Περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή: Η τετραήμερη εργασία μπορεί να σώσει και το κλίμα

Οι ερευνητές που 'τρέχουν' το project της Μεγάλης Βρετανίας (3.300 εργαζόμενοι, σε 70 εταιρίες θα δουλεύουν 4 ημέρες την εβδομάδα, για έξι μήνες) ενημέρωσαν πως το τετραήμερο αλλάζει ζωές, σε όλα τα επίπεδα.
Ακούστε το άρθρο

H μεγαλύτερη δοκιμή του τετραήμερου εργασίας ξεκίνησε πριν οκτώ εβδομάδες στη Μεγάλη Βρετανία, όταν χιλιάδες εργαζόμενοι ξεκίνησαν το πείραμα, χωρίς να υπάρχει περικοπή μισθού.

Το πλάνο αφορά έξι μήνες δοκιμής, για 3.300 εργαζομένους σε 70 εταιρίες (από παρόχους οικονομικών υπηρεσιών έως εστιατόρια), με ζητούμενο να διατηρήσουν το 100% της παραγωγικότητας τους, στο 80% του χρόνου που εργάζονταν έως τώρα.

Το project είναι έμπνευση της Autonomy, δεξαμενής σκέψης που ανήκει στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό 4 Day Week Global. ‘Τρέχει’ σε συνεργασία με ερευνητές των Cambridge University, Oxford University και Boston College που μετρούν τον αντίκτυπο του νέου εργασιακού μοτίβου, ως προς τα επίπεδα παραγωγικότητας, την ισότητα των φύλων, το περιβάλλον και την ευεξία των εργαζομένων.

Στο τέλος του Νοέμβρη οι εταιρίες που μετέχουν, θα αποφασίσουν αν θα υιοθετήσουν ή όχι την πρακτική.

Ήδη αρκετοί δηλώνουν πως νιώθουν πιο ευτυχισμένοι και υγιείς και ότι αποδίδουν περισσότερο στις εργασίες τους. Πολλοί είπαν ότι έχει αλλάξει η ζωή τους.

Η τετραήμερη εργασία βοηθά και στην κλιματική αλλαγή

Οι τέσσερις εργάσιμες ημέρες ενδέχεται να έχουν οφέλη και για το κλίμα (μέσω της μείωσης εκπομπών άνθρακα), με τους καθ’ ύλην αρμοδίους να διευκρινίζουν πως αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Όπως; Το τι κάνουμε την εξτρά μέρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του 4 Day Week Global, Joe O’Connor δήλωσε στην Washington Post ότι “είναι αυτό που θα μπορούσατε να ονομάσετε μια «δυνητική πολιτική τριπλού μερίσματος, κάτι που μπορεί να ωφελήσει την οικονομία, την κοινωνία και επίσης το περιβάλλον. Δεν υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις πολιτικής που είναι διαθέσιμες σε εμάς και θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ο μειωμένος χρόνος εργασίας”.

Τα προηγούμενα χρόνια, μελέτες έχουν τεκμηριώσει τη σχέση μεταξύ λιγότερων ωρών εργασίας και χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα, με τους ειδικούς να λένε πως μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλαγών στις μετακινήσεις, στη χρήση ενέργειας και στις συνήθειες του τρόπου ζωής.

Μια ανάλυση δεδομένων που εξέτασε περισσότερες από 12 χώρες από το 1970 έως το 2007 προέβλεψε ότι εάν οι ώρες εργασίας μειωθούν κατά 10%, θα μπορούσαν να υπάρξουν μειώσεις στο οικολογικό αποτύπωμα (12.1%), το αποτύπωμα άνθρακα (14.6%) και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (4.2%).

Η οικονομολόγος και κοινωνιολόγος στο Boston College και ερευνήτρια της εργασίας, της κατανάλωσης και της κλιματικής αλλαγής, Juliet Schor -μετέχει στο project της Μεγάλης Βρετανίας-, εξήγησε πως “το μόνο πράγμα που γνωρίζουμε, μέσω δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και πολλά χρόνια και διάφορα έγγραφα, είναι ότι οι χώρες με λιγότερες ώρες εργασίας τείνουν να είναι αυτές με χαμηλές εκπομπές. Όπως και ότι οι μειώσεις του χρόνου εργασίας τείνουν να συνδέονται με μείωση εκπομπών”.

Όλα εξαρτώνται από το πώς θα επιλέγουν οι άνθρωποι να αξιοποιούν την Παρασκευή -όταν δεν θα μετακινούνται προς και από τη δουλειά. “Δεν θα έχει σημασία η επιπλέον ελεύθερη ημέρα, αν εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα”.

Στροφή από τη σκληρή δουλειά στην έξυπνη δουλειά
Έρευνες ενημερώνουν πως όσοι εργάζονται ήδη τέσσερις ημέρες, προτιμούν να περνούν την πέμπτη με τις οικογένειες τους -ή κοιμούνται περισσότερο.

Δηλαδή, σε δραστηριότητες που παραδοσιακά δεν έχουν υψηλές εκπομπές άνθρακα. “Γίνεται στροφή από τη σκληρή δουλειά στην έξυπνη δουλειά. Είναι η πολιτισμική αλλαγή στον τρόπο που εργαζόμαστε και ο αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει στον τρόπο που ζούμε, και νομίζω ότι αυτό είναι το κομμάτι που είναι πραγματικά επαναστατικό” τονίζει ο Joe O’Connor.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα