Ηλεία

ΚΚΕ: Έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών στα αντλιοστάσια του ΓΟΕΒ στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Ήλιδας και Πηνειού

Ερώτηση Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: Έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών στα αντλιοστάσια του ΓΟΕΒ στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Ήλιδας και Πηνειού του νομού Ηλείας.

Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει με τα αντλιοστάσια του ΓΟΕΒ στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Ήλιδας και Πηνειού, ιδιαίτερα τα αντλιοστάσια Α1 και Α2.        Υπολειτουργούν εδώ και μέρες, λόγω της συνεχούς λειτουργίας τους και της ελλιπούς συντήρησής τους. Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης από την κυβέρνησή και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία έχει περάσει τα τελευταία χρόνια η ευθύνη λειτουργίας των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.

Το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας το δίκτυο έχει πίεση από μία έως τρεις ατμόσφαιρες, πράγμα που καθιστά αδύνατο το πότισμα και την λίπανση των καλλιεργειών, ώστε να έχουν σωστή ανάπτυξη και την καλύτερη δυνατή παραγωγή. Όταν μάλιστα την περίοδο που διανύουμε, βρίσκονται στο σημείο των μέγιστων αναγκών τους σε νερό οι καλλιέργειες στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα θα καταστραφούν οι καλλιέργειες και θα υποστούν μεγάλη απώλεια εισοδήματος οι παραγωγοί σε μια χρονιά, όπου ήδη έχουν αναγκαστεί να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω του κόστους παραγωγής τα προϊόντα τους πχ πατάτες και καρπούζι οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής.

Η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ, συνέχεια της πολιτικής των προηγουμένων κυβερνήσεων και της ΕΕ, με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, τον ΕΝΦΙΑ, το πράσινο τέλος στο νερό εξοντώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες.

Οι υπηρεσίες άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το νερό αποτελεί αγαθό και όχι εμπόρευμα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

– Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, να διορθωθούν τώρα όλα τα αντλιοστάσια που υπολειτουργούν, να εξασφαλιστεί άμεσα, μόνιμα και με επάρκεια, με φθηνό νερό η άρδευση της περιοχής.

– Να συντηρηθεί άμεσα το αρδευτικό δίκτυο.

– Να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της χώρας με ευθύνη του κράτους κεντρικά.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

 

Όλη η επικαιρότητα