Πολιτική

Κόκκινα δάνεια: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής»

Ακούστε το άρθρο

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εξελίσσεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», το καλούμενο σχέδιο «Ηρακλής». Η διαδικασία του κατεπείγοντος βρήκε αντίθετη σύσσωμη την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επέμεινε στη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Ο “Ηρακλής” είναι ένα κρίσιμο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση εδώ και αρκετό καιρό, διαβούλευση με όλες τις τεχνικές υπηρεσίες και τα διάφορα ευρωπαϊκά όργανα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει ένα συστημικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ζαββός είπε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου και την ψήφιση του προϋπολογισμού, «διότι είναι κάτι που αναμένουν ασμένως οι επενδυτές».

«Έχουν δημιουργηθεί σαφείς και συγκεκριμένες προσδοκίες και οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ήταν προς βλάβη αυτού του νομοσχεδίου, με το οποίο, το βάρος θα σηκώσουν οι επενδυτές και όχι οι φορολογούμενοι», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο συζητήθηκε και εκπονήθηκε από τους νομικούς της ΤτΕ, των Τραπεζών, το ΤΧΣ, υπό την εποπτεία των νομικών του Υπουργείου. «Έχει γίνει σημαντική δουλειά και πρωτοποριακή και θα ήταν αμαρτία να μην δοθεί το σήμα στους επενδυτές, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Πρέπει η νέα χρονιά να μας βρει με τις ρυθμίσεις του «Ηρακλής» έτοιμες. Η ουσία του ζητήματος είναι γνωστή και εύκολο να αντιμετωπιστεί σε μια συνεδρίαση», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου.

«Δεν καλυπτόμαστε από την αιτιολόγηση διότι εδώ και εύλογο χρονικό διάστημα έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες εγκρίσεως. Δημιουργήθηκε μια επίπλαστη μικρή χρονική διάρκεια, για να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο με αυτή τη διαδικασία που δεν τιμά το Κοινοβούλιο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης και επισήμανε ότι «έχουν περάσει δύο μήνες, από το πράσινο φως που δόθηκε στην κυβέρνηση και συνεπώς δεν έχει δικαιολογία η χρονική αβελτηρία».

«Σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία δυστυχώς η κυβέρνηση έρχεται να δυναμιτίσει το κλίμα και να μας προκαλέσει. Για πολλοστή φορά καταθέτει νομοσχέδιο λίγες ώρες προτού μπει στην επιτροπή. Δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τα κόμματα. Δεν θα έπρεπε να κληθούν η ΤτΕ, η ΕΕΤ, οι εκπρόσωποι των δανειοληπτών;», διερωτήθηκε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Τη διαφωνία του με το κατεπείγον δήλωσε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Με το νομοσχέδιο ισχυροποιείται το τραπεζικό σύστημα»

Ο σκοπός του «ΗΡΑΚΛΗ» είναι η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, στοχεύει στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων με τα οποία έχουν φορτωθεί οι ελληνικές τράπεζες, ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», ο εισηγητής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου και υπογράμμισε ότι τα κόκκινα δάνεια, αποτελούν τρομακτική βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος.

«Θα ήταν αδικία αν δεν βρισκόταν λύση, τη στιγμή που πρακτικά έχουν γίνει τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες, ο φορολογούμενος έχει αναλάβει σχετικά χρέη και πρέπει να πάμε παρακάτω», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και εξήγησε ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν την εγγύηση ύψους 12 δισ., εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου να απαλλαγούν από το μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκια τους.

Με τις αλλαγές που θα γίνουν στη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, δηλαδή, στην οικονομική τους θέση, με τις τεχνικές ρυθμίσεις μέσω του ΗΡΑΚΛΗ, οι τράπεζες θα μπορέσουν να ομαδοποιήσουν τα δάνεια τους, να τιτλοποιήσουν τα δάνεια αυτά, άρα να τα μετατρέψουν σε ένα προϊόν που μπορεί να αγοράσει ένας επενδυτής, άρα να αρχίσει η διάδοση του κινδύνου και άρα να μην μένει ο κίνδυνος μόνο σε εμάς, και θα γίνει με τρία διαφορετικού τύπου ομόλογα, είπε ο εισηγητής της ΝΔ. Ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι στους πρώτους έξι μήνες θα «δούμε αποτέλεσμα».

Είπε επίσης, ότι αυτή είναι η πρώτη φάση μιας ευρύτερης στρατηγικής που έχει ξεδιπλώσει η κυβέρνηση για να ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Επισήμανε ειδικότερα, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πλαίσιο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ηλεκτρονικό μητρώο εγγυήσεων, κεντρικό μητρώο πιστώσεων και πλαίσιο που θα διευκολύνει τις μικροχρηματοδοτήσεις που τις χρειάζεται η οικονομία «για να ξυπνήσει».

«Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση και ο ΗΡΑΚΛΗΣ δεν είναι μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση», είπε ο βουλευτής της ΝΔ που επισήμανε ότι καθώς θα μειωθούν οι κίνδυνοι για τις τράπεζες, με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ, θα αυξηθεί η πραγματική αξία των τραπεζών και αυτό θα είναι προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε την θυσία του κοινοβουλίου στο βωμό των Funds»

Το ΜέΡΑ25 αποχώρησε από την επιτροπή Οικονομικών όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια (Σχέδιο Ηρακλής). Όπως τόνισε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνας Αρσένης «σε 24 ώρες, η κυβέρνηση χαρίζει 12 δισ. στις τράπεζες και τα αρπακτικά ταμεία. Το αποτέλεσμα για τα χρεωμένα νοικοκυριά θα είναι οι εξώσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 και τονίζει:

«Θέλησε να ντύσει τις απροκάλυπτες πολιτικές της με προσχηματικές νομοθετικές διαδικασίες. Την χωρίς καμία αιτιολόγηση κατάθεση, συζήτηση και υπερψήφιση του νομοσχεδίου μέσα σε 36 ώρες. Χωρίς διαβούλευση, χωρίς τη γνώμη των δανειοληπτών, χωρίς χρόνο εξέτασης του νομοσχεδίου από τους βουλευτές. Όπως ακριβώς κάνανε με τα μνημόνια. Το ΜέΡΑ25 δεν θα νομιμοποιήσει την θυσία του κοινοβουλίου στο βωμό των Funds».

via

Όλη η επικαιρότητα