Categories: Πολιτική

Κοινές δηλώσεις Δένδια – Μπλίνκεν: Η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή – Τι είπαν για ελληνοτουρκικά

Share

Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε: «πριν έρθω εδώ, ήμουν στην Τουρκία, όπου είδα τον τεράστιο πόνο που προκάλεσε ο σεισμός». Ευχαρίστησε, δε, τον Νίκο Δένδια και τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια στην Τουρκία. «Αργότερα θα εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε ορισμένους από τους διασώστες» σημείωσε.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επεσήμανε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι και φίλοι των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι πρέπει οι διαφορές να επιλύονται μέσω της διπλωματίας, δίχως απειλές. Σημείωσε, επιπλέον ότι, αν και καταλαβαίνει τις διαφορές, είναι προς το συμφέρον όλων η επίλυση τους.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Μπλίνκεν είπε ανάμεσα σε άλλα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι φίλοι και συμμαχοί. Μίλησε με θετικό τρόπο για τις προσπάθειες της Ελλάδας νε γίνει η περιοχή κέντρο ενέργειας ενώ σημείωσε ότι οι διαφορές όταν επιλυθούν ανοίγουν μεγάλες ευκαιρίεςς και για τους δυο λαούς.

Ερωτηθείς σχετικά ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ότι είναι προς το συμφέρον και το δικό μας των δυο χωρών να βρουν τρόπο να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη. «Πιστεύω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και των δυο λαών κι ελπίζουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι φίλοι μας» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Οπως τόνισε, ο στρατηγικός διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. «Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιωμάτα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.

«Δυστυχώς, σήμερα στον 21ο αιώνα γινόμαστε παράδειγμα των μελανών σημείων, όπως η εισβολή στην Ουκρανία», τόνισε ακόμα ο Νίκος Δένδιας.

Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλαδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.