Οικονομία

«Κληρώνει» σήμερα για την εκταμίευση της δόσης 7,7 δισ, ευρώ

Ακούστε το άρθρο

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδριάζουν θα ληφθεί η απόφαση για την  τρίτη δόση του ελληνικού προγράμματος ύψους 7,7 δισ ευρώ με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να προτείνει σε έγγραφο που δημοσίευσε χθες Πέμπτη την έγκρισή της.

Τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι στην σημερινή συνεδρίαση θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης. Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, τα χρήματα αναμένεται ότι θα φτάσουν στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι έχει κλείσει και το ζήτημα των διώξεων στις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΛΣΑΤ για το οποίο είχαν ασκήσει έντονες πιέσεις οι δανειστές.

Από την δόση των 7,7 δισ. ευρω τα 6,9 δισ. αφορούν αποκλειστικά πληρωμές για το δημόσιο χρέος της χώρας. Άμεσα  με αυτά θα πρέπει να πληρωθούν στις 17 Ιουλίου περίπου 2,1 δισ. σε ομολογιούχους που αγόρασαν πριν τρία χρόνια το «ομόλογο Σαμαρά», 290 εκατ. μία μέρα μετά στο ΔΝΤ και 4  δισ. στην ΕΚΤ για ομόλογα που κατέχει και δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI. Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ της δόσης που θα φτάσει στη χώρα θα πρέπει να δοθούν αποκλειστικά για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες, προμηθευτές του δημοσίου και συνταξιούχους που περιμένουν τη σύνταξη ή το εφάπαξ τους επί μήνες ή και χρόνια.

Την ίδια ώρα σε εκκρεμότητα παραμένει η επιστολή προθέσεων της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ για να ζητήσει την συμμετοχή του Ταμείου με νέο δάνειο έως 2 δισ. δολάρια προς τη χώρα μας.  Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πάντως πως η επιστολή προς το ΔΝΤ δεν αποτελεί προϋπόθεση για να εγκρίνει σήμερα την εκταμίευση της δόσεως ο ESM.

Πηγή: THETOC 

Όλη η επικαιρότητα