Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου – Μαρτυρία παιδιού: «Ο πατήρ Αντώνιος έδινε εντολή να μας κλειδώνουν»

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» για την «Κιβωτό του Κόσμου» με τις καταγγελίες των παιδιών να πληθαίνουν για κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος τους από υψηλόβαθμα πρόσωπα στη δομή.
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται οι μαρτυρίες των παιδιών που μιλούν για κακοποιητική συμπεριφορά στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» για την «Κιβωτό του Κόσμου» με τις καταγγελίες των παιδιών να πληθαίνουν για κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος τους από υψηλόβαθμα πρόσωπα στη δομή.

Αυτή τη φορά άλλη μία καταγγελία «βλέπει» το φως της δημοσιότητας και μάλιστα εναντιώνεται κατά του πατέρα Αντώνιου. Πρόκειται για μία 20χρονη κοπέλα, πρώην τρόφιμη της Δομής η οποία μίλησε στο OPEN για κακοποιητική συμπεριφορά από τον ίδιο.

Σύμφωνα με την ίδια, είχε βρεθεί μπροστά σε χαστούκι που έδωσε σε κοπέλα ο πατέρας Αντώνιος πριν από 5 χρόνια.

Η 20χρονη, όπως λέει στο OPEN, έμεινε στην «Κιβωτό του Κόσμου» για έξι χρόνια και συγκεκριμένα από τα 12 έως τα 18. «Η βία ήταν κυρίως ψυχολογική και έπειτα λεκτική. Λεκτική, όμως, όχι του τύπου μας έβριζαν και τέτοια, απλά με τον τρόπο τους μάς έβγαζαν άχρηστους και ότι δεν είμαστε σωστά πλάσματα στην κοινωνία, ότι θα γίνουμε κακή επιρροή», τονίζει και αναφέρεται στη δική της τιμωρία.

«Με κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο για να με τιμωρήσουν»

«Πήρα τιμωρία να είμαι κλειδωμένη μέσα σε ένα δωμάτιο σχεδόν όλο το καλοκαίρι και η μόνη έξοδος που έκανα από εκεί ήταν κάτι συγκεκριμένες ώρες. Τηρούσα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο ήταν μόνο δουλειές. Ήμουν μπροστά σε ένα γεγονός, πολύ πιο παλιά. Εγώ τότε ήμουν γύρω στα 14 με 15 και τότε είχε δώσει χαστούκι σε ένα κορίτσι», αναφέρει μεταξύ άλλων η 20χρονη.

Για την τοποθέτηση του πατέρα Αντώνιου, η 20χρονη λέει πως «η αλήθεια είναι χθες τα είδα και επειδή απέκτησα έναν θυμό και μία απέχθεια απέναντι του γιατί πιο πριν ενώ είχα συνομιλήσει και με κάποιους άλλους δημοσιογράφους και είχα πει κάποια πράγματα, δεν ήθελα να δείξω μόνο τα άσχημα πράγματα που συνέβαιναν εκεί μέσα, αλλά και όλα αυτά τα ωραία που έχουμε περάσει. Αυτά, όμως, που διάβασα και είπε πραγματικά με έχουν κάνει να λυπάμαι και να ντρέπομαι που είπα όλα αυτά που είπα».

«Δηλαδή γύρισε και είπε ότι δεν ήμασταν φυσιολογικά παιδιά. Ήμασταν παιδιά παραβατικά. Ναι, λογικό, γι’ αυτό πήγαμε εκεί. Γι’ αυτό φύγαμε απ’ το σπίτι μας, κάποιος λόγος υπήρχε», συμπληρώνει.

Σχετικά με την πρεσβυτέρα, η νεαρή αναφέρει πως «πάντα ήταν έτσι γλυκιά και γλυκομίλητη και προσπαθούσε να βοηθήσει όπου μπορούσε. Την είδα στην συνέντευξη και δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς έγινε και για ποιον λόγο είχε τόσα νεύρα; Θεωρώ ότι με όλα αυτά που έχουν γίνει θα έπρεπε να είχε ήδη προνοήσει ότι θα υπήρχε αυτό το θέμα, δεν ξέρω πραγματικά γιατί είχε αυτή την αντίδραση».

