Αχαϊα Ηλεία Πολιτική

«Κόκκινη Γραμμή» από τον δήμαρχο Πύργου που ζήτησε κοινή στάση για το έργο – Ο δρόμος «φρέναρε» τον πολιτικό γάμο…

Αρραβώνας χωρίς να επακολουθήσει «πολιτικός» γάμος μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή συνάντηση γνωριμίας Αυτοδιοικητικών παραγόντων της Ηλείας και της Αχαΐας, εν όψει των προσεχών εκλογών της ΠΕΔ.

Το γεύμα στον όμορφο κήπο εστιατορίου της Κουρούτας είχε ορισθεί για τις 2 χθες το μεσημέρι και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ομοτράπεζοι βρέθηκαν έντεκα αυτοδιοικητικοί Ηλείοι και Αχαιοί και ο Παύλος Γερουλάνος ως επικεφαλής «αυτοδιοικητικού κινήματος» στην ΚΕΔΕ.

Την πρωτοβουλία της συνάντησης είχε ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.

Λίγα λεπτά μετά τις δύο ήταν όλοι στο τραπέζι ενώ με μικρή καθυστέρηση έφθασε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος. Απόντες από τους επτά δημάρχους της Ηλείας οι δήμαρχοι Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος και Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας.

Συγκεκριμένα στο γεύμα παρόντες ήταν:

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο δήμαρχος Κρεστένων -Ανδρίτσαινας Σάκης Μπαλιούκος, ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, ο δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας Μυλωνάς Σπύρος, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο αντιδήμαρχος του Δ. Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος και ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» για τις εκλογές της ΚΕΔΕ και πρώην υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Παύλος Γερουλάνος.

Το ζητούμενο της εν λόγω συνάντησης ήταν να υπάρξει μια συναντίληψη μεταξύ των παρισταμένων Αυτοδιοικητικών Ηλείας και Αχαΐας η οποία να εκφραστεί ως κοινή θέση στις προσεχείς εκλογές της ΠΕΔ.

Όταν όμως την πολιτική διπλωματία διαδέχθηκε η ξεκάθαρη Πανηλειακή πρόταση του θέματος της Ολυμπίας Οδού φάνηκε ότι το αυτονόητο για την Ηλεία ήταν μη αποδεκτό από παράγοντες της Αχαΐας. Στο σημείο αυτό πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος Πύργου, ο οποίος χωρίς περιστροφές και λεκτικές ακροβασίες ξεκαθάρισε ότι «δωρεάν συνήγοροι στην Ηλεία δεν θα βρεθούν, εάν στο θέμα του δρόμου οι Αχαιοί μπλοκάρουν το μεγάλο αυτό έργο επιμένοντας στη νότια χάραξη». Πρότεινε λοιπόν «να υπάρξει ομόφωνη απόφαση – η οποία να δημοσιοποιηθεί- ότι ο δρόμος δεν σταματά αλλά το έργο θα εκτελεστεί με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό».

Με την πρόταση αυτή διαφώνησε ο κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, αναφέροντας ότι έχει διαφορετική άποψη και πρόταση. Απαντώντας στον κ. Αλεξόπουλο ο δήμαρχος Πύργου εξέφρασε την απορία: «με ποια λογική ζητείται στήριξη από το Αχαϊκό Αυτοδιοικητικό λόμπι εφόσον υπάρχει πρόθεση από τους Αχαιούς να σταματήσουν τον δρόμο Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα κατι που σημαίνει «αυτοκτονία» για την Ηλεία».

Στη συνέχεια παρενέβη Δήμαρχος από τη νότια Ηλεία, ο οποίος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, αλλά ο δήμαρχος Πύργου ήταν αμετακίνητος και αποχώρησε λέγοντας ότι «αποχωρώ και δηλώνω ότι δεν μπορώ να στηρίξω θέσεις και σχήματα που στερούνται λογικής, καθώς και την διγλωσσία κάποιων Ηλείων Αυτοδιοικητικών. Αυτά τα λέτε σήμερα, γιατί δεν τα λέγατε όταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημοπρατούσε το έργο; Τότε ψαρεύατε όλοι ψήφους. Πολλοί από εσάς είχατε επίσημη στήριξη από την τότε Κυβέρνηση. Σήμερα τι άλλαξε;».

Μαζί με τον κ. Τάκη Αντωνακόπουλο αποχώρησε και ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος. Τελικά η κάθετη αυτή θέση του Τάκη Αντωνακόπουλου είχε σαν αποτέλεσμα την αναθεώρηση της στάσης των Αχαιών παραγόντων, οι οποίοι επανήλθαν με νέα πρόταση θέτοντας επί τάπητος και το θέμα της ύδρευσης της Αχαΐας από τον Πηνειό, προκειμένου να υπάρξει αποδοχή στο θέμα αυτό εκ μέρους των Ηλείων αυτοδιοικητικών, ώστε και εκ μέρους των Αχαιών να στηριχτεί η απρόσκοπτη συνέχιση του δρόμου Πατρών – Πύργου. Η τελική εκτίμηση για το αποτέλεσμα της ως άνω συνάντησης είναι ότι πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει βάσιμη ελπίδα ότι στο εξής θα δρομολογηθεί αμφίδρομη στήριξη στα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν οι γεωγραφικές ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Ας σημειωθεί ότι στην εν λόγω σύσκεψη είχαν προσκληθεί και Αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Αιτωλοακαρνανίας.

Όλη η επικαιρότητα