Περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ εκπομπών άνθρακα από τις πυρκαγιές του 2021 σε πολλές περιοχές του πλανήτη

Όλο και πιο έντονες, όλο και πιο καταστροφικές, οι πυρκαγιές εκτός από τη γη «πληγώνουν» και την ατμόσφαιρα.
Ακούστε το άρθρο

Οι πυρκαγιές που σάρωσαν φέτος τμήματα της Σιβηρίας, των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, προκάλεσαν ρεκόρ εκπομπών αερίων του άνθρακα, εξαιτίας της ασυνήθιστης έντασής τους, που ήρθε ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ελέγχου της Ατμόσφαιρας «Copernicus» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε όλο τον κόσμο, οι πυρκαγιές προκάλεσαν την έκλυση 1,76 δισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα στη διάρκεια του 2021, ανέφερε το Copernicus. Ενδεικτικά, οι ετήσιες εκπομπές άνθρακα της Γερμανίας είναι λιγότερες από τις μισές.
Ορισμένα από τα επίκεντρα των πυρκαγιών που δέχτηκαν το σφοδρότερο πλήγμα, κατέγραψαν τις υψηλότερες εκπομπές ως αποτέλεσμα φωτιάς για οποιοδήποτε έτος από την έναρξη των μετρήσεων του Copernicus το 2003. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνεται η Γιακουτία της Σιβηρίας, η Τουρκία, η Τυνησία και οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

«Έχουμε δει εκτεταμένες περιοχές να βιώνουν έντονη και παρατεταμένη δραστηριότητα πυρκαγιών. Οι πιο ξηρές και θερμές τοπικές συνθήκες που προκύπτουν εντός του μεταβαλλόμενου κλίματος, έχουν αυξήσει τον κίνδυνο ανάφλεξης της βλάστησης», παρατήρησε ο έμπειρος επιστήμονας του Copernicus, Μαρκ Πάρινγκτον.

Σε όλο τον κόσμο, το σύνολο των εκπομπών δεν ήταν το υψηλότερο από το 2003, όμως το Copernicus σημείωσε ότι είναι πιθανό να αυξηθούν καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες.

Η Γιακουτία, στα βορειοανατολικά της Σιβηρίας, παρήγαγε τη μεγαλύτερη ποσότητα εκπομπών από πυρκαγιές σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο καλοκαίρι από το 2003 μέχρι σήμερα, ενώ στη δυτική Σιβηρία ένας «τεράστιος αριθμός» εστιών οδήγησε σε ημερήσιες εκπομπές άνθρακα που ξεπέρασαν κατά πολύ τον μέσο όρο του 2003-2021.

Στη Βόρειο Αμερική, πυρκαγιές στον Καναδά, την Καλιφόρνια και στα βορειοδυτικά της χώρας, πλησίον του Ειρηνικού, παρήγαγαν περίπου 83 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, με τους πυκνούς καπνούς να διασχίζουν τον Ατλαντικό και να φτάνουν μέχρι την Ευρώπη, τόνισε το Copernicus.

Η τεράστια πυρκαγιά της Καλιφόρνια, που κατέκαψε σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτάρια, ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά στην ιστορία μιας πολιτείας που κάθε καλοκαίρι υποφέρει από τις φλόγες.

Στη μεσόγειο, το ξηρό και καυτό καλοκαίρι οδήγησε στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία. Χιλιάδες ήταν οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ σύμφωνα το Copernicus σοβαρό ήταν και το πλήγμα για την υγεία των κατοίκων, εξαιτίας της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα που προκάλεσαν τα υψηλά επίπεδα βλαβερών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: Guardian

Όλη η επικαιρότητα