Ελλάδα

Κοκαΐνη εισαγόταν στην Ελλάδα σε εμποτισμένα χαρτικά

Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον των αστυνομικών αρχών της Ευρώπης έχει προκαλέσει η υπόθεση διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που εξιχνιάστηκε από τη Δίωξη Ναρκωτικών Αττικής, λόγω του πρωτοφανούς τρόπου που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του διεθνούς κυκλώματος για τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη του κυκλώματος εμπότιζαν με κοκαΐνη σε υγρή μορφή χαρτόνια, διαφημιστικές αφίσες και άλλο υλικό.

Ο εμποτισμός του χαρτικού υλικού γινόταν κυρίως στη Βολιβία και ταχυδρομικώς έφτανε στην Ελλάδα, όπου γινόταν η αντίστροφη διαδικασία. Διαχώριζαν δηλαδή την κοκαΐνη από το χαρτί, την επανέφεραν στην κανονική της μορφή και επειδή ήταν πολύ υψηλής καθαρότητας, την νόθευαν με άλλες ουσίες και την προωθούσαν στην αγορά στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που πραγματοποίησε η Δίωξη Ναρκωτικών, συνελήφθησαν συνολικά 22 μέλη του οργανωμένου κυκλώματος, ενώ άλλα 14 συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, εκ των οποίων 11 αναζητούνται, ενώ τρία είναι ήδη έγκλειστα σε ελληνικές φυλακές.

Παράλληλα εντοπίστηκαν τρεις αποθήκες ναρκωτικών στην Επισκοπή Ρεθύμνου, στα Δράμια Χανίων και στην Αθήνα, ενώ έγιναν πολλές κατ’ οίκον έρευνες σε Αττική, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Λαμία.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι διαφόρων εθνικοτήτων. Συγκεκριμένα, οι 22 συλληφθέντες είναι ηλικίας 32 έως 62 ετών, υπήκοοι Ελλάδας, Αλβανίας, Δομινικανής Δημοκρατίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας, Ρωσίας, Γεωργίας και Βουλγαρίας.

Εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που θα επέρχονταν, από τα ημερολόγια και τα χαρτόνια, μετά από τη διαδικασία εξαγωγής της και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία, θα ξεπερνούσε τα 15 κιλά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, από όπου και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα