Κόσμος

Κομισιόν: Αύριο τα μέτρα για θέρμανση και ψύξη μετά τα «παιχνίδια» Πούτιν με το αέριο

«Οδηγός για ασφαλή χειμώνα» - Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξοικονόμηση ενέργειας
Ακούστε το άρθρο

Τα χαρτιά της ανοίγει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τα μέτρα που έχει επεξεργαστεί όλο το τελευταίο διάστημα απέναντι στο ενδεχόμενο οριστικής διακοπής της προμήθειας με ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, με πρωτοβουλία της Μόσχας.

Με δεδομένο ότι όλο και περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν την εργαλειοποίηση, από πλευράς του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, του φυσικού αερίου ως μοχλού πίεσης της ΕΕ, «αύριο, η Κομισιόν θα παρουσιάσει το πακέτο «εξοικονόμησης ενέργειας για έναν ασφαλή χειμώνα», όπως γνωστοποίησε πριν από λίγο στο Twitter, o εκπρόσωπος Τύπου της προέδρου της Κομισιόν, Eric Mamer.

Μια διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τις βιομηχανίες και κράτη που πασχίζουν να βρουν εναλλακτικές πηγές.

Ειδικά η Γερμανία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και η μείωση των ροών υποχρέωσε τη μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα, τη Uniper, να ζητήσει κρατική στήριξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά μια δέσμη συστάσεων προς τα κράτη-μέλη, που θα περιλαμβάνουν και την εθελοντική μείωση σε θέρμανση και ψύξη, καθώς και ορισμένα μέτρα που βασίζονται στην αγορά. Η Κομισιόν μπορεί επίσης να επιδιώξει το δικαίωμα να επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο αργότερα.

H Κομισιόν εκτιμά ότι, σε περίπτωση που διακόψει τελικά η Ρωσία τις ροές προς την Ευρώπη -κάτι που θεωρείται πλέον βασικό σενάριο από Ευρωπαίους αξιωματούχους- η οικονομία της Ένωσης μπορεί να συρρικνωθεί κατά έως και 1,5% του ΑΕΠ.

H προειδοποίηση αυτή είναι μέρος ενός σχεδίου για προληπτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από αυτό το καλοκαίρι, ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις εφοδιασμού το χειμώνα. Η έγκαιρη ανάληψη δράσης θα περιόριζε τον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου στο 0,4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

Όλη η επικαιρότητα