Οικονομία

Κλείσιμο της αξιολόγησης: Από αναβολή σε αναβολή…

Ακούστε το άρθρο
Η διαφωνία για τον χρόνο περικοπής των συντάξεων φέρνει νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς η άκαμπτη στάση του ΔΝΤ για μείωση της προσωπικής διαφοράς από το 2019 και όχι από το 2020 -όπως ζητεί η κυβέρνηση- ανέβαλε την ανακοίνωση της ημερομηνίας για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.

Παρά τις πληροφορίες ότι μετά το Euroworking Group οι θεσμοί θα όριζαν ημερομηνία επιστροφής, τις ελπίδες ψαλίδισαν με δηλώσεις τους τόσο η Κομισιόν, όσο ο Ντάισελμπλουμ και το ΔΝΤ.

«Οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με την προοπτική για επίτευξη συμφωνίας (SLA)» δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ σβήνοντας κάθε ελπίδα για συμφωνία στις 7 Απριλίου.

Νωρίτερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για κλείσιμο της συμφωνίας ώς το Eurogroup της 7ης Απριλίου, ωστόσο άφησε ένα παράθυρο ανοικτό για τη διεξαγωγή έκακτου Eurogroup.

Η εκρπόσωπος της Κομισιόν, Αν.Μπράιτχαρτ, δήλωσε εξάλλου από το μεσημέρι ότι οι θεσμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις από την έδρα τους ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη τέτοια πρόοδος που να επιτρέπει την επάνοδό τους στην Αθήνα.

Τι προτείνει η Αθήνα

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, προκειμένου να μην υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση η ελληνική πλευρά έχει βάλει στο τραπέζι πρόταση να κλείσει το 2019 με μέτρα  της τάξεως του 0,7% στο σκέλος των συντάξεων και 0,3% στο σκέλος του αφορολόγητου και για το 2020 προτείνεται να αντιστραφούν οι συντελεστές (0,3% στις συντάξεις και 0,7% στο σκέλος του αφορολόγητου) ώστε να κλείσει το πακέτο του 1% + 1% (1% μειώσεις στις συντάξεις και 1% μειώσεις στο αφορολόγητο).

Ακόμη κι αν περάσει η ελληνική πρόταση, σημειώνει η εφημερίδα, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί μέσα στο 2019 κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ (και κατά 600 εκατ. ευρώ επιπλέον μέσα στο 2020), ενώ πλέον έχει κλειδώσει ότι η περικοπή θα γίνει μέσα από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα