ΚΚΕ: «Ξεπλένουν Frontex, ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις για τις τραγωδίες των προσφύγων»

Share

Για «παραπλανητικό καυγά» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την ψήφο τους για την απαλλαγή από το Ευρωκοινοβούλιο της Frontex, για τη διαχείριση του προϋπολογισμού της, κάνει λόγο η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι «είναι υποκριτικός και επιχειρεί να κρύψει την ουσία».

«Καθόλου τυχαία, η όλη κοκορομαχία τους περιορίζεται στην ψήφο περί της απαλλαγής για τα οικονομικά, κι όχι μόνο, σκάνδαλα της Frontex και αφήνει στο απυρόβλητο το ψήφισμα σχετικά με τη λειτουργία της Frontex, που συνοδεύει την απόφαση περί μη απαλλαγής», σημειώνουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Και προσθέτουν πως το εν λόγω ψήφισμα, «που αποτυπώνει τον αντιδραστικό χαρακτήρα και την κατασταλτική αποστολή της Frontex» και ψήφισαν «και με τα δύο χέρια τόσο η ΝΔ όσο κι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε, αθωώνει το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εκμετάλλευση και ευθύνεται για τα κύματα των ξεριζωμένων ανθρώπων».

«Το ψήφισμα ξεπνένει τις ευθύνες ΕΕ και Frontex»

Όπως σημειώνουν: «Επιχειρεί να ξεπλύνει προκλητικά τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ και της ίδιας της Frontex, των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων για τα ναυάγια χιλιάδων προσφύγων στη θάλασσα και τις τραγωδίες στη στεριά με εκατόμβες νεκρών, τις απαράδεκτες επαναπροωθήσεις. Γεγονότα που ομολογούνται σε πορίσματα ακόμα και ευρωενωσιακών οργανισμών όπως η OLAF».

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι το ψήφισμα «βγάζει λάδι την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την πλευρά της αστικής τάξης της Τουρκίας για να προωθήσει τις διεκδικήσεις της, στον ανταγωνισμό με την ελληνική αστική τάξη, εργαλειοποίηση που οδηγεί στην απάνθρωπη μεταχείριση των κατατρεγμένων, με νωπές τις εικόνες ντροπής των 92 ξεγυμνωμένων προσφύγων».

Τέλος, τονίζουν πως το ψήφισμα αυτό «υμνεί την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί και η σημερινή της ΝΔ, που αποτελεί το έδαφος για την εργαλειοποίηση, τις επαναπροωθήσεις, τις απελάσεις την δράση των διακινητών. Καλλιεργεί επικίνδυνες αυταπάτες ότι η Frontex μπορεί να ‘καθαγιαστεί’ με την αλλαγή του επικεφαλής της και με προσλήψεις… ‘παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων’».

«Στο σκοτάδι η αλήθεια για τις επαναπροωθήσεις»

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν, επίσης, ότι παρά τα πορίσματα και τα ψηφίσματα, «η αλήθεια για το ‘ποιος, πότε, πώς’ των επαναπροωθήσεων παραμένει στο σκοτάδι», ενώ υποστηρίζουν πως «η συνένοχη Frontex, μαζί με την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να συμβάλλουν στην αποκάλυψή τους».

Στη συνέχεια, επιτίθενται εκ νέου τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποκρύπτουν επίσης το κύριο, ότι η Frontex έχει αναλάβει καθήκοντα επιτήρησης των ελληνικών συνόρων και μάλιστα με ολοένα και πιο αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, παραβιάζοντας κυριαρχικά  δικαιώματα κάθε κράτους, αποτελώντας πηγή σοβαρών κινδύνων με μεγάλες διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που τα εκχωρούν».

Και καταλήγουν πως οι λαοί πρέπει «να δυναμώσουν τον αυτοτελή αγώνα τους ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά τον πόλεμο, την εκμετάλλευση και την προσφυγιά, ενάντια στην ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις και τους κατασταλτικούς τους  μηχανισμούς. Με την μαχητική δράση και τις πρωτοβουλίες τους, να γίνουν ασπίδα για τη ζωή, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ξεριζωμένων ανθρώπων».

πηγή:in.gr