Κόκκαλης: «Κούρεμα» μέσω εξωδικαστικού και για τα αγροτικά δάνεια

Το «κούρεμα» στα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια προανήγγειλε χθες το μεσημέρι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασιλης Κόκκαλης, μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι Μαζί» της Ολυμπιακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΟΡΤ).

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι από την 1η Μαΐου θα μπορούν να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν δάνεια στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, προκειμένου να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και να απαλλαγούν από οφειλές σε τόκους ή ακόμα και στο κεφάλαιο.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, θα εφαρμοστεί η αρχή της βιώσιμης οφειλής, σύμφωνα με την οποία  ο αγρότης θα κληθεί να πληρώσει με βάση τις πραγματικές οικονομικές του δυνατότητες, έτσι όπως έχουν αυτές διαμορφωθεί μέσα στην Ελλάδα της κρίσης.

 

«Οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν και τα πανωτόκια, με επαναφορά του σχετικού νόμου 3259/2004, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα επανεξέτασης του φακέλου σε όποιον έχει ενστάσεις και παράπονα για τα πανωτόκια. Για όποιον θέλει να εξοφλήσει, θα λαμβάνεται υπόψη όχι το χρέος αλλά η αξία της περιουσίας του. Θα έχουμε διαγραφή όλων των τόκων στη βάση της αρχής της βιώσιμης οφειλής κα επίσης θα προβλέπεται -κατά περίπτωση- η διαγραφή κεγαλαίου έως και 40%», ανέφερε ο κ. Κόκκαλης και στάθηκε στο πνεύμα αυτής της πρωτοβουλίας.

«Ο αγρότης θα πληρώσει όχι αυτό που τον καλούσε η τράπεζα να πληρώσει, αλλά αυτό που μπορεί, σύμφωνα με τις νέες οικονομικές δυνατότητες και την περιουσία που έχει, όχι δυσθεώρητα ποσά που έφταναν τις 300.000 ή τις 500. 000 ευρώ», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μέχρι το Πάσχα θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια για όλες τις παραμέτρους της νέας ρύθμισης, προκειμένου να αποκτήσουν σαφή εικόνα όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Επόμενος στόχος τα «πυροδάνεια»

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως θα ακολουθήσει συζήτηση και προσπάθεια για θέσπιση ευνοϊκής ρύθμισης και για τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μεταξύ αυτών και τα λεγόμενα «πυροδάνεια» που έχουν λάβει αρκετοί επιχειρηματίες της Ηλείας μετά την πύρινη τραγωδία του 2007.

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και για αυτήν την κατηγορία των δανείων. Είναι αρκετά σύνθετο ζήτημα, αλλά στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να ξανασταθούν στα πόδια τους οι παραγωγοί, οι επαγγελματίες και οι συνεταιρισμοί», υπογράμμισε ο κ. Κόκκαλης.

Όσον αφορά το αρδευτικό δίκτυο της Ηλείας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε νέα επίσκεψη στον νομό μας, προκειμένου να συναντηθεί με τους παραγωγούς και να προωθηθούν τα κατάλληλα έργα.
«Σύντομα θα προκηρυχθούν τα μέτρα εγγειοβελτιωτικού χαρακτήρα, ύψους δύο εκατ. ευρώ. Θα αξολογηθούν και όσα είναι στην Ηλεία και θα προωθηθούν βάσει της αξιολόγησης», συμπλήρωσε ο κ. Κόκκαλης.