Περιβάλλον

Η Κομισιόν απειλεί την Ελλάδα με κυρώσεις λόγω νιτρορύπανσης

Ακούστε το άρθρο

“Η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγάζει από το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει συμμορφωθεί με σχετική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που εκδόθηκε πριν δύο χρόνια”.

Προειδοποίηση στην Ελλάδα ότι πρέπει να καθορίσει άμεσα επαρκείς ζώνες προστασίας των υδάτων από τη νιτρορύπανση έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας στη χώρα μας προθεσμία δύο μηνών να ανταποκριθεί, καθώς διαφορετικά κινδυνεύει με οικονομικές ποινές.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση που εκδόθηκε από το Δικαστήριο της ΕΕ στις 23 Απριλίου 2015, η οποία έκρινε ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τη νιτρορύπανση, καθώς δεν καθόρισε επαρκείς ευπρόσβλητες ζώνες ούτε κατάρτισε προγράμματα δράσης.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την έκδοση της απόφασης, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει καταρτίσει κανένα πρόγραμμα δράσης για τις πρόσφατα χαρακτηρισμένες ευπρόσβλητες ζώνες.

Ως εκ τούτου, οι ζώνες δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τους στόχους για τους οποίους έχουν καθοριστεί.

Δεδομένου ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την έκδοση της απόφασης, η Επιτροπή αποστέλλει στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή, προτού παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο και ζητήσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει.

Πηγή: dasarxeio.com

Όλη η επικαιρότητα