Αχαϊα Μεσσηνία

Κλείδωσαν αστυνομικούς από τη Μεσσηνία στην Ψυχιατρική του Νοσοκομείου του Ρίου!

Ακούστε το άρθρο

Μια διαφωνία με τους νοσηλευτές για το αν οι αστυνομικοί του Α.Τ. Μεσσήνης θα περιμένουν μέχρι η ασθενής με ψυχιατρικό πρόβλημα να… ξαπλώσει στο κρεβάτι, ή αφού την συνόδευσαν μέχρι την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου θα μπορούσαν να φύγουν, ανέδειξε ένα ζήτημα που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει λυθεί από τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Υγείας.

Την ασθενή συνόδευσαν οι αστυνομικοί στο Ρίο γιατί εκεί υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι και έπρεπε να εκτελέσουν την εισαγγελική εντολή για ακούσια νοσηλεία. Οταν όμως -σύμφωνα με πηγές από την Πάτρα- πήγαν να φύγουν οι αστυνομικοί, οι νοσηλευτές τούς έκλεισαν την πόρτα, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανδαιμόνιο.

Σύμφωνα με την 6η ΥΠΕ οι αστυνομικοί, με βάση τη νομοθεσία, είναι υποχρεωμένοι όχι μόνο να μεταφέρουν τα ψυχιατρικά περιστατικά, αλλά και να παραμένουν στο σημείο μέχρι την καθήλωση των ασθενών, μέχρι δηλαδή την τοποθέτησή τους στο κρεβάτι. Γι’ αυτό το λόγο υπήρξε και η διαφωνία που προκάλεσε την ένταση. Σε ό,τι δε αφορά το κλείδωμα των αστυνομικών μέσα στο χώρο, τονίζουν ότι η πόρτα της Ψυχιατρικής για λόγους ασφαλείας σφραγίζει μετά το άνοιγμά της και ότι δεν κλειδώθηκε σκοπίμως προκειμένου να εγκλωβιστούν οι αστυνομικοί.

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά και ούτε θα είναι η τελευταία που οι αστυνομικοί θα κληθούν στη βάρδιά τους, αντί να αστυνομεύουν, να συνοδεύσουν έναν άρρωστο ψυχικά άνθρωπο στο ψυχιατρείο. Ενας ψυχικά άρρωστος άνθρωπος όμως μπορεί να αντιδράσει βίαια, δεδομένου ότι οι περισσότεροι επιστρέφουν για νοσηλεία επειδή φέρονται βίαια στους συγγενείς τους, ενώ συνήθως έχουν διακόψει τη φαρμακευτική τους αγωγή. Ατυπα εξάλλου, αστυνομικοί διηγούνται βίαια ξεσπάσματα στη διάρκεια του ταξιδιού, όπου δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν, να προστατέψουν τον ψυχικά άρρωστο και να αυτοπροστατευτούν. Και ο Γολγοθάς για τους ίδιους δεν σταματά εκεί, καθώς οι περισσότερες από τις ακούσιες νοσηλείες καταλήγουν στο Δρομοκαΐτειο στην Αθήνα και μπορεί σε μια οκτάωρη αστυνομική βάρδια να είναι συγκεντρωμένα εκεί 10 – 15 περιπολικά και οι αστυνομικοί να περιμένουν μέχρι ο ασθενής να περάσει από ψυχιατρική συνέντευξη (δηλαδή μια αναμονή που μπορεί να κρατήσει και 3 ώρες), να τους καλέσει ο ψυχίατρος για να δώσουν μια αναφορά της κατάστασης του ασθενούς ως συνοδοί και μετά να επιστρέψουν στη βάση τους.

Κι επειδή αυτό γίνεται για πολλά χρόνια δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αλλάξει, γιατί άσχετα από το αν πρόκειται για εισαγγελική εντολή, ένας ασθενής είναι απαράδεκτο να μεταφέρεται χωρίς συνοδεία εξειδικευμένου επιστήμονα, μέσα σε ένα περιπολικό.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα