WEB tv Περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή: Δέκα από τα προστατευόμενα δάση εκπέμπουν πλέον διοξείδιο του άνθρακα

Η ανησυχητική διαπίστωση προκύπτει από μια μελέτη που εστίασε στα δάση που βρίσκονται στις περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. 
Ακούστε το άρθρο

Δέκα από τα προστατευόμενα δάση στον κόσμο εκπέμπουν πλέον διοξείδιο του άνθρακα, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής.

Η ανησυχητική διαπίστωση προκύπτει από μια μελέτη που εστίασε στα δάση που βρίσκονται στις περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η μελέτη αποκάλυψε ότι 10 προστατευόμενα δάση είχαν εκπέμψει περισσότερο άνθρακα από ό,τι είχαν δεσμεύσει τα τελευταία 20 χρόνια.

Τα δάση παγκόσμιας κληρονομιάς καλύπτουν μια έκταση διπλάσια από το μέγεθος της Γερμανίας. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το δίκτυο των 257 δασών παγκόσμιας κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο, απορροφά συλλογικά 190 εκατομμύρια τόνους άνθρακα κάθε χρόνο.

«Αυτό είναι σχεδόν το ήμισυ των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Δρ Τάλις Καρβάλιο Ρεσέντε, από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), ο οποίος συνυπογράφει την έκθεση.

«Έχουμε πλέον μια πιο λεπτομερή εικόνα για τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν αυτά τα δάση στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής».

Συνδυάζοντας δορυφορικά δεδομένα με πληροφορίες από τις μελέτες πεδίου, οι ερευνητές υπολόγισαν τον άνθρακα που απορροφήθηκε και εκλύθηκε από τα δάση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, από το 2001 έως το 2020.

Εκτός όμως από τον υπολογισμό των δισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα που απορροφήθηκαν από όλη αυτή τη βιομάζα των δέντρων και της βλάστησης, η έρευνα αποκάλυψε πόση πίεση δέχονταν ορισμένες από αυτές τις περιοχές. Οι τοποθεσίες που μελετήθηκαν θεωρούνται παγκοσμίως σημαντικές για την φυσική τους αξία.

«Ωστόσο εξακολουθούν να βρίσκονται υπό σημαντική πίεση», δήλωσε ο Δρ Καρβάλιο Ρεσέντε.

«Οι κύριες πιέσεις είναι η γεωργική καταπάτηση, η παράνομη υλοτομία, πιέσεις δηλαδή που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Διαπιστώσαμε επίσης απειλές που σχετίζονται με το κλίμα και πιο συγκεκριμένα τις πυρκαγιές», τόνισε.

Φαύλος κύκλος

Οι «πρωτοφανείς πυρκαγιές» που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια τη Σιβηρία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, έχουν παράγει δεκάδες εκατομμύρια τόνους CO2.

«Είναι ένας φαύλος κύκλος», δήλωσε ο επιστήμονας.

«Περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημαίνει περισσότερες πυρκαγιές και ως εκ τούτου, περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Ωστόσο οι πυρκαγιές δεν είναι η μόνη απειλή που σχετίζεται με το κλίμα.

Ο τυφώνας Μαρία κατέστρεψε περίπου το 20% της δασικής κάλυψης στο Εθνικό Πάρκο Morne Trois Pitons, στη Δομινίκα, το 2017.

«Υπάρχει ένα ανησυχητικό μήνυμα από αυτή τη μελέτη», είπε ο ερευνητής.

«Ακόμη και οι πιο προστατευμένες δασικές περιοχές στον κόσμο απειλούνται από την παγκόσμια κλιματική κρίση. Επομένως, η δράση για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών είναι πραγματικά απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα δάση – ότι όλα τα δάση – μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ως καταβόθρες άνθρακα και, φυσικά, ως σημαντικοί χώροι για τη βιοποικιλότητα».

ΠΗΓΗ: BBC

Όλη η επικαιρότητα