«Μας κλείδωναν εις γνώση του πατέρα Αντώνιου»

Αναφερόμενη στις τιμωρίες κατά τις οποίες κλείδωναν παιδιά στα δωμάτιά τους, η 20χρονη λέει πως «τέτοια είδους τιμωρία τόσο μεγάλη και τόσο αυστηρή πάντα έπαιρνε την έγκριση, πάντα έπρεπε να πάρουν την έγκρισή του. Και εμένα και τα υπόλοιπα κορίτσια που μας είχαν κλειδωμένα τόσο καιρό ο πάτερ Αντώνιος το γνώριζε. Από εκείνον είχε μπει αυτή η τιμωρία. Είχε πάρει έγκριση αυτή η τιμωρία για να γίνει».

Στη συνέχεια, η νεαρή κοπέλα περιγράφει τα εξής: «Εγώ τότε που ‘χα βγει από την συνέπεια εκείνο τον καιρό ο πάτερ ήταν εκεί και μας μίλαγε. Και λέει, “ναι εγώ έδωσα την έγκριση”. Εννοείται πως ήμουν τέρμα αντίθετη με όλα αυτά και κάποια στιγμή είχα απελπιστεί και εγώ η ίδια. Και του λέω “συγγνώμη δηλαδή το θεωρείτε σωστό επειδή εγώ κάλυψα κάποιο άλλο παιδί να μου δώσετε αυτή την τιμωρία, να μην πάω πουθενά και να με έχετε κλειδωμένη;”. Και λέει ναι, “προφανώς και έβαλα σαν τιμωρία για να παραδειγματιστείτε”. Λέω “θα παραδειγματιστώ από τι; Από το να με έχετε κλειδωμένη και να δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ σαν το σκυλί;”».

Η κοπέλα αποκαλύπτει επίσης πως είχε δραπετεύσει από τη δομή, λέγοντας πως «Όταν με έβρισκαν, ας πούμε, έπαιρνα μία τιμωρία, μία συνέπεια για ακόμη μία φορά και σταματούσα εκεί, μετά ξανά τα ίδια».

Τα πρόσωπα που ελέγχονται και τα ταξίδια ανηλίκων

Εν τω μεταξύ, τρεις εργαζόμενοι που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του στελέχους του ιδρύματος «Κιβωτός του Κόσμου» μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Αρχών καθώς και τα ταξίδια που είχαν κάνει σε δομές εκτός Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα από τα ταξίδια του στελέχους της ΜΚΟ σε δομή που βρίσκεται σε νησί έγινε –σύμφωνα με την καταγγελία- η σεξουαλική κακοποίηση του 19χρονου, η κατάθεση του οποίου αναμένεται να δρομολογήσει δικαστικές εξελίξεις.

Επίσης, αντικείμενο της δικαστικής έρευνας θα αποτελέσει και ταξίδι σε δομή της Πελοποννήσου που είχε κάνει το στέλεχος αυτό και είχε παραμείνει στην περιοχή για μεγάλο διάστημα.

Σχετικά με τους ξυλοδαρμούς και τις κακοποιητικές συμπεριφορές, που καταγγέλλονται, οι Αρχές εξετάζουν τα τρία πρόσωπα που βρίσκονται αρκετά κοντά στο στέλεχος. Πρόκειται για άτομα τα οποία είχαν φιλοξενηθεί κατά το παρελθόν στην Κιβωτό κι έπειτα, αποφασίστηκε να μείνουν και να εργαστούν στη δομή.

Αυτοί οι τρεις εργαζόμενοι σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, αναλάμβαναν να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις που προέκυπταν εντός των δομών, όσον αφορά σε συμπεριφορές των παιδιών που κρίνονταν ότι ήταν είτε παραβατικές είτε εκτός κανόνων της ΜΚΟ.

Μετακινήσεις και ταξίδια ανηλίκων

Οι Αρχές εξετάζουν επίσης και τις πληροφορίες που αναφέρονται σε ταξίδια ανηλίκων που ζουν σε δομές του ιδρύματος, δηλαδή κατά πόσο δικαιολογούνται οι μετακινήσεις τους. Θα ερευνηθεί δηλαδή εάν οι μετακινήσεις συγκεκριμένων ανηλίκων από τη μία δομή της Κιβωτού στην άλλη έγιναν βάσει πρωτοκόλλου ή όχι.

