Ελλάδα

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα δουν 250 ευρώ στο λογαριασμό τους μέχρι τις επόμενες ημέρες

Το κοινωνικό μέρισμα δίνεται φέτος ως επίδομα ύψους 250 ευρώ και σε άλλες κατηγορίες δικαιούχων έκτακτης ενίσχυσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη πληρωμή για το κοινωνικό μέρισμα έγινε στις 15 Δεκεμβρίου για τους πρώτους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και σειρά παίρνει η δεύτερη δόση.

Το κοινωνικό μέρισμα δίνεται φέτος ως επίδομα ύψους 250 ευρώ και σε άλλες κατηγορίες δικαιούχων έκτακτης ενίσχυσης, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και οι ΑμεΑ που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, το εισοδηματικό κριτήριο των 7.200 ευρώ ανά έτος αφορά στο καθαρό ποσό που λαμβάνουν της σύνταξής τους, εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Αν ξεπερνούν τα 7.200 ευρώ είτε από σύνταξη είτε από άλλο εισόδημα (π.χ. ενοίκια) δεν θα πάρουν τα 250 ευρώ. Για ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων το κριτήριο για να πάρουν και οι δύο την ενίσχυση των 250 ευρώ είναι να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το ατομικό τους εισόδημα δεν είναι πάνω από 7.200 ευρώ.

Αν, δηλαδή, ένα ζευγάρι συνταξιούχων έχει συνολικό εισόδημα 13.500 ευρώ, εκ των οποίων ο ένας έχει 7.500 ευρώ και ο άλλος 6.000 ευρώ, την ενίσχυση θα την πάρει ο ένας με το εισόδημα των 6.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο επίδομα για τους υγειονομικούς, θα καταβληθεί μόνο στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, δηλαδή σε όσους έρχονται σε επαφή με ασθενείς, και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τον υπολογισμό του όπως τον Απρίλιο του 2020 που είχαν λάβει και πάλι μισό μισθό.

Εξαιρούνται από το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα στους υγειονομικούς «όσοι εκ του προσωπικού απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια συνεχώς καθ’ όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση μόνο την αναρρωτική άδεια, και
όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων».

Οι πληρωμές σε χαμηλοσυνταξιούχους και υγειονομικούς προγραμματίζονται να γίνουν έως την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να καταβληθεί αρχές Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, τονίζεται πως «εφόσον δεν καταστεί δυνατή η καταβολή της ως άνω παροχής στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2021, η εν λόγω καταβολή δύναται να λάβει χώρα εντός του μηνός Ιανουαρίου 2022».

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση υπόκειται σε όλες τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις των πρόσθετων αμοιβών, καθώς επίσης και σε φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Η πληρωμή στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει αυτόματα, χωρίς δήλωση IBAN, ενώ θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Τριπλή πληρωμή σε συνταξιούχους

Τριπλό πακέτο πληρωμών στις συντάξεις φέρνει ο τελευταίος μήνας του 2021, καθώς εκτός από την τακτική καταβολή των αποδοχών Ιανουαρίου που θα γίνει νωρίτερα λόγω εορτών, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα πληρωθούν χρωστούμενα αναδρομικά και αυξήσεις από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση, ενώ άλλοι 850.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν το «Δώρο» των 250 ευρώ.

Αναλυτικά, στις 20 με 23 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Ιανουαρίου 2022.

Μετά τα Χριστούγεννα, 27 με 31 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν τα χρωστούμενα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό συντάξεων σε περίπου 17.000 συνταξιούχους οι οποίοι αποχώρησαν μετά το 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, χωρίς όμως να έχουν πάρει μέχρι τώρα την επιπλέον διαφορά στις συντάξεις τους με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Αλλοι 12.170 συνταξιούχοι από την ίδια κατηγορία (μετά το 2016 με επανυπολογισμό σύνταξης), οι οποίοι πληρώθηκαν τα αναδρομικά από τις αυξήσεις του επανυπολογισμού στις 26 Νοεμβρίου, θα πληρωθούν μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου την αύξηση του νέου νόμου, η οποία θα είναι μόνιμη κάθε μήνα.

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών ώστε τα 250 ευρώ από την έκτακτη ενίσχυση που ψήφισε η κυβέρνηση να πληρωθούν σε 850.000 χαμηλοσυνταξιούχους πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως από αρμόδια στελέχη που μίλησαν στον «Ελεύθερος Τύπος» δίνουν «μικρή πιθανότητα» για πληρωμή του «Δώρου» των 250 ευρώ πριν από τις 25 Δεκεμβρίου, και λόγω της τεχνικής διαδικασίας που απαιτείται για τη διασταύρωση των στοιχείων των δικαιούχων, η πληρωμή είναι πιο σίγουρο ότι θα γίνει μεταξύ 27 και 31 Δεκεμβρίου.

Ανά Ταμείο

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών που θα γίνουν από τον ΕΦΚΑ έχει ως εξής:

Στις 20 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
Στις 21 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
Στις 23 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, των τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.
Επιστροφές
Θα ακολουθήσουν μετά τα Χριστούγεννα (27-31 Δεκεμβρίου) οι πληρωμές αναδρομικών από τις αυξήσεις του επανυπολογισμού συντάξεων σε νέους, από Μάιο του 2016 και μετά, συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Τα αναδρομικά θα τα πάρουν περίπου 17.000 συνταξιούχοι. Τα ποσά που θα λάβουν είναι πάνω και από 2.500 ευρώ, καθώς περιλαμβάνουν τις αυξήσεις 26 μηνών, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν πιστωθεί στις συντάξεις τους από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά, που ισχύει ο νόμος 4670/2020 με τα βελτιωμένα ποσοστά υπολογισμού των συντάξεων από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω. Στα αναδρομικά επιβάλλεται φόρος 20%.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα