ.Σ. και πέντε διευθυντικά στελέχη.

Όλη η επικαιρότητα