Ηλεία

Κλειστός ο δίαυλος στο αλιευτικό Παλουκίου: Το λιμανάκι έγινε… παραλία!

Ακούστε το άρθρο

Πρωτόγνωρες εικόνες στο αλιευτικό καταφύγιο Παλουκίου, καθώς ο δίαυλος έχει μετατραπεί πλέον σε… παραλία!

Το πρόβλημα με τον δίαυλο του λιμανιού, ο οποίος κλείνει κάθε χρόνο από την άμμο και τα φερτά υλικά είναι γνωστό και ουκ ολίγες οι παρεμβάσεις. Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζει αυτή την στιγμή το σημείο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η άμμος που έχει κατακλύσει το σημείο είναι η διπλάσια από άλλες φορές και το αποτέλεσμα είναι το κομμάτι αυτό να έχει μετατραπεί σε κανονική παραλία, καθιστώντας φυσικά αδύνατη την διέλευση καϊκιών από το σημείο.

Τράβηξαν γι’ αλλού

Οι περισσότεροι επαγγελματίες ψαράδες, εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, έχουν πάρει τα καΐκια τους και ελλιμενίζονται σε άλλα λιμάνια, με τα περισσότερα από αυτά να είναι στην Σκαφιδιά, την Γλύφα και το Κατάκολο, αφού η παραμονή τους στο Παλούκι συνεπάγεται και αναδουλειά. Οι επαγγελματίες θέλουν να ζήσουν τις οικογένειές τους και για να μπορέσουν να βγουν για ψάρεμα πρέπει να το κάνουν με ασφάλεια. Κάτι που δεν έχουν αυτή την στιγμή στο Παλούκι, γι’ αυτό και αναγκάστηκαν και έφυγαν, παρ’ όλα αυτά όλοι θέλουν να επιστρέψουν στην βάση τους, όπως λέει και ο πρόεδρος του Συλλόγου τους κ. Σπύρος Μωραΐτης.

Αυτή την στιγμή έχουν μείνει στο Παλούκι κάποια ελάχιστα καΐκια και μάλιστα δύο εξ αυτών επεχείρησαν χθες το πρωί να διασχίσουν τον δίαυλο και κόλλησαν, με αποτέλεσμα να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους.

Προσπάθειες από τον δήμο

Ο δίαυλος είχε μπαζώσει από πέρυσι, ωστόσο το καλοκαίρι δεν έγινε διάνοιξη και έτσι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Για το θέμα ενημέρωσε και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως είπε, πέρασε η τροπολογία για την παραχώρηση του αλιευτικού στον δήμο και την δημιουργία Λιμενικού γραφείου, ωστόσο δεν έχει εκδοθεί ακόμη η Κ.Υ.Α. που θα καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας και επεσήμανε ότι ασκεί πιέσεις για να γίνει γρήγορα, έτσι ώστε να μπορέσει να παρέμβει ο δήμος για τον καθαρισμό του διαύλου. Βέβαια, σχολίασε ότι υπάρχει περιβαλλοντική άδεια από το καλοκαίρι οπότε και θα μπορούσε να παρέμβει η Περιφέρεια, αλλά δεν το έπραξε γιατί θεωρεί ότι η Περιφέρεια δεν είναι αρμόδια. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος προ δεκαπενθημέρου απευθύνθηκε και στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας για να του δώσει μία προσωρινή άδεια ή ‘εντέλλεσθαι’ για να προχωρήσει ο δήμος σε μία προσωρινή παρέμβαση αλλά δεν έχει γίνει ακόμη κάτι.

Στην Εισαγγελέα έχει καταφύγει και πενταμελής επιτροπή ψαράδων, υποβάλλοντας το ίδιο αίτημα.

Πάντως, ο κ. Μωραΐτης επισημαίνει ότι στην παρούσα φάση λόγω καιρικών συνθηκών η όποια παρέμβαση δεν θα έχει αποτέλεσμα και δηλώνει ότι οι επαγγελματίες ψαράδες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη, αρκεί να γίνει παρέμβαση ουσίας στο σημείο.

Όλη η επικαιρότητα