Categories: Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Νέες καταγγελίες για ξυλοδαρμό 13χρονου

Share

Νέεε καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με περιστατικά κακοποίησης παιδιών σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου ανα την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, νέα καταγγελία για ξυλοδαρμούς έγινε σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» σε Ιωάννινα και Βόλο.

Πρώην φιλοξενούμενος υποστηρίζει στην ΕΡΤ ότι έπεσε θύμα σωματικής βίας στη δομή της Πωγωνιανής όταν ήταν 13 ετών. Σύμφωνα με την καταγγελία του νυν 18χρονου, στέλεχος της δομής τον κλείδωσε στη δομή και τον χτύπησε όταν 13 ετών για να παραδεχτεί ότι κάπνιζε.

«Είχε χτυπήσει και άλλα άτομα, τουλάχιστον άλλα τρία παιδιά. Δεν το άφηναν πάντως να είναι κοντά στα άλλα παιδιά αυτό το στέλεχος», υποστηρίζει. Όπως λέει, τότε φοβόταν ότι δεν θα τον πίστευαν και γι’ αυτό δεν κατήγγειλε το περιστατικό, όμως δηλώνει πρόθυμος να καταθέσει, εφόσον του ζητηθεί.

Να σημειωθεί ότι ο 18χρονος υποστηρίζει ότι στην Πωγωνιανή, οι συνθήκες ήταν άψογες, όπως και η συμπεριφορά των παιδαγωγών.

Ο νεαρός πάντως μιλά για δύο στελέχη που μπορούσαν να μετακινούνται από δομή σε δομή. Όπως λέει, οι δύο άνθρωποι είχαν επίσης μεγαλώσει στην Κιβωτό και ήταν κοντά στον πατέρα Αντώνιο. Μάλιστα καταγγέλλει τη συμπεριφορά τους και μιλά για βία κατά των παιδιών.

Πέντε δομές σε Αττική και περιφέρεια υπό διερεύνηση

Εντωμεταξύ, καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με τις καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης παιδιών που φιλοξενούνταν στην «Κιβωτό του Κόσμου», αφού οι Αρχές ερευνούν ήδη τρεις καταγγελίες για ασέλγεια και ξυλοδαρμό, ενώ παράλληλα ερευνόνται και πέντε δομές τόσο στην Αθήνα, όσο και στην ελληνική περιφέρεια.

Η υπόθεση ανοίγει περισσότερο, αφού ο ίδιος σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει αναφερθεί σε ακόμα δύο περιπτώσεις ασέλγειας σε βάρος παιδιών που διέμεναν στις δομές της «Κιβωτού».

Το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται με την κατάθεση του 19χρονου που διέμενε στη δομή και κατήγγειλε κακοποίηση, ενώ κατονομάζει και το άτομο που είχε ασελγήσει σε βάρος του.

Συγκεκριμένα, οι αρχές ερευνούν πλέον πέντε δομές σε Αττική και περιφέρεια.

Πάραλληλα, από την εισαγγελία ανηλίκων ερευνώνται 3 υποθέσεις ασέλγειας και 4 ξυλοδαρμού.

Η έρευνα των Αρχών αφορά και δομές στην Περιφέρεια, μεταξύ αυτών και των Ιωαννίνων όπου σύμφωνα με μαρτυρία πρώην φιλοξενούμενου 18 ετών στέλεχος της δομής φέρεται να είχε χτυπήσει τρία παιδιά.

Εξάλλου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κλήση σε 15χρονο φιλοξενούμενο της δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων επέδωσε την Παρασκευή (18/11) η Εισαγγελία για κατάθεση με όσα φέρεται να συνέβαιναν στην δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Βόλο.

Στην εισαγγελία Ανηλίκων η έρευνα

Η εποπτεία της έρευνας για τις καταγγελίες σχετικά με περιστατικά ασέλγειας και κακοποίησης στην Κιβωτό του Κόσμου περνά στην Εισαγγελία Ανηλίκων εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την πλευρά του ιδρυτή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Πατέρα Αντώνιου.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων μετά την κατάθεση του 19χρονου ο οποίος καταγγέλλει πως τόσο ο ίδιος όσο και δύο ακόμη νέοι, ένας ενήλικας και ένας ανήλικος, έχουν πέσει θύματα ασέλγειας από άτομα που υπηρετούν στην Κιβωτό. Ο καταγγέλλων «δείχνει» ως δράστη πρόσωπο με σημαντική θέση στην Οργάνωση το οποίο, μάλιστα, έδινε εντολές να κακοποιούνται και άλλα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή.

Παίρνει πίσω τις ενισχύσεις το υπουργείο Οικονομικών

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας δήλωσε ότι οι καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου είναι σοκαριστικές και ανακοίνωσε ότι παίρνει πίσω τις οικονομικές ενισχύσεις.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο MEGA, αφού αναφέρθηκε στις σοκαριστικές καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών που αφορούν τη δομή φιλοξενίας «Κιβωτός του Κόσμου», αποκάλυψε πως με απόφαση του ιδίου οι ενισχύσεις που είχαν δοθεί στη δομή αποσύρονται, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιείται από τις Αρχές και τη Δικαιοσύνη.

«Μέχρι να τελεσιδικήσει γιατί προφανώς θέλουμε να ενισχύσουμε τα παιδιά, αλλά θέλουμε να ξέρουμε πού πάνε αυτοί οι πόροι» διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός σημείωσε πως τέτοιου είδους δομές, λειτουργούν συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστούν το κράτος, και υπογράμμισε πως «πρόκειται για σοκαριστικές καταγγελίες που οι Αρχές πρέπει να τις διερευνήσουν άμεσα.

«Προφανώς πρέπει να ενισχύσουμε τα παιδιά, αλλά πρέπει να ξέρουμε που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, εφάπαξ και όχι τακτικής μορφής είναι η ενίσχυση ύψους 50.000 ευρώ που δόθηκε στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Η ενίσχυση χορηγήθηκε στο πλαίσιο της στήριξης φορέων από τον ειδικό λογαριασμό Covid, όπου συγκεντρώθηκαν δωρεές. Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, κινούνται πλέον οι διαδικασίες ανάκλησης της απόφασης χορήγησης.

Η κατάθεση του 19χρονου

Το δρόμο για την έρευνα στη δομή, άνοιξε η κατάθεση 19χρονου ο οποίος κατήγειλλε περιστατικά κακοποίησης σε βάρος του. Ενώπιον των Αρχών κατέθεσε πως έμενε μαζί με τον αδερφό και τη μητέρα του σε δομή της «Κιβωτού», όταν τον πλησίασε ο άνδρας τον οποίο καταγγέλλει για την κακοποίησή του:

«Αποφάσισα να μιλήσω γιατί δεν άντεξα άλλο, εκτός από την ασέλγεια, τον υποτιμητικό και προσβλητικό του τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο νεαρός ισχυρίστηκε πως ο άνδρας που τον πλησίασε όταν ήταν 16 ετών και ασελγούσε εις βάρος του τον απειλούσε, «με είχε υποχείριό του». «Με απειλούσε και μου έλεγε “με έχεις ανάγκη και δεν πρόκειται να πεις ποτέ τίποτα. Αν δεν ήμουν εγώ εσύ η μάνα και αδερφός σου δεν θα είχατε σπίτι”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με απομόνωνε σε δικό του χώρο» και ασελγούσε, ισχυρίζεται ο 19χρονος και κατήγγειλε πως «μετά μου έλεγε να καθαρίσω τις τουαλέτες». «Ασελγούσε εις βάρος μου και μου ζητούσε να του κάνω τα ίδια» κατέθεσε ο νεαρός.

Ο τότε 16χρονος και τώρα 19χρονος υποστηρίζει πως αποφάσισε να μιλήσει, καθώς δεν άντεχε άλλο την προσβλητική συμπεριφορά του συγκεκριμένου ανθρώπου.

Την έρευνα για την υπόθεση πρόκειται να αναλάβει η Εισαγγελία Ανηλίκων προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκινά έρευνα για τη διαρροή στοιχείων της υπόθεσης στον Τύπο.

Αναλυτικά η κατάθεση του 19χρονου για την Κιβωτό του Κόσμου, όπως δημοσιεύθηκε στην εκπομπή «Πρωινό»:

«Από τα έξι μου χρόνια φιλοξενούμαι κατά διαστήματα σε διάφορες δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Κιβωτός του Κόσμου”, μαζί με τη μητέρα μου, η οποία παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα υγείας και τον μεγαλύτερο αδερφό μου. Τον συγκεκριμένο άνθρωπο τον γνώρισα στην Γ’ Γυμνασίου. Κάποια στιγμή μου πρότεινε να φύγω από την Αθήνα και θα με βοηθούσε να βρω δουλειά και να φτιάξω το μέλλον μου. Παράλληλα θα βοηθούσε τη μητέρα του.

Δέχτηκα και πήγα σε δομή της Οργάνωσης στον Βόλο και στη συνέχεια στην Καλαμάτα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 ο καταγγελλόμενος έφυγε από την Αθήνα, όπου ζούσε μόνιμα και ήρθε και έμεινε για ενάμιση μήνα στην Καλαμάτα.

Σε μια εκδρομή που έγινε πριν τα Χριστούγεννα του 2020, κατάλαβα ότι αυτά που μου έκανε ήταν ασελγείς πράξεις και σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος μου.

Το πρόσωπο αυτό μου συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, με υποχρέωσε να σταματήσω το σχολείο και να εργάζομαι, με εκβίαζε να μην μιλήσω ώστε να με έχει πάντα κοντά του.

Με απειλούσε πως θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας μου και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός μου. Όταν αντιδρούσα και δεν δεχόμουν τις εντολές του, με έστελνε να κάνω δουλειές και πράγματα υποτιμητικά. Όσο περνούσαν οι μήνες, έβρισκε ολοένα και περισσότερο χρόνο να περνάει μαζί μου. Έμενα στο δωμάτιό του, μου επέβαλε να μένω αξύριστος και ακούρευτος. Με υποχρέωνε να του βάζω και να του βγάζω τα παπούτσια και τις κάλτσες, να τον υπηρετώ.

Μου έδινε χρήματα, μου αγόρασε παπούτσια 180 ευρώ και ακριβό τηλέφωνο 800 ευρώ. Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου με αφορμή ένα περιστατικό που έγινε στη δομή του Βόλου με την κλοπή κάποιων χρημάτων, βρήκα τη δύναμη και το θάρρος να φύγω από τη δομή και να αποκαλύψω τα όσα θλιβερά βίωνα στη μητέρα μου.

Δεν μιλούσα τόσο καιρό γιατί φοβόμουν μήπως πάρουν το διαμέρισμα που μένει η μητέρα μου και μείνει στον δρόμο. Εχει παρενοχλήσει και άλλα παιδιά, δεν ήμουν ο πρώτος. Θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι παιδόφιλος».