Ηλεία

«Κόκκινες κορδέλες» γέμισε η Ανδραβίδα -Ο εγκέλαδος «ξέσπασε» και στους τάφους

Η Ανδραβίδα «μετρά τις πληγές της» με τους κατοίκους να προσπαθούν να ανακτήσουν την ψυχραιμία τους, αφού η γη συνεχίζει να τρέμει κάτω από τα πόδια τους.

Αρκετά σπίτια παλαιάς κατασκευής έχουν υποστεί ζημιές, κάποια από αυτά ενδέχεται να κριθούν κατεδαφιστέα, το γυμνάσιο και το δημοτικό της πόλης θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς αφού έχουν εντοπιστεί ζημιές, ενώ η μανία του εγκέλαδου «ξέσπασε» και στο νεκροταφείο, όπου καταστράφηκαν δεκάδες τάφοι.

Σε πολλά σπίτια της Ανδραβίδας, στην πλειονότητά τους παλαιά και ακατοίκητα, τοποθετείται κόκκινη ταινία ώστε να μην πλησιάζουν άνθρωποι.

Η «ΕΜΑΚ του υπουργείου Υποδομών»

Μετά από επικοινωνία του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, χθες λίγο μετά τις 10 το πρωί έφθασε στην Ανδραβίδα κλιμάκιο μηχανικών με τέσσερις πολιτικούς μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών, «την ΕΜΑΚ του Υποδομών», όπως λέγεται αφού η ομάδα των 24 μηχανικών μεταβαίνει σε τόπους μετά από φυσικές καταστροφές και εργάζεται από το πρωί μέχρι την δύση του ηλίου.

Οι δύο επιτροπές ξεκίνησαν ελέγχους σε εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα, όπου σύμφωνα με δηλώσεις των ιδιοκτητών έχουν υποστεί φθορές από την σεισμική δραστηριότητα.

Συνηθισμένες ζημιές

Ο κ. Γιαννούτσος Αντώνης προιστάμενος της Διεύθυνσης Αποκατάστασης φυσικών καταστροφών του υπουργείου Υποδομών δήλωσε στην «Πατρίς»: «Έχουμε έρθει ένα κλιμάκιο τεσσάρων μηχανικών ήτοι δύο επιτροπές για να διενεργήσουμε αυτοψίες στα σεισμόπληκτα κτίρια. Βασικό μας μέλημα είναι να κρίνουμε και να ενημερώσουμε τους ιδιοκτήτες ως προς την καταλληλότητα χρήσης των κτιρίων τους, καταστήματα κατοικίες και από δημόσια κτίρια μόνο τις εκκλησίες, τα υπόλοιπα κτίρια ανήκουν στην υπηρεσία ΚτΥΠ ΑΕ. Εγώ με τον συνάδελφο έχουμε κάνει 20 αυτοψίες και βέβαια το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό για να έχουμε εικόνα. Θα συνεχίσουμε και αύριο και μεθαύριο και τις επόμενες μέρες για να δούμε το εύρος των ζημιών. Ποια είναι τώρα η μέχρις στιγμής εικόνα που έχουμε: αν οι 20 αυτοψίες που κάναμε σήμερα αντιπροσωπεύουν τις σοβαρότερες ζημιές γιατί έτσι είπαμε στον εκπρόσωπο του Δήμου, να μας πάει στα σοβαρότερα, αν λοιπόν αυτό είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα των σοβαρότερων ζημιών, κρίνουμε ότι οι ζημιές δεν είναι τόσο σοβαρές όπως σε άλλους σεισμούς που είχαμε πάει. Είναι βλάβες κυρίως σε τοίχους πλήρωσης, δηλαδή σε τοίχους που χωρίζουν δωμάτια και όχι στον φέροντα οργανισμό. Στον φέροντα οργανισμό είχαμε κυρίως σε παλαιά κτίρια, κτίρια που ήταν από φέροντες τοίχους, είτε χωματόπλινθους, είτε πετρόχτιστους τοίχους, και κάποιες ζημιές στις στέγες όπως μετακινήσεις στις στέγες. Συνηθισμένες ζημιές για το μέγεθος του σεισμού. Ζημιές που περιμέναμε να δούμε. Ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος αλλά είχε μικρό εστιακό βάθος που τον χαρακτήριζε σαν σημαντικό.  »

Τρία σχολεία εκτός

Στο μεταξύ έλεγχοι γίνονται φυσικά και στα σχολεία από μηχανικούς της ΚτΥΠ ΑΕ, του δήμου και της Περιφέρειας. Ένα δημοτικό και δύο Γυμνάσια έθεσαν εκτός λειτουργίας οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις στην Βόρεια Ηλεία. Το πέτρινο τμήμα του ιστορικού δημοτικού σχολείου Ανδραβίδας, το Γυμνάσιο Νεοχωρίου και το Γυμνάσιο Ανδραβίδας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και μέχρι το τέλος της παρούσης σχολικής χρονιάς θα παραμείνουν κλειστά. Θα λειτουργήσουν μόνον όταν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και δώσουν το πράσινο φως οι μηχανικοί.

Μηχανικοί του δήμου διαπίστωσαν σοβαρό πρόβλημα στο κτίριο του Γυμνασίου Ανδραβίδας. Μηχανικοί της ΚτΥΠ ΑΕ σύμφωνα με τον διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Γιώργο Τσουραπά «υπάρχουν σοβαρές αποκολλήσεις στην τοιχοποία»

Να σημειωθεί ότι σε επιτόπια αυτοψία των σχολείων του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης προχώρησε την Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Μαΐου 2019, μετά από εντολή του διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Χαρωνίτη, κλιμάκιο μηχανικών της ΚΤΥΠ ΑΕ. Πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 30 σχολικά κτήρια για να διαπιστωθούν τυχόν ζημιές από τους σεισμούς.

Η εκλογική διαδικασία

Στην Ανδραβίδα δημιουργήθηκε λοιπόν πρόβλημα με την ψηφοφορία στις εκλογές της Κυριακής, πρόβλημα βέβαια που λύθηκε. Με δύο σχολεία «εκτός» πού θα γίνουν οι εκλογές; Και τα 12 Εκλογικά Τμήματα λοιπόν θα στεγαστούν στο κτίριο του Λυκείου Ανδραβίδας που αποδείχθηκε πολύ δυνατό κτίριο. Κάποιες ρωγμές που υπήρχαν, όπως διαπίστωσαν οι μηχανικοί είναι επιπόλαιες αφού αφορούν μόνο τον σοβά.

Στο Δήμο Πηνειού

Προχθές Τρίτη λίγο πριν τις 10 το βράδυ , έγινε σύσκεψη μεταξύ του καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου του ΟΑΣΠ κ. Λέκκα Ευθυμιου ,του Δημάρχου Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινού, του αντιδήμαρχου Παιδείας και υποψήφιου Δημάρχου κ. Γεωργόπουλου Διονύσιου και του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ. Θανόπουλου Παναγιώτη με θέμα την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή .Ο καθηγητής ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και υπάρχει ετοιμότητα ως προς τη διαχείριση του θέματος. Σαν φαινόμενο αποσβαίνει έχει όμως γεγονότα». Ο Δήμος καλεί  τους συνδημότες του να αντιδρούν ψύχραιμα και έτσι όπως αρμόζει σε κατοίκους που ζουν στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης. Θα πρέπει να μην ανησυχούν πάρα μόνο να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα που τηρούνται σε σεισμογενείς περιοχές .

Όλη η επικαιρότητα