Σύμφωνα με κάποιες καταγγελίες, υπήρχαν μετακινήσεις παιδιών που χαρακτηρίζονται παράξενες. Έτσι θα εξεταστεί εάν οι μετακινήσεις αυτές είχαν σχέση με κακοποιητικές συμπεριφορές που κάποιοι ήθελαν να μείνουν στο σκοτάδι. Πιο συγκεκριμένα, θα ερευνηθεί εάν δικαιολογούνται συγκεκριμένες «διαδρομές» από δομές της περιφέρειας στην Αθήνα και αντίστροφα ή ακόμα και μετακινήσεις από τη μία δομή της περιφέρειας σε άλλη.

Τρεις καταθέσεις παιδιών

Για την ώρα στην υποδιεύθυνση Ανηλίκων έχουν ήδη καταθέσει τρία άτομα:

Πρώτον, ο 19χρονος που έχει καταγγείλει περιστατικά ασέλγειας και κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος του κατ ‘εξακολούθηση από στέλεχος της Κιβωτού.

Δεύτερον, ένας 16χρονος ο οποίος έχει επιβεβαιώσει τα όσα φρικτά αποκάλυψε ο 19χρονος υποστηρίζοντας ότι έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας της κακοποίησής του. Και τρίτον, ένας 15χρονος φιλοξενούμενος της δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων έλαβε την Παρασκευή κλήση από την Εισαγγελία προκειμένου να καταθέσει όσα φέρεται να συνέβαιναν στην δομή του Βόλου.

Πατέρας Αντώνιος: Ανυπόστατα ψεύδη τα όσα καταγγέλλονται

Την ίδια ώρα, αγανακτισμένος και σοκαρισμένος για τα όσα καταγγελλόνται περί σεξουαλικής κακοποίησης και ξυλοδαρμούς παιδιών δηλώνει ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρας Αντώνιος, κάνοντας λόγο για «ανυπόστατα ψεύδη». Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, (18/11) αρνήθηκε τις κατηγορίες και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, τα παιδιά που έκαναν τις καταγγελίες να είναι υποκεινούμενα.

«Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθένα, χωρίς αποδείξεις και έλεγχο» σημείωσε ο πατέρας Αντώνιος, ενώ κληθείς να απαντήσει γιατί οι καταγγέλλοντες δεν μίλησαν στον ίδιο αλλά στις Αρχές, είπε πως έχει πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά.

«Πολλές φορές είμαι ο κυματοθραύστης», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Μιχαηλίδου: Να γίνει έρευνα σε βάθος

Στη σημασία μιας υπεύθυνης, σοβαρής αλλά και γρήγορης έρευνας για τις καταγγελίες που αφορούν κακοποιήσεις στην «Κιβωτό του Κόσμου», μίλησε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε γνώση η κυβέρνηση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι μετά τα δημοσιεύματα επικοινώνησε με τον εισαγγελέα και την Ελληνική Αστυνομία και εξέφρασε την αισιοδοξία της πως η υπόθεση θα φωτιστεί.

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως έχουν αυξηθεί πολύ οι εισαγγελικές παραγγελίες για απομάκρυνση παιδιών από τις βιολογικές τους οικογένειες και πρόσθεσε πως η εξέλιξη οφείλεται στο ότι «έχει σπάσει λίγο ο φόβος» και «τα στόματα έχουν ανοίξει».

«Ο κόσμος εμπιστεύεται το κράτος, εμπιστεύεται τις αρχές, ξέρει ότι μπορεί να μιλήσει. Έχουμε γραμμές παιδικής προστασίας. Νομίζω ότι ανοίγουν τα στόματα, αλλά από τη μία αυτό είναι το αισιόδοξο, από την άλλη είναι αυτό που μας φοβίζει. Η μεγάλη μας αγωνία είναι ότι αν ανοίξουν και παραπάνω στόματα τι έχουμε να ακούσουμε», τόνισε η υφυπουργός.

Πρόσθεσε πως η πολιτεία δεν μπορεί να καλύψει τα πάντα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης και καλύτερου ελέγχου των δομών.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα