Οικονομία

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις από τους καταναλωτές

Τι δηλώνουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί, ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες.
Ακούστε το άρθρο

Με την ενεργειακή ακρίβεια να πλήττει τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους «ελάφρυνσης» των λογαριασμών ρεύματος.

Ένας από αυτούς είναι το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος. Η διαδικασία υποβολής νέας αίτησης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΔΕΗ (ΚΟΤ), ξεκίνησε ήδη με δεκάδες καταναλωτές να απευθύνονται στους λογιστές – φοροτεχνικούς για να τους βοηθήσουν με την υποβολή της αίτησης. Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.idika.gr/kot/ με τους κωδικούς του TAXISnet.

Οι αιτήσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

-Της φορολογικής δήλωσης 2021, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.

-Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021, όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Αύξηση της επιδότησης

Χαρακτηριστικό για φέτος είναι η αύξηση της επιδότησης για το ΚΟΤ μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για επιδότηση στους λογαριασμούς Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Με έξι βήματα οι καταναλωτές μπορούν να διαπιστώσουν εάν είναι δικαιούχοι ΚΟΤ:

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση.

Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληρείτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ.

Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληρείτε τα κριτήρια ή όχι. Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτ σης]. Εάν έχετε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Pixabay

Γιώργος Φωτεινόπουλος: «Θεωρούμε ότι θα δοθεί παράταση για να υπάρξει μία ομαλότητα στην υποβολή των αιτήσεων»

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος λογιστής – φοροτεχνικός ανέφερε: «Ξεκίνησαν οι αιτήσεις από τους ευάλωτους καταναλωτές στη ΔΕΗ. Μπορούμε πλέον να υποβάλλουν αιτήσεις από σήμερα όπου άνοιξε η πλατφόρμα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, εκτός και αν πάρει παράταση.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι βάσει των τελευταίων φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος Αυγούστου και βάσει του τελευταίου εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ. Από εκεί και έπειτα θεωρούμε ότι θα δοθεί παράταση για αυτό το μέτρο, για να υπάρξει μία ομαλότητα στην υποβολή των αιτήσεων».

Όλγα Μητσιώνη: «Οι αιτήσεις του ΚΟΤ ελέγχονται βάσει της φορολογικής δήλωσης και της τελευταίας εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ»

Τι δηλώνουν όμως και οι λογιστές – φοροτεχνικοί για αυτό το θέμα; Η κα Όλγα Μητσιώνη λογίστρια φοροτεχνικός Α τάξης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο που συνήθως το λένε ΚΟΤ. Οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του μητρώου ευάλωτων πελατών ελέγχονται βάσει της φορολογικής δήλωσης του 21 όσον αφορά τη σύνθεση του νοικοκυριού και της τελευταίας εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ το 2021 όσον αφορά την ακίνητη περιουσία.

Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση στις 31/08/22 και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ του 22, οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα από το 21, μπορούν αν θέλουν να κάνουν αίτηση η οποία θα ελεγχθεί όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους, αφού πρώτα ακυρώσουν την ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση.

Με την παρέλευση του διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων όσοι από τους εν ενέργεια δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει αίτηση θα απενταχθούν από το ΚΟΤ».

Όλη η επικαιρότητα