Ηλεία Πολιτισμός

“Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα”… για την καταπίεση του γυναικείου φύλου – Απόψε στη σκηνή του Rex Plus

Ακούστε το άρθρο

Θέλοντας να προσθέσει μια ακόμα δική του «πινελιά» στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής μας ο Πολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος «Πύργος – Όλοι μαζί» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου «Αιχμή» παρουσιάζει απόψε την θεατρική παράσταση “Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα” στη σκηνή του Rex Plus στην κεντρική πλατεία του Πύργου

Παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου (σ.σ. στο Rex), χθες το μεσημέρι τόσο η πρωταγωνίστρια Φωτεινή Φιλοσόφου όσο και μέλη του δραστήριου συλλόγου κάλεσαν τον κόσμο να παρακολουθήσει την παράσταση που ασχολείται με τον εσωτερικό κόσμο και τον ψυχισμό της γυναίκας, που υφίσταται κοινωνική καταπίεση από το άλλο φύλο και από τις δομές της ανδροκρατούμενης κοινωνίας… 

Τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας ερμηνεύει η Φωτεινή Φιλοσόφου η οποία μιλώντας για την παράσταση τόνισε ότι «θα παρουσιάσουμε το εξαιρετικό έργο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα». Η Γιουρσενάρ είναι από τις μεγαλύτερες συγγραφείς της Γαλλίας, φιλέλλην, αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και τα περισσότερα έργα της ήταν δανεισμένα από το μύθο του αρχαίου ελληνικού δράματος. Στο έργο, θίγεται το γυναικείο ζήτημα, είναι ένα έργο αποκλειστικά γυναικείο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορούν να το παρακολουθήσουν και άντρες. Πρόκειται για μια γυναίκα που αφηγείται τη ζωή της μπροστά σε ένα υποτιθέμενο δικαστήριο, οι θεατές είναι οι δικαστές, το ακροατήριο που καλούνται να ακούσουν τη ζωή της και στο τέλος να βγάλουν την απόφαση τους. Στο τέλος ο καθένας θα έχει την άποψη του που συνήθως δεν είναι ποτέ ίδια, δε συμπίπτει. Είναι ένα έργο καθαρά κοινωνικό, μιλάει για την καταπίεση του γυναικείου φύλου κοινωνικά και ιδιαίτερα από το αντρικό. Δεν έχουμε να κάνουμε όπως η Κλυταιμνήστρα της αρχαιότητας που δολοφονεί τον άντρα της τον Αγαμέμνονα για να του πάρει την εξουσία και το θρόνο αλλά στην παράσταση φτάνει στο έγκλημα ακριβώς επειδή απορρίφθηκε σαν γυναίκα. Έχουμε να κάνουμε με τη γυναικεία απόρριψη από το σύντροφο και την κοινωνία. Είναι ένα έργο που παίζεται σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, το έχουμε παρουσιάσει και στην Αθήνα με εξαιρετική επιτυχία και ήρθε η σειρά να συνεργαστούμε με τον Σύλλογο “Πύργος – Όλοι Μαζί” ο οποίος προσπαθεί και επιμένει εκτός από τα φιλανθρωπικά να προσφέρει και πολιτισμό στον τόπο και πιστεύω ότι αυτό είναι μια σπουδαία πρωτοβουλία των μελών του συλλόγου. Θα χαρούμε να δούμε τον κόσμο στην παράσταση και να συζητήσουμε μαζί του για το θέμα που πραγματεύεται, να ακούσουμε απόψεις και αντιρρήσεις».

Το λόγο πήρε και η αντιπρόεδρος του συλλόγου, Κορίνα Ζαβέα, που δήλωσε πως «ο σύλλογος μας οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Φωτεινή Φιλοσόφου και στον σκηνοθέτη κο Νικολαΐδη για την ανταπόκριση τους στο κάλεσμα που τους κάναμε να έρθουν για δεύτερη φορά κοντά μας. Θέλω να καλέσω όλους τους συμπολίτες μας να έρθουν και να απολαύσουν μια υπέροχη παράσταση και ερμηνεία».

Σημειώνεται πως η ώρα έναρξης της παράστασης είναι στις 8.30 μ.μ. με την τιμή εισιτηρίου να είναι 10 ευρώ. Προπώληση γίνεται στο Rex Plus και στα τηλέφωνα 6948 118704 και 26210 26364.

Όλη η επικαιρότητα