Πολιτισμός

«Κλασική Διαδρομή Ήλιδας – Ολυμπίας. Ο Δρόμος των αθλητών προς την Δόξα»

hlida_olympia.jpg

Η Ζ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, συμμετέχοντας στην πανελλήνια δράση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ  με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», διοργανώνει σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος, και την Εθελοντική Δράση Πύργου Διήμερη Προπαρασκευαστική  Πεζοπορία, το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουνίου 2013 με αφετηρία την Αρχαία Ήλιδα και τερματισμό την Αρχαία Ολυμπία.

Έπειτα από αιώνες λήθης, η εν πολλοίς γνωστή από τις ιστορικές πηγές διαδρομή θα ζωντανέψει ξανά. Οι συμμετέχοντες θα βαδίσουν την επονομαζόμενη «Ιερά Οδό», την κλασική, πεδινή διαδρομή συνολικού μήκους 300 σταδίων (περίπου 57 χλμ) η οποία ένωνε τους δυο πυλώνες του Ολυμπισμού. Πρόκειται  για την διαδρομή, που με αφετηρία την πόλη της Ήλιδας, ακολουθούσε κάθε τέσσερα χρόνια και για δυο ημέρες η μεγαλοπρεπής Ιερά Πομπή, μέχρι την άφιξή της στο Ιερό της Ολυμπίας γεγονός που σηματοδοτούσε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ανάμεσα στο μεγάλο πλήθος που την αποτελούσε, ξεχώριζαν οι λαμπροί αθλητές, οι οποίοι με κάθε τους βήμα πλησίαζαν το μεγάλο όνειρο του κάθε θνητού της αρχαιότητας, να στεφανωθεί νικητής στο Ιερό του Διός στην Ολυμπία. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι αρχαιολογικά κατάλοιπα της ιεράς αυτής οδού δεν έχουν προς το παρόν εντοπισθεί.

Το φιλόδοξο εγχείρημά επιχειρεί να προσεγγίσει το αρχαίο δρώμενο και να άρει την πλάνη που έχει δημιουργηθεί στο ευρύ κοινό ως προς την πορεία που ακολουθούσε η Ιερά Πομπή κατά την αρχαιότητα. Η διαδρομή που έχει επιλεγεί είναι η εγγύτερη προς την ιστορική πραγματικότητα, βάσει επισταμένης έρευνας των αρχαίων πηγών (μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων, χάρτες κλπ). Εκτιμάται ότι η επιτυχία της Διήμερης Πεζοπορίας  θα ανοίξει τον δρόμο για την καθιέρωση και ανάδειξη της Κλασικής  Διαδρομής Ήλιδας – Ολυμπίας σε έναν νέο θεσμό – δρώμενο διεθνούς εμβέλειας, στα πρότυπα του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, με την προσέλκυση συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο, κάθε φορά που θα τελείται στην Ολυμπία Αφή της Φλόγας. Για το λόγο αυτό η προσεχής πεζοπορία στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, θα έχει χαρακτήρα προπαρασκευαστικό – δοκιμαστικό, εν όψει της επίσημης 1ης Πανελλήνιας Διήμερης Πεζοπορίας στην Κλασική Διαδρομή Ήλιδας – Ολυμπίας που προγραμματίζεται για τον προσεχή Οκτώβριο, ώστε να συμπέσει με την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες – «Sochi 2014».

Ανοιχτή πρόσκληση

Οι συμμετέχοντες θα «θυμηθούν» το κορυφαίο ολυμπιακό δρώμενο, πεζοπορώντας το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουνίου 2013 σε μία από τις πλέον σημαντικές διαδρομές που έχει να επιδείξει η ελληνική αρχαιότητα, στο δρόμο που κάποτε περπάτησαν ο Διαγόρας από τη Ρόδο, ο Μίλων από τον Κρότωνα, ο Πολυδάμας ο Θεσσαλός, ο παγκρατιαστής Αρραχίων από την Φιγαλία, ο Θεαγένης από τη Θάσο και όλοι οι ένδοξοι Ολυμπιονίκες, λίγο πριν περάσουν το κατώφλι της αιωνιότητας.

Καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μικροί και μεγάλοι, που θεωρούν ότι το συνολικό εγχείρημα ξεπερνά τις δυνατότητές τους, να πεζοπορήσουν έστω για μια μικρή απόσταση, διασχίζοντας έτσω το  χωριό ή την πόλη τους.

Την  υγειονομική και διασωστική κάλυψη θα αναλάβει το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών – Ναυαγοσωστών του Ερυθρού Σταυρού.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους συντονιστές της εκδήλωσης: Κωνσταντίνος Β. Αντωνόπουλος,  Αρχαιολόγος, Ζ’ ΕΠΚΑ (τηλ 6974099323  – e mail kantonopoulos@hotmail.com), Παναγιώτης Αχιλλεόπουλος, Γεν. Γραμματέας Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε.   (τηλ. 6974070997 και e mail goumerios@yahoo.gr) και Δημήτρης Κορίζης, Συντονιστής Εθελοντικής Δράσης Πύργου (τηλ. 6944742124  και e mail d.korizis@yahoo.gr).

Η διαδρομή

                                                Σάββατο 1η  Ιουνίου

Ώρα  7.30:  Αναχώρηση από Ήλιδα

Πορεία μέσω Καλυβίων, Αυγείου, Χαβαρίου, Αγίου Ιωάννη

Ώρα 12.00: Άφιξη στην Αμαλιάδα

1η στάση για ξεκούραση διάρκειας μισής ώρας

Ώρα 12.30: Αναχώρηση από Αμαλιάδα

Πορεία μέσω Καρδαμά, Δουνεΐκων, Αγίου Ηλία.

Ώρα  16.30: Άφιξη στον Άγιο Ηλία(πιθανή θέση αρχ. πηγής Πιέρας)

2η στάση για ξεκούραση διάρκειας μισής ώρας

Ώρα 17.00:  Αναχώρηση από Άγιο Ηλία

Πορεία μέσω Σκαφιδιάς, Σκουροχωρίου, Γρανιτσεϊκων

Ώρα 17.30:  Άφιξη στον Άγιο Ιωάννη Πύργου (πιθανή θέση του αρχαίου δήμου των Λετρίνων) – Φαγητό / Διανυκτέρευση

Κυριακή 2  Ιουνίου

Ώρα  7.30 :   Αναχώρηση από Άγιο Ιωάννη (Λετρίνοι)

Ώρα  9.00 :   Άφιξη στον Πύργο

1η στάση για ξεκούραση διάρκειας μισής ώρας

Ώρα  9.30 :   Αναχώρηση από  Πύργο

Ώρα 13.00: Διάβαση του ποταμού Αλφειού μέσω της σιδηροδρομικής γέφυρας – Σύντομη στάση

Ώρα  15.00:   Άφιξη στην Αλφειούσα – Σύντομη στάση

Ώρα 18.00:    Άφιξη στην Ολυμπία

(Πλην της ώρας αναχώρησης από την Ήλιδα και τον Άγιο Ιωάννη Πύργου όλες οι άλλες ώρες είναι ενδεικτικές)

Όλη η επικαιρότητα