Ηλεία

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Γηροκομείο Πύργου: «Δίνουμε μεγάλη σημασία στην προστασία των ευπαθών ομάδων»

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε χθες το μεσημέρι το Γηροκομείο Πύργου «Ο Άγιος Χαράλαμπος» προκειμένου να κάνει τεστ για covid-19 στους υπαλλήλους του ιδρύματος και τους τροφίμους που διαμένουν εκεί.

Ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αντιπρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στάθηκε στη σημασία της προστασίας των ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε παρόμοιες δομές.

«Ήρθαν οι κινητές ομάδες υγείας και στην Ηλεία. Και ήρθαν για να μείνουν. Έτσι σήμερα ήρθαμε να ελέγξουμε συμπολίτες μας από τις ευπαθείς ομάδες και από τις κλειστές δομές, έτσι ήρθαμε εδώ στον “Αγ. Χαράλαμπο” για να ελέγξουμε προσωπικό και φιλοξενούμενους του Γηροκομείου. Θα κινηθούμε και στην πόλη και τις άλλες πόλεις και θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας σε όλον το νομό».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, γιατρός ΕΟΔΥ, προϊστάμενος του τμήματος συντονισμού και απόκρισης του ΕΟΔΥ ανέφερε για τον χθεσινό έλεγχο.

« Πρωταρχικός και βασικός ρόλος των κινητών μονάδων είναι ο έλεγχος των ευπαθών ομάδων που σημαίνει ότι ερχόμαστε σε δομές όπως αυτή και λαμβάνουμε δείγματα τόσο στο προσωπικό, όσο και από τους ηλικιωμένους που μένουν εδώ, από εξειδικευμένο προσωπικό. Λαμβάνεται δηλαδή επίχρισμα από το στοματοφάρυγγα και αποστέλλεται στο πανεπιστημιακό Πατρών όπου γίνεται και ο έλεγχος και σε περίπου μια μέρα έχουμε τα αποτελέσματα για τον covid 19».

Ο κ. Χαράλαμπος Μπακόπουλος, συντονιστής ΕΟΔΥ 6ης ΥΠΕ για Ηλεία και Αχαΐα ανέφερε πως ο έλεγχος θα διαρκέσει τρεις μήνες.

«Ξεκινήσαμε δειγματοληπτικό έλεγχο από το γηροκομείο και θα πάμε σε όλες τις δομές που φιλοξενούνται τρόφιμοι, να εξετάσουμε όλο το προσωπικό και τους τροφίμους και όταν εξαντλήσουμε όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες δομές θα πάμε και στα Κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία και στο τέλος έχουμε προγραμματίσει να φτάσουμε σε συνεννόηση με δημάρχους να στήσουμε χώρο για δειγματοληπτικό έλεγχο σε τυχαίο πληθυσμό. Θα διαρκέσει ο έλεγχος τρεις μήνες. Είναι εθνική προσπάθεια για να νιώθουμε όλοι ασφαλείς».

Τέλος ο κ. Νίκος Σταθακόπουλος, πρόεδρος κέντρου κοινωνικής πρόνοιας περιφέρειας αναφέρθηκε στα απαραίτητα μέτρα που πάρθηκαν για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα.

«Σήμερα ήταν η 3η επίσκεψη σε δομές (πάτρα και Αίγιο), στις δομές Πατρών, όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά και αναμένονται του Αιγίου. Από την πρώτη στιγμή πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα και ευτυχώς το πετύχαμε».

Όλη η επικαιρότητα